31 січня 2017 12:37

Никита КРАВЧЕНКО: "Динамо" U-21 может уверенно чувствовать себя и в Премьер-лиге"

Півзахисник молодіжної команди «Динамо» Микита Кравченко підбив підсумки першого навчально-тренувального збору в Іспанії, розповів про подробиці свого переходу до «Динамо» та запоруку успіху молодіжного складу:

- Між командами «Динамо» U-21 та U-19 значної різниці немає. Унаї Мельгоса стежить за обома колективами, плюс у U-19 є свої тренери. Тренувальні заняття в нас однакові, в залі й на полі займаємося по черзі.

- Місце базування команд U-21 та U-19 розташоване лише у 15-ти хвилинах їзди від першої команди, Сергій Ребров приїжджає дивитися на ваші ігри та тренування, залучає хлопців до основи - це додатково мотивує?

- Звичайно, з огляду на те, скільки футболістів молодіжного складу зараз працюють із першою командою. Ми бачимо, що туди дійсно можна потрапити, тільки потрібно ретельно працювати - повністю викладатися на тренуваннях, усе робити на повну силу. Це незалежно від того, поруч перебуває перша команда чи ні. Плюс, велику роль відіграє дисципліна поза полем: необхідно дотримуватися режиму, вночі перебувати на базі, не ходити по клубах тощо. У нас у «Динамо» проблем із цим немає. Якщо команда згуртована та дисциплінована, вона буде перебувати на лідируючих позиціях. Усе починається з роздягальні, з того, як команда готується до матчу або тренування, а потім це все позначається на діях на полі.

- Як вам працюється під керівництвом Унаї Мельгоси? Чим цей тренер відрізняється від інших?

- Він саме дуже вимогливий до дисципліни, суворо карає за запізнення й інші проступки. Так само й на полі послаблення не дає. А взагалі у спілкуванні приємний, може пожартувати, підколоти.

- За рахунок чого, окрім дисципліни, молодіжній команді вдається бути найкращою в Україні?

- Вважаю, у нас у «Динамо» підібраний дуже хороший колектив - і свої вихованці, і хлопці з інших міст, це індивідуально сильні гравці, які утворюють сильну команду. Тому ми одні з найкращих.

- Ви довго роздумували, перш ніж перейти до «Динамо» з маріупольського «Іллічівця»?

- Ні, погодився відразу. Ми тоді з Колею Шапаренком дебютували у Прем'єр-лізі й незабаром переїхали до Києва. Розумів, що відразу до першої команди не потраплю - до цього потрібно прямувати поступово, але я бачу своє майбутнє у цьому клубі.

- Як дізналися про інтерес збоку столичного клубу?

- Під час останнього матчу «Іллічівця» з «Олімпіком», коли вже було відомо, що маріупольська команда вилітає до першої ліги, мені сказали, що на грі присутні селекціонери з «Динамо». Я вийшов на другий тайм, зіграв до кінця, а потім мені сказали, що «Динамо» хоче мене запросити. Гадаю, можна сказати, що це був найважливіший матч у моїй кар'єрі на даний момент. Ми тоді виграли 4:1. Пам'ятаю, коли виходив на заміну, тренер Микола Павлов сказав мені при стандартах грати з 9-м номером суперника. Рахунок 1:0 на нашу користь, тут іде подача, він вистрибує й забиває - моя помилка. Дуже хвилювався тоді, злякався. Але, на щастя, потім опанував себе, гра налагодилася, на фланзі грав упевнено, й ми виграли.

- Ви вже півтора року в «Динамо», чого встигли досягти за цей період?

- Як футболіст, вважаю, я виріс та додав. Але, звичайно, ще є багато компонентів, над якими потрібно працювати.

- Чи не вважаєте кроком назад перехід до молодіжної першості після Прем'єр-ліги?

- Ні, рівень не дуже відрізнявся. Не скажу, що у Прем'єр-лізі мені було набагато важче. Якщо чесно, складніше було навіть грати в Юнацькій Лізі УЄФА у минулому сезоні, коли ми вийшли проти «Челсі». Гадаю, молодіжна команда «Динамо» могла б упевнено почуватися в чемпіонаті України, якщо підключити наших хлопців, яких забрали до першої команди.

- Що хлопці розповідають про роботу в першій команді?

- Спілкувався з Очигавою, він каже, що все подобається, тільки рівень, звичайно, вищий, колектив прийняв добре, питався, коли я вже до них приєднаюся (посміхається). Видно, що у хлопців, які тренувалися з першою командою та повернулися до нас, проявляються лідерські якості, у них з'явилося більше впевненості. Тимчика, Маханькова, інших хлопців вважаю хорошим підсиленням команди U-19 у Юнацькій Лізі УЄФА, все ж таки вони на рік старші й досвіду мають побільше, багато матчів зіграли.

- Сергій Ребров спілкувався з вами особисто?

- Так, до відпустки після однієї з ігор, в якій я діяв крайнім півзахисником, підійшов, підказав, як краще грати, як правильніше зміщуватися до центру. Також почуваюся комфортно на позиції правого захисника.

- Попри те, що зараз лише підготовчий етап, ваша команда вже проводить видовищні матчі... З чим це пов'язано?

- По-перше, ми сумлінно виконували індивідуальну програму, яку нам роздали перед відпусткою. Крім того, вдома я також підтримував форму. Не сказав би, що ми прямо вже «полетіли» - це лише початок, із кожним матчем фізична форма буде покращуватися.