30 листопада 2016 15:26
3

Андрей ШАХОВ: "Ахтырке, говорят, не поле, а сплошной бетон"

Заместитель главреда журнала "Футбол" Андрей Шахов в своем Facebook прокомментировал состояние поля на в Ахтырке, где должен состояться матч "Нефтяник-Укрнафта" - "Динамо".


"Ахтырке, говорят, не поле, а сплошной бетон", - написал Шахов.

Так тогда же ноги футболистов не стоили миллионы долларов. Да и в Совке не принято было думать, что кто-то из игроков может на таком поле травму получить.
Пригадую, в чемпіонаті СРСР десь у кінці 1960-х чи початку 1970-х у листопаді Динамо грало у Ленінграді з Зенітом. Там поле було суцільним катком, після дощу поле замерзло, гравці на льоду не бігали, а ковзали. Це був просто антифутбол, бо неможливо було виконувати елементарні технічні прийоми, грали, здається, у кедах. Настрій був зіпсований капітально, до того ж картинка на чорно-білому екрані була жахливою. Зіграли чи то 0:0, чи то 1:1 і гол забив Бишовець. Це я веду до того, що грали навіть на льоду і матчі не скасовували.
Сховати
Africanda-S, у кінці 1960-х та на початку 1970-х у СРСР полей з підігрівом взагалі не було, а чемпіонати проходили за системою "весна-осінь", тобто у листопаді грали останні тури. І переносити матчі на весну значило б залишити команди у підвішеному стані. