15 серпня 2017 11:21

Звезды Премьер-лиги. Дьемерси Мбокани

Футболіст, який краще за всіх у нашому Чемпіонаті грає головою


У цій рубриці читач зможе ознайомлюватися зі стислими характеристиками футболістів, які виступають у Чемпіонаті Української Прем’єр-Ліги та з найкращого боку проявили себе в останньому календарному турі. Відповідні характеристики даватимуть професіонали своєї справи — колишні гравці й нинішні тренери, завдання котрих — робити необхідні акценти.


Нападника «Динамо» характеризує експерт Олександр Сопко:


Характеристика. Яскраво виражений форвард, який, повернувшись у Київ, поки демонструє себе з найкращого боку. Любить забивати, вміє й знає, як це робити. Має футбольну хитрість і відчутну амбіційність, що є позитивом для його амплуа.


«Плюси» в грі. Головний «козир» — гра з головою. Він настільки добре володіє цією якістю, що може стати прикладом теорії, згідно з якою неможливо навчитися так забивати головою — це вроджена властивість. Мені здається, він у дитинстві практикував баскетбол: прораховує траєкторію м’яча, добре зависає над газоном і стрибає, знає, як знайти потрібну точку на полі, куди прилетить м’яч. Причому, що варто виокремити, Мбокані саме грає головою, а не просто підставляє її під м’яч.


«Мінуси» в грі. Можна зробити висновок, що він схильний до конфліктності у взаєминах із тренерами. У суто ігровому плані його недоліки виходять із «плюсів»: будучи справжнім центрфорвардом, він не зажди ефективний у командній грі, не дуже вміє і любить відтягуватися назад. Швидкість у нього, скажімо так, достатня для центрального нападника, втім, із дистанційною простежуються проблеми.

Перспективи. Все залежить від кожного футболіста: чи хоче він грати в конкретній країні, в конкретному місті й клубі. У Дьємерсі не завжди виходило під час першого перебування в Києві, потім, м’яко кажучи, не склалося в АПЛ. При тому, що в Бельгії він чудово виступав. Тобто йому треба розібратись у собі. Сьогодні очевидно: конголезець хоче повернутися в Європу, а «Динамо» й УПЛ для нього є можливістю відновити репутацію.