20 серпня 2017 14:08

Кравец - галицкий футболист из испанской Галисии

24 січня 2017 року офіційний сайт Луго — клубу Сегунди, другої за силою іспанської ліги, — повідомив про появу в своїх лавах нового виконавця Василя Кравця. Саме в цей день Клуб Депортиво Луго (повна назва команди з іспанської Галісії) та ФК Карпати Львів (клуб, якому належали права на Василя) досягли домовленості щодо передачі молодого гравця в оренду до закінчення поточного сезону з опцією про можливість викупу у разі успішних виступів.


19-літній українець, зазначав сайт іспанців, «грає на позиції лівого захисника і відзначається потужністю, швидкістю, захисною майстерністю і значними фізичними кондиціями. Усі ці якості, попри юний вік виконавця, допоможуть йому забезпечити велику продуктивність в умовах високої конкуренції задля досягнень завдань, що стоять перед командою не лише у теперішньому, а й у майбутньому часі».


Луїс Сесар Сампедро, керманич Луго, відзначив: «Кравець — гравець молодий, сильний, з високим потенціалом. Ми слідкували за ним протягом певного часу і врешті отримали його. Зрозуміло, що є питання щодо адаптації, для якої більш слушним періодом була б претемпорада, а не розпал сезону, проте ми можемо собі дозволити почекати. Адже гравець з такими якостями здатен значно підсилити нашу команду».


Презентація

Місцем для презентації новачка було обрано командний прес-центр Аншо Карро. 8 лютого молодий українець у супроводі спортивного директора Еміліо де Діоса уперше з’явився перед представниками ЗМІ, випромінюючи ентузіазм з приводу початку найважливішого наразі етапу своєї спортивної кар’єри.


Першим до слова приступив спортивний директор: «Сподіваємось на якомога швидшу інтеграцію Василя до команди в усіх аспектах. Маємо важливий сезон і потребуємо найкращих кондицій кожного нашого виконавця. Для успішної адаптації нового гравця будуть створені всі належні умови. Бажаємо йому успіхів на цьому етапі і висловлюємо надію на те, що він виявиться здатним на вагомий внесок для команди у цьому захоплюючому сезоні».


Кравець, своєю чергою, заявив наступне: «Тут я буду зростати як професіонал. Кожен футболіст може адаптуватись до будь-якої команди, треба лише проявляти старання. Щодо мене, я працьовитий, завжди працюю «через не можу». Я буду доповнювати команду, команда — мене, і ми будемо одним цілим. Мені сподобалась гра Луго, я дивився фрагменти ігор, в них команда демонструвала тактично привабливий футбол. Всі в команді — професіонали, нема такого, щоб хтось не допрацьовував, в усіх горять очі, як кажуть у нас в Україні».


До теми України так чи інакше доводилось повертатись майже у кожній відповіді на запитання журналістів, які, власне, і провокували це: «Луго я обрав одразу, навіть не вагався — Динамо чи Луго. Клімат тут схожий з українським, трохи тепліше... Тренування більш інтенсивні, ми не стояли на місці, ми завжди були в русі, і це відрізняється від українського футболу... Особисто Зозулю я не знаю... Я не звик щоб стільки жартували. У нас в Україні все ніби більш серйозніше. А тут у будь-якому процесі знаходиться трохи часу для жартів».


Довелося Василеві, який у спілкуванні з пресою послуговувався допомогою перекладача, пообіцяти вивчити мову і навіть продемонструвати перші успіхи у цьому: «Помаленьку буду вчити, poco a poco буду продовжувати».


Дебют

Протягом лютневих прес-конференцій Луїс Сесар зазначав, що Кравець (а також інший гравець, Максі) потребують додаткової підготовки і більшої кількості занять в групі.


Нарешті, 23 березня тренер оголосив, що Кравець — серед гравців, які відправляються у поїздку до Гетафе. Три дні по тому прізвище українця вперше з’являється у протоколі на гру 31-го туру Гетафе — Луго, гості програють 0:2, і дебют українця відкладається.


Втім, як виявилось, ненадовго. Вже наступного туру у домашній грі проти Реус Депортіу, що відбулась 2 квітня, наставник Луго вдається до значних змін у складі, однією з яких стала поява Василя Кравця на лівому фланзі захисту. Драматична розв’язка гри настала на 87-й хвилині, коли джокеру господарів Йелько Піно вдалось забити гол, що виявився переможним. За хвилину український дебютант отримав жовту картку, втім, цей факт не затьмарив вдалого дебюту.

Василь Кравець в Луго грає під №3

Василь Кравець в Луго грає під №3


Місцева La Voz de Galicia відзначила енергійні дії Василя на лівому фланзі, а столична AS поставила два бали з трьох можливих, і це (нарівні з іншим захисником Калаверою) була найкраща оцінка в команді серед гравців старту (трійку отримав лише автор переможного голу, що вийшов на заміну).

