11 серпня 2017 10:09

Олег ФЕДОРЧУК: "Арбитры не могли выйти из раздевалки. Их вывозили в багажнике, началась погоня"

"Футбол 24" публікує точку зору головного тренера новокаховської Енергії, яка при дуже суперечливому арбітражі поступилася у матчі 5 туру Другої ліги.

Коротка передісторія. У 5 турі Другої ліги (Група Б) Нова Каховка приймала матч лідерів – місцевої Енергії та Миру (Горностаївка). Після 4 турів в обох команд було по 10 очок.


У першому таймі гості повели в рахунку з різницею у 2 м'ячі. Але ще до перерви Енергія відігралася. У другому таймі Мир знову вийшов вперед. На 82-ій хвилині головний арбітр матчу Павло Сальников призначив пенальті у ворота гостей. Покарання впевнено реалізував капітан Енергії і її найкращий бомбардир Роман Бочак, після чого арбітр… скасував пенальті і присудив вільний удар на користь Миру. Підсумковий рахунок так і не змінився – 2:3.


У розмові з "Футбол 24" головний тренер Енергії Олег Федорчук пояснив, чому проблема – зовсім не в арбітрах. Принагідно розповів, за що отримав вилучення від Сальникова і як суддівська бригада лише дивом врятувалася від розлючених уболівальників з Нової Каховки.


*******

Я б не називав те, що відбулося, банальною помилкою арбітра, адже копаю глибше. Вже неодноразово із цим суперником у нас виникали проблеми на тлі арбітражу. Тому цього разу ми вже очікували, що буде такий арбітраж. Ми навіть пішли далі – замовили трансляцію матчу. Енергія – скромний клуб, нам важко транслюватися в прямому ефірі щоматчу. Запропонували це нашому супернику – Миру. Прекрасно розуміли, що трансляція знизить ризики упередженого суддівства. Їхній президент (Іван Доценко, – "Футбол 24") відповів: "Нікому це не цікаво". Ага, трансляція, отже, нецікава…


З першої хвилини арбітр став поводитися неадекватно. Щоб не бути голослівним, висловлюватимуся юридично – суддя помилявся тільки в один бік. Не показував попередження, натомість фіксував порушення там, де їх не було. Зокрема, після такого випадку нам забили 2-й м’яч.


У перерві я підійшов до бокового арбітра і попередив: якщо таке суддівство продовжуватиметься, то я, як тренер, прогнозую, що будуть проблеми з глядачами. Адже трибуни вже на 30-ій хвилині матчу були наелектризовані. Ці арбітри – дуже молоді хлопці, дебютанти. Вони посміялися наді мною.


Відновилася гра. Стався цей інцидент із 11-метровим. Інспектор матчу потім зізнався: не зрозумів, що відбулося. Півтори-дві години арбітри не могли вийти з роздягальні. Вивезли їх, по-суті, в багажнику. За ними розпочалася погоня – не знаю, чим це закінчилося. Але думаю, що все нормально, якщо немає резонансу.


Щодо мого вилучення. Це сталося вже після пенальті. За собою я побачив бокового, якого переслідував уболівальник. Тобто, лайнсмен прибіг до мене рятуватися від нападника. Я взяв цього рефері за руку і кажу: "Синку, бачиш, що ви накоїли?! Не біжи до мене – йди до головного судді". У відповідь на це головний арбітр підбіг і вилучив мене, хоча я нікого не ображав. Ну а вже потім була ця облога роздягальні, "беркут" і тому подібне.


Моя думка така: розбиратися з арбітрами не потрібно. Вони повинні закінчити – причому усі троє. Розбиратися потрібно із клубом Мир, який систематично потрапляє у такі історії. Не можуть так помилятися арбітри! До того ж, не в одній, а в кількох іграх. Арбітри змінюються на кожну гру, а клуб – все той же. Якщо було б так, як у Польщі, цей клуб припинив би існування, а деякі його фігуранти сиділи б у тюрмі. Там лише упродовж одного року відсторонили або посадили близько 60 осіб.


Попереджав своїх футболістів, що так буде. Мир "прославився" ще тоді, коли грав на першість області. За ним тягнеться вже цілий шлейф. Всі про це все знають. Але вважається, що "потрібно рятувати футбол". І ось так "рятують футбол".


Там дуже багато підозрілих футболістів, які вже брали участь у різних розглядах компетентних органів щодо тоталізатора. Можливо, справа в цьому… Розумієте, я не слідчий. Вони отримують хороші гроші і тільки роблять вигляд, що будуть боротися. Я їм підказую, як людина, що хоче щось змінити. Нехай подивляться цю версію, іншу. Нехай викличуть до себе не тільки футболістів, а й президента, тренерів.


Ви бачили, хто підійшов до головного арбітра, коли тривала ця незрозуміла ситуація з пенальті? Капітан команди суперників Рафальський. А хто такий Рафальський – знаєте? Людина, замішана у кількох корупційних скандалах: Арсенал (Біла Церква), Енергія (Каховка)…


Це все можна розслідувати за один день. Мені важливо, щоб наступного разу арбітри так не судили. Адже можуть бути наслідки. Наступного разу його можуть або побити, або вбити, або ще щось. До речі, гравці Миру також таємно покидали стадіон. Виїжджати зі стадіону в багажнику! Ну це ж ненормально! Я бачив це у 90-х, коли грав за Темп (Шепетівку). Тоді арбітри втікали на автомобілях "швидкої допомоги".


Я борюся не за своє ім’я. Борюся, щоб зупинити цю заразу. Зараз у нашому футболі тоталізатор. У U-19 – тоталізатор. Відсотків 20 матчів Другої ліги – тоталізатор. Перша ліга – 50 відсотків. І що далі? А потім у нас із Янг Бойз виникають проблеми. Це ж ланцюжок, який починається із самісінького низу. Деякі хлопці у Другій лізі заробляють більше, ніж у Прем’єр-лізі. Моя ж команда грає чесно. У хлопців після матчу судоми. Вони ридають у роздягальні. От за них і борюся. Не хочу, щоб їх отруїла оця вся зараза.