28 липня 2017 12:54

Три 17-летних бомбардира: "Днепр-1" и его свежее лицо

Другий тур у другій лізі виявився не менш цікавим та запальним. Команди дивували результатами і показниками. Так, у звітному турі за колективи останнього дивізіону країни було задіяно одразу 180 юнаків: 78 у групі А (без урахування Тернополя, котрий пропускав тур) та 102 у групі Б. З них у групі А 40 футболістів вийшло зі стартових хвилин, ще 21 спортсмен проявив себе, вийшовши на заміну, лише 17 гравців так і не вийшли на поле, хоча потрапили до заявки. У групі Б ситуація склалася наступним чином: 57 юних футболістів вийшло в старті, 23 — на заміну, 22-м не довірили тренери місце на полі.

У групі А одразу троє молодих футболістів записали гол до власного активу. У грі між Нивою та Арсенал-Київщина вже в доданий арбітром час 20-річний Данило Гуральський розписався у воротах 19-річного Євгена Шкарбана, котрий пропустив за дві хвилини два м’ячі, внаслідок чого його команда поступилася з рахунком 0:2.

А от молодий голкіпер тернопільської Ниви Максим Механів свою першу гру в цьогорічному чемпіонаті відстояв на нуль. Варто відзначити, що Арсенал має вкрай коротку лаву запасних і до заявки потрапило лише 12 гравців (на заміні був тільки голкіпер), а сама команда майже повністю зібрана з молодих гравців, тому два голи наприкінці зустрічі свідчать про те, що вистояти гру проти більш досвідчених супротивників клубові поки вкрай важко.

Першого фіаско в чемпіонаті зазнав відроджений Львів, котрий мінімально поступився Агробізнесу. Єдиний гол пропустив 20-річний голкіпер львівських містян наприкінці поєдинку — на 88-й хвилині в його воротах розписався Віталій Груша.

Не зміг залишити свої ворота сухими і 18-річний голкіпер Поділля Сергій Шевченко. Його колектив відкрив рахунок, втім втримати перевагу так і не зміг. Спочатку рівновагу в рахунку встановив 21-річний футболіст Прикарпаття Роман Кузьмин, а до кінця першого тайму Поділля вже програвало 1:2. Антигероєм гри став 20-річний Владислав Гресь, який доправив сферу у власні ворота. У підсумку 1:3 — Поділля програє Прикарпаттю.

Найпродуктивніше діяла молодь стрийської Скали, якій, напевне, пішло на користь перебування в першому дивізіоні. Стрияни швидко відкрили рахунок у грі проти Буковини — на 2-й хвилині відзначився 21 річний Володимир Гладкий. А вже на 4-й хвилині футболіст записав дубль до власного активу. На старті другого тайму до розгрому довів справу Олександр Бегашов. Втім гол престижу у ворота 19-річного Олега Білика забив півзахисник Буковини Сергій Скрипкар. Як наслідок — 3:1— перемога Скали, яка після двох турів вирвалася в лідери групи А і посідає першу сходинку разом з Агробізнесом, маючи рівну кількість очок.

У групі Б одразу 10 гравців розписалися у воротах суперника. Найрезультативнішою командою туру став Дніпро-1. Команда не залишила каменя на камені від Металурга, розтрощивши запорізький колектив з рахунком 8:0. Наймолодшим гравцем, який відзначився у матчах туру, став 17-річний Владислав Супряга, який відкрив рахунок.

Окрім нього, відзначилися по одному забитому голу 21-річний Ігор Когут, 17-річні Олександр Бєляєв і Каміль Хучбаров (двоє останніх вийшли на заміну та змогли принести користь для свого колективу). Дубль на свій рахунок записали Ярослав Поплавка та досвідчений боєць Сергій Кравченко. Голкіпер Металурга, 18-річний Владислав Шовкун, поки що є найгіршим воротарем ліги, адже за два матчі він пропустив 14 голів.

Не змогла нав’язати боротьбу Миру команда Металіст-1925. Харків’яни вийшли вперед, забивши гол у роздягальню, однак вистояти до кінця гри їм не вдалося — 20-річний Владислав Федак нічого не зміг вдіяти з 11-метровим ударом. А вже на 88-й хвилині мусив витягувати шкіряний із власної сітки вдруге.

Справжні футбольні баталії влаштували Таврія-Сімферополь, Інгулець-2 і Дніпро з Енергією. Таврія швидко пропустила, але не менш швидко зуміла відквитати. Однак під кінець зустрічі гравці обох команд влаштували справжню гольову перестрілку. 19-річний Дмитро Жиганов вивів Таврію вперед, а Максим Логвиненко з пенальті закріпив перевагу. На це Інгулець відповів лише голом Романа Кретова, який не вплинув на долю матчу — 3:2.

Команда Дніпро знову наймолодша в турі, втім грою показує, що може продемонструвати характер — вже на третій хвилині 17-річний Олександр Назаренко святкував перше взяття воріт; на старті другого тайму тріумфував 18-річний Іван Будняк. На жаль, 21-річний Дмитро Вергун не зміг реалізувати пенальті, тому Енергія на досвіді до 70-ї хвилини вже зрівняла рахунок. Та на більше команд не вистачило — 2:2 — бойова нічия.

Не менш цікаве місцеве дербі показали Суднобудівник та Миколаїв-2 — у безкомпромісній боротьбі гра завершилася нічиєю. 20-річний Іван Морозов після невдало виконаного пенальті Артемом Кулішенком зумів зіграти на добиванні, завдяки чому вивів містян вперед. Але Суднобудівник швидко відігрався завдяки зусиллям Владислава Котова. 17-річний Олександр Мінін відзначився голом у роздягальню, і Миколаїв знову вийшов уперед. Хитка перевага протрималася до 69-ї хвилини, коли відзначився 19-річний Віталій Безуханич, який, і встановив остаточний рахунок гри — 2:2.

Єдиним сухим матчем туру виявилася гра між Нікополем та Реал Фармою. Команди так і не спромоглися на видовищну гру, тому фінальний свисток арбітра зафіксував два сумні нулі.

Таким чином, у другому турі всі без винятку команди залучили до гри бодай одного молодого гравця, чию результативність можна назвати вражаючою. Молоді колективи навчилися давати бій досвідченим суперникам. Чемпіонат набирає обертів, а ігри стають дедалі гострішими.

Українська молодь в командах другої ліги групи А. 2 тур

Клуб1996—1997 р.н.1998 р.н. та молодші
СтартЗамінаЗапасСтартЗамінаЗапас
Скала331311
Агробізнес11
Нива В1211
Нива Т21211
Львів1151
Прикарпаття3311
Поділля211411
Арсенал-Київщина551
Буковина12121
Тернопільпропускав тур
Полісся1212

Українська молодь в командах другої ліги групи Б. 2 тур

Клуб1996—1997 р.н.1998 р.н. та молодші
СтартЗамінаЗапасСтартЗамінаЗапас
Дніпро-11143
Таврія22112
Енергія312
Реал Фарма211
Мир12
Інгулець-241331
Нікополь4111
Миколаїв-25342
Дніпро22932
Суднобудівник232
Металіст 19252211
Металург313


Богдан ПРОСКУРОВ