Тренер залишився задоволений дебютом українця: «Кравець зіграв добре, спокійно. Він адаптується напрочуд швидко, прагне працювати і вчитися». Сам же Василь був самокритичним: «Більш-менш задоволений тим, як зіграв, але не на сто відсотків, міг зіграти краще». Після цієї гри Луго опинилась на восьмій сходинці турнірної таблиці (маючи 44 очки після 32-х турів) на відстані чотирьох пунктів від зони плей-офф.


Розв’язка сезону

Вже на 3-й хвилині своєї другої гри за Луго, на виїзді проти Кадису, Василь віддав гольову передачу Марсело Джало. Втім, сталась в цьому матчі і неприємна подія: українець травмувався і залишив поле на 61-й хвилині, а гра закінчилась нічиєю 1:1.


Наступну гру з Ов`єдо довелось пропустити через пошкодження, але вже у 35-му турі Василь повертається до стартового складу на виїзді проти клубу Райо Вальєкано, що саме в ці дні переживає апофеоз скандалу з переходом Романа Зозулі.


Кривдники форварда української збірної дошкуляють і Василеві з його командою — 2:0, і після цієї поразки, схоже, мрії про підвищення в класі для Луго відкладаються щонайменше до наступного сезону.


Та для Василя все складається якнайкраще: йому вдається закріпити за собою місце у старті Луго. Від дзвінка до дзвінка Василь проводить наступні п’ять ігор проти клубів Жирона, Тенерифе, УКАМ Мурсія, Нумансія та Уеска, двічі в цих іграх отримуючи попередження вже у компенсований арбітром час. У підсумку Луго фінішує десятою з 22-х, а Василь має такі особисті показники: 8 ігор (всі — у стартовому складі, лише одну не дограв до фінального свистка через травму), ще 1 гра — в запасі, 691 хвилина на полі, 3 попередження.


14 червня Луго оголошує про те, що за результатами сезону Василь залишається серед футболістів, відносини з якими буде продовжено. Вже 4 липня стає відомо про те, що українець став повноцінним гравцем команди, яка вирішила скористатись опцією про право викупу футболіста. Сума трансферу при цьому залишається невідомою.


Претемпорада-2017/2018

В рамках підготовки до нового сезону з 22 липня до 13 серпня Луго провела вісім ігор. У першій з них Василь врешті зіграв проти Ов`єдо (квітневу гру регулярного чемпіонату довелось пропустити через травму), і, вже традиційно, у старті. Залишивши гру у перерві (тренер майже повністю змінив склад на другий тайм), Василь знов повернувся на поле на 79-й хвилині.


Першу тренувальну гру Луго програла — 0:1, а після цього видала серію з чотирьох переможних матчів у порядку спадання рахунку — були биті Компостела (4:0), Расинг де Ферроль (3:0), АФЕ (2:0), Культураль (1:0). Всі ігри українець починав у стартовому складі, причому у двох з них, — а саме з Компостелою і АФЕ, — він грав у центрі захисту.


Пропустивши гру з другою командою Сельти (1:0, чергова, п’ята поспіль перемога), Василь повернувся на поле у грі з Мальоркою, вийшовши на 70-й хвилині замість Луїса Руіса. Нарешті, у заключній передсезонній грі проти колишнього клубу Дмитра Хомченовського Понферрадіни, Василь знов вийшов в основі і відіграв 63 хвилини. Луго здобула перемогу 2:1, а з нею і Трофей Віла де Фос (що розігрувався 29-й за ліком раз).


Отже, Луго вдалось мажорне завершення претемпоради, що ж стосується Василя, то в умовах тотальної ротації складу для перегляду в дії якомога більшої кількості гравців він відіграв 7 ігор з 8.З них 6 — у стартовому складі. Лише одного разу він поступився місцем в основі своєму прямому конкуренту на лівому фланзі захисту Луїсу Руїсу.


25-річний уродженець Уельви прийшов у Луго з Кадісу в це міжсезоння (презентація відбулась 12 липня), він має зріст 1 м 81 см, що на два сантиметри менше, ніж у Василя, але може похизуватися більшим досвідом виступів у Сегунді — за його плечима 40 матчів у другому за силою іспанському дивізіоні (проти 8 у Василя).


Новий сезон 2017/2018

Втім, не зважаючи на появу сильного конкурента, з огляду на ігри претемпоради, саме Василь має більше шансів розпочати сезон в основі команди. Такої ж думки і преса: авторитетна Marca саме українському латералю віддає місце в стартовому складі Луго. Чи ствердиться цей прогноз, ми побачимо вже в понеділок, 21 серпня, коли Луго прийматиме на своєму полі Реус Депортіу у матчі 1-го туру Сегунди-2017/2018 (нагадаємо, саме з цією командою у сезоні, що закінчився Василь дебютував у футболці Луго).


А за день до цього, 20 серпня, талановитий український футболіст Василь Кравець відзначає свій перший значний ювілей — 20 років від дня народження. Ми щиро вітаємо ювіляра і перш за все бажаємо йому вдалого сезону — першого повноцінного сезону в Іспанії!


Станіслав ГОЦУЛЯК