16 травня 2017 23:11

Владимир ОНИЩЕНКО: "Время болотного футбола уже прошло"

Представник тренерського штабу національної збірної України, заслужений майстер спорту, володар Кубку Кубків і Суперкубку УЄФА, Володимир Онищенко, переможний дубль якого приніс перший в історії радянського клубного футболу європейський трофей, поділився своїми враженнями стосовно використання штучних футбольних майданчиків в осінньо-зимовий період, та їх значення для українського футболу в цілому.

Штучні газони – нове майбутнє українського футболу?!

Що стосується розвитку дитячо-юнацького футболу, такі покриття, безумовно, сприяють його розвитку. Візьмемо приклад Ісландії. Я сам пам'ятаю, коли одного разу в 70-х ми туди приїхали там не просто не було трави, там було просто гареве поле.

І що!? Так за тривалий час, але державна програма допомогла вирішити цю проблему. І зараз ми побачили, що маленька держава може зробити справжній прорив.

Може бути, їм легше, тому що вона маленька, менше коштів необхідно...

Але факт лишається фактом. Спочатку матеріально-технічна база – потім результат. Результат який всіх шокував влітку 2016 року на французькому Євро. І вони утримують свій рівень.

Безумовно, і особливо зважаючи на наші погодні умови, нам потрібні майданчики зі штучним покриттям. Адже для багатьох це буде все одно, що потрапити в казку! Футбольну, я маю на увазі, казку.

Сьогодні ми можемо забути про вуличний «дикий» футбол, як у нас його називають, тому що це вже етап що пройшов. Хоча, там була частина і організованого футболу, який курували ЖЕКи, надаючи м'ячі, інструкторів, майданчики. Але він переважно все ж таки був «диким».

Часи минули. Тому треба визнати це, і від «дикого футболу» давно вже потрібно переходити на дитячий організований футбол.

Причому, якщо у держави немає цих грошей, то вони завжди є у майбутнього забудовника. Все що потрібно, однією з умов на конкурс для забудовників має бути зведення штучного майданчику.

Не хоче будувати? Наступний…

Буде такий конкурс будуть і ті хто приймуть його умови. І ось тоді нарешті, я вважаю, проблема дійсно почне вирішуватись. Нічого складного в цьому немає, було б бажання. Вся футбольна Європа живе за цим принципом.

Щодо штучних газонів на професіональному рівні. Ми дійсно звикли бачити футбол в природних умовах. На зеленому добре підготовленому полі де ніяких знижок на якість виконання немає… Але час іде. І штучні поля все більше схожі на натуральні. Особливого нового покоління.

Що однозначно можна сказати - час грати на «болоті» вже пройшов. Це історія. Нам просто потрібно про це забути.

Головне, що є вже перші кроки для створення цієї повноцінної матеріально - технічної бази. І це помітно. Мабуть тому Україна і отримує визнання в ФІФА. А ви самі прекрасно розумієте, що це не за красиві очі. А в першу чергу за дії. Дії керівництва Федерації.