25 вересня 2017 19:12
2

POST SCRIPTUM. Оценки комитета арбитров судейства в матчах 10-го тура Премьер-лиги

У рамках проекту «Post Scriptum» Комітет арбітрів ФФУ дає оцінку епізодам, які мали місце у матчах 10-го туру чемпіонату України серед команд Прем'єр-ліги.


10-ий тур. Матч “Зірка” - “Шахтар”

7 хв. Хибне рішення − обмежитись лише зауваженням гравцю № 7 гостей, на якому фолять і який отримує ШУ на користь власної команди. Проте, в той же час, в нього нескоординована реакція і при цьому ступня розгорнута на безпосереднього суперника. Ситуація із неспортивною поведінкою, що повинна була бути обов’язково покарана ЖК.

8 хв. АА № 1 прийняв правильне рішення зафіксувати поза грою. Тулуб нападника гостей в момент, коли його партнер по команді віддає м’яч, чітко знаходиться у положенні поза грою, з якого він отримує перевагу. Чітке застосування техніки «чекай та дивись» у відповідності до методичних рекомендацій УЄФА.


13 хв. АА № 1 прийняв правильне рішення продовжити гру та тримати прапорець внизу в момент, коли гостями було забито перший гол. Гравець, який отримує м’яч та забиває гол, знаходиться трохи позаду лінії м’яча у момент, коли його партнер по команді виконує передачу.


32 хв. Рішення продовжити гру при контакті м’яча із рукою гравця № 45 господарів було правильним. М’яч летить після рикошету, а не просто випадково, і влучає у руку, що прижата до тіла, і при цьому відсутній будь-який навмисний намір або неналежне використання рук. В цьому випадку не слід застосовувати жодної технічної санкції.


37 хв. Було прийнято правильне рішення − призначити ШУ за гру рукою, що сталась за межами штрафної площі з боку гравця № 2 гостей, який перехоплював подачу. В цьому конкретному випадку ЖК непотрібна.

55 хв. Правильне управління міні мас-конфронтацією, що сталась між гравцями обох команд. Гравець № 22 господарів залишається на газоні після ігрового єдиноборства, а футболіст № 6 гостей наближається та починає дискутувати в той час, як гравець № 11 господарів із силою штовхає того самого футболіста № 6 гостей. ЖК обом гравцям за взаємну неспортивну поведінку були винесені правильно.



68 хв. Правильна оцінка ситуацій, що були невпливовими. Не потрібно було фіксувати жодного порушення за контакт між гравцем № 77 господарів та футболістом № 11 гостей. № 11 падає на газон і одразу піднімається без жодного протесту. У футболі контакти є частиною гри, вони дозволені і необов’язково завжди повинні каратись або ж вони є результатом симуляції. Арбітр правильно продовжив гру.


85 хв. ЖК було винесено правильно за симуляцію гравця № 34 гостей, який навмисно перебільшував наслідки єдиноборства із футболістом № 77 господарів. Насправді гравець № 34 гостей знаходився позаду від № 77 господарів і, до того ж, він скоює порушення − затримку і, зважаючи на відсутність можливість з його боку заволодіти м’ячем, він навмисно падає на газон, намагаючись ввести в оману арбітра. Гравець № 34 гостей скоює подвійне порушення. Рішення арбітра було бездоганним і таким, що відповідає методичним рекомендаціям УЄФА.


10-ий тур. Матч “Динамо” - “Верес”

55 хв. Продовжити гру було правильним рішенням. Немає потреби призначати 11-метровий удар на користь господарів тому, що гравець № 22 гостей не грає рукою навмисно і навіть робить все, що може, щоб не зачепити м’яча, який ковзає по тілу. Дії є чітко ненавмисними і такими, що не заслуговують на покарання.


61 хв. Правильне та складне рішення АА № 2 щодо положення поза грою на гравці господарів, який повертається у правильне положення.

74 хв. Правильне рішення винести ЖК гравцю № 16 господарів, який зриває перспективну атаку футболіста № 9 гостей.


83 хв. Ще одне складне, проте точне рішення АА № 2, який зупиняє через поза грою атаку господарів, але в момент передачі гравець господарів (його тулуб) знаходиться у поза грою, що заслуговує на покарання.

