16 червня 2017 14:00
18

Григорий СУРКИС: "Когда случился теракт в Дортмунде, УЕФА же не предлагал посадить в автобус команды своего президента Чеферина"

Перед участниками XX Конгресса Федерации футбола Украины выступил вице-президент УЕФА, почетный президент ФФУ Григорий Суркис.


Шановні учасники та гості конгресу! Дорогі друзі!

У своїх виступах на останніх конгресах Федерації футболу України я торкався різних тем – як глобальних, так і суто внутрішніх. Однак жодного разу я не оминув увагою тему, що є ключовою для всіх організацій, задіяних у проведенні футбольних змагань, незалежно від того, де розташовані їхні штаб-квартири – у Цюріху, Ньоні чи Києві.

Це – тема безпеки в футболі!

Я вважаю своїм обов’язком знову і знову привертати вашу увагу до питання безпеки проведення футбольних змагань в Україні – як у міжнародному контексті, коли мова йде про матчі збірних та наших представників у єврокубках, так і в національному розрізі.

За останні роки українська футбольна спільнота неодноразово була змушена долати об’єктивні труднощі в цій надзвичайно важливій та чутливій сфері.

Зараз перед нами постає новий виклик, і разом із присутніми тут почесними гостями з ФІФА та УЄФА я хочу пересвідчитись, що ФФУ в повній мірі розуміє свою відповідальність та налаштована на оптимальне вирішення проблеми.

Як ви здогадались, мова йде про так зване «маріупольське питання», котре з подачі ФФУ стало резонансним у вітчизняних ЗМІ. Чому я вирішив порушити цю тему сьогодні – перед головним футбольним активом України та повноважними представниками керівних міжнародних організацій?

Тому що поки ми бачили багато емоцій, багато інформаційних маніпуляцій, навіть дещицю інфантилізму з боку певних офіційних осіб. Але при цьому – занадто мало кваліфікованої експертизи.

У чому взагалі суть питання? Лише в одному – чи безпечно проводити матчі прем’єр-ліги в чудовому українському місті Маріуполі, чи ризики – зокрема для певних клубів – занадто високі, щоб гарантувати належну організацію цих зустрічей?

Можна сформулювати питання більш конкретно. Чи ФФУ, УПЛ та клуб-господар, зважаючи на специфіку умов у місті Маріуполь, у змозі в повній мірі виконати всі відповідні вимоги Регламенту прем’єр-ліги та Регламенту інфраструктури стадіонів та заходів безпеки проведення змагань з футболу ФФУ?

Саме ці питання зараз ставлять клуби та інші члени української футбольної спільноти. Але чи отримують вони відповідь? Або хоча б мінімально аргументовані – підкреслюю, аргументовані, а не емоційні – пояснення від сторін, що несуть відповідальність за організацію безпеки та змагань в цілому? Ні і ще раз – ні!

Замість цього вони були втягнуті у дискусії про те, хто справжній патріот, а хто фальшивий; хто боїться терористів, а хто – ні; хто більше поважає і цінує українську армію та її подвиг, а хто менше…

Невже саме це потрібно нашому і так роз’єднаному, зануреному в фінансову та соціальну кризу футболу? Я твердо переконаний, що – не це. І не маю сумнівів, що і ви всі теж це прекрасно розумієте.

Повторюю: є регламент, є чіткі вимоги до організації футбольних матчів прем’єр-ліги – не першої ліги, не турніру дублерів, не Кубку України – а конкретно вищого дивізіону чемпіонату України. І вони повинні бути безумовно виконані!

А ще має бути твереза, кваліфікована оцінка об’єктивних ризиків. Зумовлена не політичною чи ще якоюсь доцільністю, а розумінням того, наскільки важливим є питання безпеки, в тому числі для міжнародних організацій на кшталт УЄФА і ФІФА.

Дивіться: всі клуби в рамках єврокубків їздять грати в Росію, а от українські – ні. Ось це і є наслідок реальної оцінки ризиків з боку УЄФА.

Тепер протилежний приклад. Після терористичного акту в Дортмунді постало питання про відміну матчу «Борусії» та «Монако». І знаєте, УЄФА не звертався до «Борусії», мовляв, та ви не бійтесь, їдьте… А щоб вам спокійніше було, то до вас в автобус президент УЄФА Александр Чеферін сяде…

Ні, замість цього УЄФА максимально оперативно провів колосальну роботу з оцінки подальших ризиків та спроможності виконання всіх необхідних заходів безпеки на стадіоні. І лише пересвідчившись, що учасникам матчу нічого більше не загрожує, УЄФА дав дозвіл на проведення гри.

Та не треба далеко ходити за прикладами. У нас власних вистачає. Згадайте, скільки разів за останні роки міжнародні матчі в Україні були в зоні особливої уваги УЄФА саме в контексті безпеки? Ви ж добре пам’ятаєте, як УЄФА забороняв грати в Харкові, Дніпрі, Одесі. Чи як УЄФА переніс домашній матч київського «Динамо» проти «Валенсії» в 2014 році на нейтральне поле…

Логіка – проста. Де безпечно – там граємо. Де ризики занадто високі, де є серйозні неконтрольовані фактори – там не граємо.

