10 лютого 2017 12:14
9

Презентация нового логотипа ПФЛ

Професіональна футбольна ліга - об’єднання професіональних футбольних клубів, діяльність якого спрямована на розвиток та популяризацію футболу в Україні, організацію та проведення Всеукраїнських змагань з футболу серед команд Першої та Другої ліг. ПФЛ здійснює управління нижчими рівнями трирівневої системи професіональних футбольних ліг України і має найбільше географічне охоплення, об`єднуючи 33 клуби з 30 міст та 21 області України.

ПФЛ - перша в Україніорганізація, котра зайнялася розвитком професіональних футбольних змагань. Заснування ПФЛ 26 травня 1996 року ознаменувало собою перехід вітчизняного чемпіонату на новий етап свого розвитку. З того часу українські професіональні футбольні клуби мають точку опори й об’єднуються в одній організації, яка проводить змагання серед неаматорських команд.

Фірмовий стиль ліги

Дотепер ПФЛ не мала власного логотипу, використовуючи зображення герба, який відповідав стилю того часу, у який його було розроблено.
Наприкінці 2015 року керівництво ПФЛ внесло зміни в герб, додавши напис «20 років» з нагоди святкування двадцятиріччя ліги.

Фірмовий стиль змагань

Незважаючи на те, що Чемпіонати Першої та Другої ліг збирають велику глядацьку аудиторію, змагання впродовж 20 років не мали конкретної привабливої бренд-платформи, а отже і можливості зробити їх впізнаваними. У різні часи використовувалися різні логотипи, в основі яких лежав м`яч, що прагнув летіти вгору, відображаючи динаміку точного удару.


Ребрендинг


Ребрендинг - це комплексні зміни в поведінці, індивідуальності організації, які повністю змінюють її комунікацію і є серйозним бізнес-рішенням. Зміну поведінки ПФЛ закладено в Стратегії-2020.




Початок процесу ребредингу Професіональної футбольної ліги стартував з розробки Стратегії та Плану дій ПФЛ. 23 березня 2016 року засіданням Ради ліг Стратегію було ухвалено – відтоді стратегічний шлях став основою для всіх управлінських рішень ліги. Ми визначилися з пріоритетами і напрямками розвитку, організаційними та структурними змінами та інструментами, які нам необхідні, щоб стати конкурентоспроможними.


Після стратегічного планування було тактичне /оперативне/: План дій – конкретний, детальний перелік дій та інструментів, які необхідні для того, щоб втілити Стратегію в життя.


Саме таку послідовність дій ми вважаємо єдино правильною:


Стратегія – визначення цінностей, зміна поведінки (позиціонування) – редизайн.

Редизайн


Дизайн, на нашу думку, є найсильнішим інструментом маркетингу, потужним засобом боротьби за аудиторію і визначатиме популярність і успішність ліги в майбутньому.

Причини редизайну


На думку керівництва ПФЛ, існувала значна необхідність у редизайні, обумовлена наступними причинами:


Логотип не відповідав вимогам сучасних медіа.
Логотип був занадто складним і перевантаженим деталями.
Емоційно застарів і відображав епоху, в яку його було створено.
Був непрактичним, не універсальним і не запам`ятовувався вболівальникам.
Не мав інвестиційної привабливості.
Не відображав цінностей і не був носієм ідеї.




Мета


Ми мріяли розробити не логотип, а систему ідентифікації за прикладом провідної європейської організації УЄФА – логотип ліги як організації та логотип змагань під егідою ПФЛ.


Ми хотіли об`єднати ці логотипи однією спільною формою, зонтом, і закласти в основу цінності ліги та її відмінну рису – наявність молодих гравців, які роблять свої перші кроки в професіональному футболі і ставлять собі за мету зростати і розвиватися.


Український футбол за роки незалежності зробив дуже багато для утвердження України в геополітичному просторі. Нашізірки – наша гордість, кумири для мільйонів дітей, що прагнуть бути схожими на найталановитіших українських спортсменів. Шлях всіх зірок українського футболу починався в командах, що брали участь у змаганнях ПФЛ.