91 хв. ЖК гравцю № 9 гостей, який зупиняє затримкою контратаку нападника господарів, була винесена правильно.

10-ий тур. Матч “Сталь” - “Олімпік”


10 хв. Не вистачає ЖК гравцю № 18 господарів, який виконує небезпечний підкат із виставленою прямою ногою, спрямованою проти безпосереднього суперника, футболіста № 90 гостей. Такі дії повинні завжди бути покарані з боку головного арбітра матчу без жодних усних зауважень.

90 хв. Правильна оцінка ситуації із ЗОГМ. Гравець № 18 господарів випереджає захисника гостей торкаючись першим м’яча і прокидаючи його уперед у спробі обійти безпосереднього суперника, проте падає. Він одразу піднімається, демонструючи бажання грати, і, у спробі знов заволодіти м’ячем, здійснює затримку суперника за футболку. ЖК гравцю № 18 господарів була винесена правильно.

10-ий тур. Матч “Маріуполь” - “Олександрія”


9 хв. Правильне рішення було прийняте АА № 2 щодо поза грою, яке згодом призвело до відміни взяття воріт господарями. Гравець господарів, який атакує воротаря гостей у спробі заволодіти м’ячем, починає свій рух з початкового положення (складна ситуація), яке заслуговує на покарання - явний офсайд.

12 хв. Правильне рішення АА № 2 щодо поза грою на гравці № 29 господарів, який отримує м’яча і забиває гол з чіткого положення поза грою, що заслуговує на покарання.

28 хв. При взятті воріт гостями, коли рахунок стає 0:1, АА № 2 правильно тримає прапорець внизу. Гравець нападу гостей знаходився за лінією м’яча в момент, коли його партнер по команді виконував передачу. Гол було забито за Правилами.


33 хв. АА № 2 правильно фіксує поза грою. Гравець господарів не зміг повернутись з положення поза грою, намагаючись зайняти правильне положення в момент передачі, яку виконує його партнер по команді.


39 хв. Арбітр правильно продовжив гру тому, що жодної навмисної гри рукою з боку гравця № 5 гостей не було. М’яч, по якому пробив нападник господарів, потрапляє в тіло захисника із значною силою та на великій швидкості, але руки знаходяться на тілі і не створюють жодної навмисної перешкоди. Ситуація не заслуговує на покарання.


55 хв. АА № 1 правильно фіксує очевидне положення поза грою. Гравець № 50 господарів просувається вперед і з силою забиває гол не за Правилами. ЖК гравцю № 50 господарів за неспортивну поведінку була винесена правильно.


61 хв. Правильна оцінка ненавмисних дій, що відбувались у штрафній площі і які не заслуговують на покарання. Гравець № 44 гостей тримає руки за спиною як раз для того, щоб не створювати будь-якої перешкоди, і він не скоює жодного порушення, пов’язаного із грою рукою.

86 хв. АА № 1 правильно тримає прапорець внизу, коли господарі забили гол, який зрівняв рахунок. Нападник, який набігає ззаду, з-за лінії поза горою, в момент передачі з боку його товариша по команді ,знаходився у правильному положенні.


10-ий тур. Матч “Карпати” - “Чорноморець”

5 хв. Правильне рішення щодо призначення 11-метрового удару на користь господарів. Захисник гостей грає прямо у ноги футболіста № 21 господарів і валить його на газон. Ігрове порушення було скоєне всередині штрафної площі і тому воно було покарано 11-метровим ударом. В цьому випадку немає потреби у жодній дисциплінарній санкції у вигляді ЖК.


Примітки:

ЗОГМ − Зрив Очевидної Гольової Можливості

СІП − Серйозне Ігрове Порушення


ЧК − Червона Картка


ЖК − Жовта Картка


ВУ − Вільний Удар

ШУ − Штрафний Удар


АА − Асистент Арбітра

ДА, даже читать ИХ комментарии смысла нет никакого. Рыжий бандит ВСЕ купил и ЭТУ кодлу осталось только мочить
ну да...как дк играет, так неназначение пенальти в ворота соперников правильное решение