Повірте, як колишній керівник Комітету УЄФА з питань стадіонів та безпеки змагань я знаю, про що кажу. Я головував на багатьох зустрічах, нарадах та інших заходах в цій сфері, в тому числі й на масштабних міжнародних конференціях. І всюди я чув єдину думку: безпека – це пріоритет номер один!

Хочу наголосити: мої слова – не є оцінкою того, чи можна грати в Маріуполі чи ні. А конкретніше – чи безпечно там грати клубам УПЛ. Мої слова – це чергова засторога: не можна замість вирішення такого відповідального питання влаштовувати навколо нього популістські піар-акції.

Особливо тепер, коли до України протягом наступного сезону буде прикута величезна увага з боку УЄФА та всієї світової футбольної спільноти завдяки проведенню в Києві фіналу Ліги чемпіонів.

І будь-які можливі промахи ФФУ, УПЛ та правоохоронців в організації безпеки матчів лише будуть збурювати зайві розмови про спроможність нашої країни прийняти головний матч європейського сезону, а також можуть відвадити частину вболівальників, що хотіли б приїхати на фінал до Києва, та болюче вдарити по іміджу всього українського футболу.

У цій сфері – борони Боже гратися з вогнем! Не можна приймати формальні рішення! Не можна нехтувати міжнародним досвідом та здоровим глуздом! Безпека на футбольних матчах – це не просто прерогатива організаторів змагань, але й надзвичайна, особлива відповідальність.

Не забувайте про те, що насправді стоїть на кону – здоров’я та життя людей…

Дякую за увагу!

Павелко - пацан ишшо ,хотел покататься на автобусе на халяву...
В который раз убеждаюсь что нет в ФФУ серьёзных руководителей.
согласен
но скажите, пожалуйста, а чем игроки Первой лиги отличаются от игроков Высшей? они что не люди? они то ездили туда все, и стадион собирался, и добрая часть клубов ПЛ с Запада страны
рассказы про регламент и аэропорты, так у нас по факту только два клуба на самолетах летают
а рассказы про то, что приезд Динамо и Карпат будет поводом для обстрела террористами стадиона и города это бред полнейший
сколько раз туда приезжал Порошенко, Аваков, Турчинов и т.д. и что были обстрелы? как по мне приезд этих лиц более веский повод для обстрелов
ребята, это мое мнение, можете минусовать
просто получается, что мы игроков из команд ПЛ за людей не считаем, это двойные стандарты
а если бы на игре ПЛ в Мариуполе начался обстрел стадиона, разве не забрали бы у нас финал ЛЧ???
мой прогноз в Мариуполе никто играть не будет, раз Суркис за это заговорил, ждите в новом сезоне сериал от денисова....
Сховати
Миля, как ты и просил - поставил минус. И ещё - надо видеть немножко дальше своего бутерброда. В полемику ввязываться не буду - не вижу смысла терять время на обсуждение теоремы Каши, например
Поддерживаю. И кротов всех на*уй с ихним "нас не слышат". Пусть дальше дрочат на своё орковское уйло
Регламент - 100 км от аэропорта, если не ошибаюсь из Запорожья 300, где регламент и павелкоселававтобус?
Вот и отсылка к регламенту! Это раз.
Два, это же будет просто подарок для орков и кацапов, по стадиону лупануть, они сейчас жилые кварталы поливают.... повод им дать?
Да ГМС поставил идиотов на место, но я боюсь идиоты вышли уже из под контроля своего мозга....
Надеюсь что Григорий Михайлович вправит мозги нашим кабинетным клоунам в ФФУ и Павелко в частности, потому что больше рассчитывать нам не на кого.
Смотрите скоро на кАНАЛАХ "хвутбол" такие мировые хиты как "Суркисвсекупил", "Браво, Федерация", "ФФУ - ручная Суркиса", "Мариуполь не уважают" и так далее. И после такого укола в сторону павелки кто-то еще будет говорить, что ФФУ управляет Суркис, как это постоянно повторяет один эксПЕРД. Надо срочно провести внеочередное заседание великого хвутбола и разобрать выступление Суркиса.
Все очень просто, шлюхтерам играть с мариуполем в 4-м туре, вот посмотрим как туда поедут их бразилы, аргентины. Или они как раз на кануне этого матча резко заболеют. А для междусобойчика двух клубов одного хозяина и дубль сгодится. Результат ведь известен наперед.
Сховати
serg_max . Поедут если рыжий прикажет. Они ведь хорошо помнят биту на машинах
Дуже важливу річ підмітив Григорій Михайлович, фінал ліги Чемпіонів!! зірвати його, і на його фоні добре провести чемпіонат світу, для рашистів це цукерка, ціна якої один снаряд, який впаде недалеко від стадіону і кишенькові ЗМІ які зразу ж на весь світ рознесуть як в Україні все погано і небезпечно а в нас в расіюшкі все спокійно й цивілізовно
Сховати
Lord, 100%
Lord, так може і є та сама мета українського клубу Шахтар Донецьк?
Той матч був зігран саме у Дортмунд
Трус , не відволікай уваги на те до чого ти з братом клуб довів.
Сховати
Еня, до чого тут це?
Еня, "Родина требует героев - п...а рождает дураков!"
Блестящее выступление мудрого и опытного человека!