Ми мріяли отримати бренд-зонт




Технічне виконання Технічне завдання було занадто складним навіть для професіоналів. Ми шукали компанію, яка має цілісне уявлення про архітектуру брендів і глибоке розуміння емоцій, мотивів та поведінки споживача. Ми шукали компанію, досвід якої з запуску та перезапуску брендів підтверджений реальними історіями компаній. Таких партнерів ми знайшли в FEDORIV.

Партнери


FEDORIV – брендингове агентство №1, яке вже більш, як 10 років об`єднує бізнес та творчість і надихає українські та міжнародні бренди. Серед партнерів – великі корпорації, спеціалізовані компанії, політики та зірки шоу-бізу /Океан Ельзи, KlitschkoFoundation, OLX, Нова Пошта, Стеклопласт, Уряд Казахстану, Ощадбанк, Простор/

Співпраця


Менеджмент ПФЛ із командою FEDORIV пройшов декілька етапів роботи над системою ідентифікації.

Спочатку була робота над технічним завданням. Логотип мав бути максимально простим, базуватися на цінностях ліги і зберігати традиції. Ми не мали труднощів із формулюванням цінностей, оскільки вже пройшли процес стратегічного планування і сформулювали для себе мету, місію та цінності.

Другим етапом стала презентація дизайн-концептів. Ми запросили авторитетних спеціалістів, думкою яких дорожили – ними стали Артур Валерко, історик футболу, статистик, найкращий оглядач Чемпіонатів першої та другої ліг; Артем Франков, заслужений журналіст України, член Виконкому ФФУ; Андрій Прокопенко, керівник проектів ФК «Десна», який має успішний досвід з ребредингу футбольного клубу. Дизайнери презентували концепти, з яких було обрано один, що став основою сучасного логотипу.


5 грудня, на засіданні Ради ліг, керівники клубів підтримали ПФЛ. Нову айдентику ліги було затверджено 6 лютого 2017 року.

Результат


Було розроблено дві форми логотипа в одній системі. Перший варіантстосується організаційної структури ПФЛ, другий є більш агресивно-емоційним та призначений для прояву у Чемпіонатах першої та другої ліг.







Ліга


В основу знаку лягла форма панелей футбольного м’яча. В мячі 12 панельних п’ятикутників, що об’єднують між собою всі шестикутники, так само як ПФЛ об’єднує всі команди першої та другої ліг.

Чемпіонат


Взявши за основу знаку форму панелей футбольного м’яча та розділившиїх на симетричні частини у визначених місцях, ми отримали голову лева. Даний знак використовується як прояв двох ліг чемпіонату, він володіє більш агресивною та емоційною символікою — це прояв енергії, пристрасті, сили, хоробрості.


Ми зберегли основні елементи попереднього лого: футбольний м`яч та лева, який є символом західноукраїнських земель, де зафіксовано перший на території сучасної України футбольний матч, а також символом енергії, сили, хоробрості, мужності та благородства.




Трофеї та медалі


Дизайн трофею та медалей ми вважаємо інноваційним: вони є одним із елементів цілісної системи ідентифікації ліги. Форму трофею «зашифровано» в логотипі змагань – просто уважніше подивіться в обличчя леву!





"Лев до X в. водился на юге Европы – на Балканах, на Кавказе, возможно, доходил до юга земель Киевской Руси. Фрески Киевского Софийского Собора изображают охоту князя Владимира Мономаха на зверя, похожего на льва." Правда от льва немного осталось
http://sofiyskiy-sobor.polnaya.info/bashni_sofiyskogo_sobora.shtml
в общем ребятки со своим львом опоздали веков так на 10-12, если во всей этой истории есть хоть толика правды.
мама-мия. украинский лев из анекдотов. символизм разве что в том, что это такой же мифический персонаж как и профессиональный футбол в первой и второй лигах.
Почему все, за что берется ПФЛ, делается через задницу? :(
А Пентагон здесь при чём?
Об"єднання в єдиній формі...!!!!
Митакізрозуміливас:)))
Походу пробел не работал)))
котразайняласярозвиткомпрофесіональнихфутбольнихзмагань
Сховати
Gerikvv, Даний знак використовується як проявдвохлігчемпіонату, вінволодієбільшагресивною та емоційноюсимволікою — цепроявенергії,