27 січня 2017 09:32
9

Олег ВЕНГЛИНСКИЙ: "В Ялте Белькевич бежал тест Купера при +47 и улыбался"

Екс-форвард "Динамо про легендарного одноклубника


У команду я потрапив у віці 17-18 років. Мене в той час Белькевич здивував технікою роботи із м’ячем і розумінням гри. Його коронна фраза для всіх нападників: "Ви біжіть, а я дам". Тобто, завдання форварда полягало в тому, щоб бігти, а він у цю точку м'яч доставить. Ці його слова на 100 відсотків відповідали дійсності. Талант був даний Белькевичу від природи. Такі футболісти, плеймейкери від Бога, – на вагу золота, і вони з'являються нечасто. Для нього на полі не було неможливого. Він міг зробити все.


Його кар'єра спершу складалася не дуже добре, бо в "Динамо" був Калитвинцев. Але з часом Белькевич розкрив свій потенціал повністю. Єдине – не встиг пограти в Європі. Але знаю, що був відданий "Динамо" і дуже любив Київ. Для нього столиця України стала навіть не другим домом, а рідним містом.

Колись у нас із ним виникла цікава суперечка. Виходимо на поле після теорії. Він каже: "Ну що, молодий, от ми йдемо зараз у центр поля. Я кидаю м'яч і з центру одразу влучаю у поперечку". "Та ні, Валік, – відповідаю. – Ти, напевно, зі ста разів туди не влучиш". Побилися об заклад на 100 перекидань чи присідань – вже не згадаю. Людина без розминки, тільки-тільки переодягнулася – це неможливо, думаю. Белькевич кидає м'яч і з першого удару влучає у поперечку! Тепер уявіть мою реакцію – я не міг уявити, що відбулося. Цю суперечку він у мене вигравав 2 або 3 рази.


Ялта, 1998 рік. Плюс 47 градусів за Цельсієм. Стадіон. Бігові доріжки зроблені з гуми – ще радянської. Вона розпікається під сонцем і на висоті 1,5-2 метрів нереально важке, гаряче, пропечене повітря. Валерій Васильович дав величезне навантаження: два поспіль тести Купера. Белькевич не мав гренадерської антропометрії, але біг завжди одним із перших, практично не пітнів. І увесь час на його обличчі сяяла усмішка. Відповідав нам: "Це досвід і майстерність".

Однозначно – це була зірка. Люди, які вміють усе, – зірки. Але при всій зірковості Белькевич був скромним, інтелігентним, товариським, порядним і чуйним чоловіком. Ніколи не дозволяв собі "піхати" молодим чи ставити себе вище за когось іншого.

Дуже любив риболовлю. Він, Хацкевич, Макс Шацьких стали "трофейними" рибалками. Ще з часу, коли в "Динамо" грав Шевченко, Белькевич підсів на більярд. Між ними були дуже сильні "заруби". На базі в Кончі-Заспі поставили красивий більярдний стіл і почалося – киї, рукавички, напальчники. Навіть футбольний матч міг поступатися більярдним партіям в плані напруги.

Якось мене, молодого, випустили на гру проти "Дніпра" – на стадіоні "Динамо". І з передачі Белькевича я забив гол. Точніше, це він забив, а я тільки ногу підставив (Сміється). Цей асист був виміряний до міліметра. Що сказати... З таким диспетчером нападник почувається нападником, а не якимось легкоатлетом.


У день його смерті я перебував у Греції. Коли почув цю новину, то не повірив. Не повірив, бо на власні очі бачив, як він витримував ті всі шалені навантаження. Дехто навіть втрачав свідомість, але не Белькевич. Валік це переносив легко, усміхаючись. Тому у проблеми з серцем спершу не повірив. Дуже важко було сприйняти реальність.

Сегодня таких в Динамо уже нет.
Температура повітря +47 у Ялті - це абсолютна фантастика. Але якщо сонце світить прямо на термометр, він може показувати і на 10, і на 20 градусів більше, ніж насправді. Це не температура повітря, це температура термометра.
Сховати
G_N, Ты наверное никогда в Крыму на солнце не находился,температура на солнце сильно отличается от температуры в тени.
Сховати
hohol_ua, О да, сколько раз бывал летом в Крыму - и ни разу не повезло солнечный день застать, всё время было пасмурно, так даже ни разу и не загорел совсем :)
В метеорологии нет показателя "температура на солнце", потому что показания градусника под прямыми солнечными лучами зависят от:
- материала, конструкции, формы и расцветки самого градусника;
- материала, формы и расцветки стенки и/или подвески, к которым он прикреплён;
- угла падения солнечных лучей на градусник, на стенку и на подвеску;
- скорости ветра и условий обдувания градусника этим ветром.
Поэтому при словах "температура на солнце" сразу возникает вопрос "температура чего?"
Если в ясный и знойный летний день выставить на солнце чёрную сковородку, то она может так раскалиться, что хоть яичницу на ней жарь. Но это совершенно не означает, что куры в этот день будут нести яйца вкрутую.
А рекордная температура в Ялте по данным метеорологических наблюдений за сто с лишним лет - +39.
G_N, да, у солнца есть один специальный луч, который светит на термометр и греет его. Поэтому температура на термометре отличается на 20 градусов. А рядом этот луч уже не светит и там температура гораздо ниже:(
Сховати
У меня дома два температурных датчика висят за окнами, которые выходят на разные стороны света. И если на теневой стороне термометр показывает, допустим, +23, то на солнечной стороне он может выдавать и +30, и +37, в зависимости от набора разных трудновоспроизводимых факторов. И если я скажу "сегодня на солнце +37!!!", то на меня совершенно справедливо отреагируют как на идиота. Потому что информационный продукт нужно фильтровать так, чтобы суп - отдельно, а мухи - отдельно.
Сховати
G_N, я считаю, что именно в данном случае Вы не правы. Глубоко сомневаюсь, что футболисты бегают тест Купера в тени. Если Вы будете бежать по стадиону при температуре на солнце 37, а в тени 23, то Вы при какой температуре бегаете?
Сховати
Blukas, Опять-таки вопрос: "температура на солнце +37" - это температура чего, и как она измерена? Температура воздуха будет одна, тёмного асфальта - другая, светлого песка - третья, кирпичной стены - четвёртая, раскалённой крыши - пятая, и так далее. Можно представить себе ситуацию, когда при температуре воздуха в тени, допустим, +32, человек бежит по асфальту, разогретому до +45, на высоте метра над этим асфальтом воздух прогрет до +39, а на высоте полутора метров - до +37. Но в руке у бегуна затенённого термометра нет, а термометр, висящий на стене под лучами солнца, показывает не первую, не вторую, не третью и не четвёртую температуру, а какую-то свою пятую. Поэтому слова "температура на солнце +47" - это пустой базар.
У подвійний тест Купера при + 47 (навіть для Ялти, з близкістю моря, така температура це фантастика) не віриться. Якби хтось з футболістів при цьому помер, Лобановський загримів би у тюрму, при всіх своїх заслугах. Як розумна людина, що все прораховує, він мав про це знати.
Розповім одну бувальщину про Валика. За якусь провинність його відправили тренуватися з дублерами. Тренер наказав бігти крос, а сам відійшов у приміщення, бо покликали до телефону. Всі добросовісно біжать, Валик стоїть у холодочку. Через деякий час обливає футболку на собі водою і починає бігти з шаленою швидкістю. Тренер, через хвилину вийшовши надвір, говорить дублерам: "Учіться у Валика, як треба викладатись, працює до сьомого поту".