21 лютого 2017 15:27

Йожеф САБО: "Не хотели переходить в "Динамо", Турянчик даже спрятался"

Йожеф Сабо розповів про те, як потрапив в київський клуб.


Йожеф Йожефович, як так сталось, що Ви у такому юному віці потрапили до команди з Калуша?

- Дуже просто. Діло в тому, що у мене був тренер Дьйорфі, а син цього тренера, який зімною там займався в Ужгороді тренував Калуш. Ось вони в суботу возили мене на такому маленькому автобусі, той що ручкою відкривається, не пам`ятаю як він називається.Вони везли мене до Калуша, де я грав за Вашу команду, а потім в неділю назад в Ужгород.

Що можете сказати про команду зразка 1957 року?

- Боже мій. Ну що можна казати. Я вже дуже так не пам`ятаю. Була хороша команда. Я забивав м`ячі такий малий і худий. І вже після завершення сезону мене взяли в Ужгородський "Спартак"

На якій позиції грали і чи пам`ятаєте скільки м`ячів забили?

- Центральний нападник. Я не пам`ятаю (сміється). Скільки років пройшло. Команда хороша була, мені здається, що ми були на першому місці. Ми грали не тільки на область, а і по Україні грали, а я був самий молодий в команді. Там тренер був Кушлик, а тепер його син Кушлик, я з ним спілкуюсь. Я йому дзвоню, він мені дзвонить з Івано-Франківська. Він був у Вільньюсі, то я маю з ним зв`язки.

Погравши за "Хімік" вже через два роки Ви виступали за "Динамо" провівши рік в ужгородському "Спартаку". Розкажіть більше детальніше як саме ви потрапили у київський клуб?

- Ой, це ціла історія. Як нас звбирали з Ужгорода?. Прилетів на літаку міністр МВД. Вони хотіли взяти Турянчіка, Гаваші і Сабо. Гаваші вони забрали, а ми не хотіли. Тоді нас визвав перший секретар Воловецького районного комітету Ільницький Юрій Васильович з Закарпаття. Він казав: "Хлопці їдьте. Тому що, якщо Ви не поїдете, то мене звільнять з роботи". А Турянчік сховався і не хоітв їхати, але потім і він приїхав. Пізніше ми вже всі троє грали за "Динамо".

На даний момент ми плануємо заявлятись на Аматорський чемпіонат України та виступати в Другій лізі. Що можете порадити нашій команді?

- Я можу сказати, що там є дуже хороші хлопці. Потрібно, щоб Ви кожний день після роботи приходити на стадіон і тренувались, щоб вирости. Ну і тренера треба хорошого. Нормального тренера, який грав в футбол, який знає, який має якусь ліцензію, наприклад A+B. Бо я приймаю ці екзамени, лекції читаю. Нехай приїжджає в Київ і вчиться. Дістає ліцензію І вчить ваших футболістів грати футбол.

Якщо ми такого знайдемо, то відправимо до Вас.

- Давайте

Якщо ми вийдемо в УПЛ і запросимо Вас в гості на якийсь матч українського чемпіонату. Приїдете?

- Ну якщо буде у мене час, то я приїду. Ви не забувайте скільки мені років, раз, ну а друге, те, що я працюю на телебаченні і кожний день чи кожний другий день зайнятий. Потрібно раніше мені подзвонити і сказати, щоб я приїхав.

Яка зараз найголовніша проблема в українському футболі на Вашу думку?

-Ой, ви самі знаєте, яка проблема. Олігархи взяли команди. А тепер вони пішли і кажуть: "Ми не будемо платити, не будемо більше тримати команди" . Слава Богу, що у нас є дві команди, які тримаються на міжнародній арені - це "Динамо" Київ і "Шахтар". Більше нема, тому що "Дніпро" пропаде і "Волинь" пропаде. Коломойський каже з Швейцарії: "Та ідіть Ви з Вашими футболістами самі знаєте куди" і все. "Дніпро" теж попаде туди, куди попав "Металіст"

Максимів Василь