19 травня 2017 11:01
1

Виктор Маслов. Человек, который придумал прессинг

Згадуємо видатного тренера Віктора Олександровича Маслова, якого не стало чотири десятиліття тому — у травні 1977-го


Для абсолютної більшості футбольних уболівальників України Віктор Олександрович Маслов (1910–1977) є тренером, із яким київське «Динамо» у 1966–1968 роках тричі поспіль здобувало титул чемпіона колишнього СРСР, таким чином повторивши всесоюзний рекорд. Але по-справжньому прискіпливий аналіз його «життя і творчості» доводить, що це — один із топ-наставників за всю історію світового футболу. Й дуже жаль, що «прискіпливий аналіз» першими здійснили не ми, а наші колеги із Заходу…


Посередині 2000-х авторитетний британський місячник World Soccer вийшов із обкладинкою, на якій майорів портрет Маслова й напис: «The man who invented the pressing game» («Людина, яка придумала пресинг»). Тільки після виходу у світ цього номера пострадянська футбольна громадськість збагнула, якого рівня фахівець працював у чемпіонаті СРСР і як усі ми не розуміли його значення!


Про що написав англійський журналіст? Про два визначальні новаторства Віктора Олександровича. Перше — про яке ми знали — в тому, що 1966 року він разом із британцем Альфом Ремзі (у нас того традиційного називають «Рамсей») і незалежно від нього придумав тактичну схему 1+4+4+2, за якою відтоді «живе» світ футболу. Про друге новаторство Маслова говорить назва статті з «Ворлд Соккера»: саме корінний москвич найпершим у світі придумав такий необхідний і природній сьогодні елемент гри, як пресинг.


Найпершим у світі…


Причому наша громадськість не те, що не розуміла цього звершення, а… боролася проти нього! Акурат чотири десятиліття тому обкладинка одного з номерів московського журналу «Футбол-Хоккей» мала такий вигляд: три гравці київського «Динамо» пресингують одного виконавця команди-суперниці, а внизу текстівка — «Такой футбол нам не нужен!» І це в той час, коли наставник посереднього досі аргентинського клубу «Естудіантес» (Ла-Плата) Освальдо Субельдія особисто приїжджав до столиці України, ходив на матчі масловського «Динамо», знімав їх на відео, «розбирав», аналізував і, на основі побаченого, вибудував команду, котра тричі поспіль (1968–1970) вигравала Кубок Лібертадорес — південноамериканський аналог європейської Ліги чемпіонів…


«Немає пророка у свої Батьківщині», — знаємо ми з Євангелій. Віктор Олександрович Маслов якраз був отаким пророком, чию значимість Батьківщина оцінила пізніше решти світу. Чи зможемо належно оцінити наступного? Й коли той, наступний, у нас з’явиться?..


Акурат рік тому інший часопис із Англії — FourFourTwo — надрукував матеріал під назвою «Who REALLY invented the pressing game — and how it works» («Хто НАСПРАВДІ придумав пресинг — і як це працює»). Знайдіть і прочитайте. Дуже й дуже пізнавально!

Аргентинец вправду снимал игру масловского Динамо на "видео" ?