5 січня 2017 10:54

Олег ФЕДОРЧУК: "Футболом уже давно руководит на спортивный, а коммерческий принцип"

ФІФА і її новий президент Джанні Інфантіно збираються розширити футбольний чемпіонат світу з 32 до 48 збірних. Ці історичну зміну мають затвердити на Виконкомі ФІФА вже 10-11 січня 2017-го року.


Ідею збільшити кількість учасників мундалів Інфантіно висловлював ще під час своєї виборчої кампанії. Тоді, щоправда, він наполягав на 40 командах, проти нинішніх 32-ох. Але притершись у новому кріслі і провівши ряд перемовин зрозумів, що ідеальною кількістю буде 48 команд. Тобто збільшити фінальну частину ЧС на третину!


Його ідею підтримало більшість національних асоціацій і вже на початку січня Виконком ФІФА має офіційно визначитись з цим збільшенням, а також зі схемою розиграшу чемпіонату. Адже більше команд - це більше матчів, а відтак ширші часові рамки.


"При збільшенні учасників до 48 ми отримаємо 80 матчів замість нинішніх 64. Це допоможе нам просувати футбол, адже на Євро-2016 всі бачили, з яким ентузіазмом змагалися багато нових країн, - каже Інфантіно. - Зараз нам треба зрозуміти, що такі турніри - це не просто змагання, це величезні соціальні події для всього світу".


Які є варіанти?


Пріоритетний варіант - 16 груп по 3 збірні в кожній. За підсумками двох турів з групи виходять перше і друге місця, далі починається плей-офф зі стадії 1/16 фіналу, а не 1/8-ї як було дотепер. Тобто в часових рамках турнір не розтягується, бо замість третього групового туру команди гратимуть додатковий етап плей-оф.


Другий варіант: 16 збірних проходять в груповий етап ЧС у листопаді, як це відбувається і тепер. Інші 32 продовжуть готуватися і за тиждень до старту мундіалю грають стикові матчі. З них половина відсіюється і на ЧС потрапляють звичні 32 команди. Начебто ідеальний варіант для всіх: на чемпіонат світу їдуть 48 команд, але все проходить за стандартною схемою з 32 командами.


- У мене є зауваження до двох пропонованих варіантів, - каже "Експресу" тренер, експерт та футбольний аналітик Олег Федорчук. - Почну з другого. Ідея усіх турнірів, а великих тим паче, полягає у тому, що всі збірні мають стартувати в однакових умовах. Це футбольний закон.


І що ми маємо. Умовна Польща потрапила на ЧС у листопаді і спокійно собі готується очікуючи червня. У той час як, приміром Україна, готується до плей-оф, грає його до прикладу з Францією і виграє віддавши всі сили, поклавши на полі декількох травмованих гравців, чи заробивши вилучення. І от старт мундіалю Польща-Україна. Поляки легенькі підготовлені, а ми переломані, перемелені, з дискваліфікованими гравцями... Де тут однакові умови?


- А як щодо першого варіанту з 16 груп по 3 команди у кожній?


- Є старе спортивне неписане правило - непарні числа у футбол чи інші змагання не грають. Ви десь бачили солідні чемпіонати, де кількість учасників 15, 17 чи 19? Ні, є 14, 16, 18... В групі має бути чотири команди і три матчі для кожної. Ну що таке два матчі групового етапу? Це ж той самий плей-оф з тим самим елементом удачі. Тобто визначати у них найсильніших несерйозно.


- Який варіант був би оптимальним?


- Судячи зі спортивного боку оптимальний той, що був - 32 команди. Але футболом вже давно керує не спортивний, а комерційний принцип і ми повинні з цим змиритися. Звірі йдуть туди, де є вода, а люди - де є фінансові потоки. У ФІФА сидять розумні люди і вони бачать, що Азію очікує фінансовий злет. Вже злетіла Японія, на шаленому злеті Китай, далі Індонезія, Індія... Ви думаєте чому ФІФА у 2010-му віддала чемпіонат світу 2018-го Росії. Може там футбол розвивався? Ні! На той час там варість бареля нафти доходила до 150 доларів і все, ось вам чемпіонат.


Так і тут, Азія, Ближній Схід розвиваються і їхнім командам слід давати шанс. А як це зробити, щоб не притиснути права інших? Лише так - збільшивши кількість команд у фінальній частині. Тому в майбутньому чемпіонат світу буде не так спортивним, як карнавальним проектом.