6 вересня 2017 16:44

Александр ИЩЕНКО: "Исландцы просто "переехали" нашу сборную"

Підопічні Андрія Шевченка обіграли у Харкові турків і заслужили чимало позитивних відгуків. А потім у гостях програли ісландцям і усе хороше враження про свою гру просто перекреслили.

Про ці два матчі «Вголос» поговорив із заслуженим тренером України Олександром Іщенком.


- Два матчі, два протилежні результати і дві різні гри. Як ви оцінюєте ці протистояння «синьо-жовтих»?


- Ви правильно усе оцінили. Результати протилежні, ігри зовсім різні. Мабуть, правила ніхто ще не скасовував: команда грає так, як дозволяє їй суперник. Якщо в Харкові суперники нам дозволили грати і домінувати, то в Ісландії, звісно, цього не сталося. Ісландці зіграли в той футбол, який приносить їм результат не один рік. Вони просто «переїхали» нашу збірну.


- В обох матчах є питання до суддів. Як ви гадаєте, цей фактор мав вплив на підсумок протистоянь?


- Звісно, що мав. У Харкові усе було сумнівним – якби ми не забили гол в одному епізоді, то зробили би це в іншому. У матчі із Ісландією перший гол був фатальним, після нього стало зрозуміло, що ми навряд досягнемо позитивного результату. А в тому, що суддя помилився, у мене немає сумнівів. Так, воротар поза воротарським майданчиком стає звичайним польовим гравцем. І не потрібно, як часто роблять наші арбітри, при першому ж дотику до голкіпера, одразу свистіти. Із воротарем можна і потрібно боротися навіть у воротарському майданчику (звісно, в межах правил). Але в Ісландії, я вважаю, було порушення правил гравцями групи атаки господарів поля.


- Прокоментуйте слова наставника збірної Туреччини Мірчі Луческу про те, що судді матчу із українцями були із Іспанії, помічники Андрія Шевченка теж з цієї країни і помилки арбітрів були неспроста…


- (Сміється) Ну, це Мірча Луческу, це його стиль. Було би дивно, якби він такої заяви не зробив. Була б в цей момент у нього шапочка, він би її зняв, жбурнув і крикнув: «Слава УЄФА» (сміється). Повірте, це частина роботи тренера і цьому компоненті Мірчі Луческу рівних немає.


- У нас залишаються теоретичні шанси на перше місце в групі. Вірите в те, що «синьо-жовті» врятують цей відбірний цикл і обійдуть конкурентів?


- Ми повинні усі вірити в це: фахівці, уболівальники, самі футболісти. У іншому разі – навіщо виходити на футбольне поле чи ходити на стадіон. Ми повинні обігрувати Косово, інакше – про який чемпіонат світу можна говорити? Із хорватами домашній матч буде вирішальним. Тренери, гравці повинні показати свій професіоналізм у цьому матчі. Це буде їхня перевірка. Вірю, ми здатні перемогти в обох іграх.


Олег Петренко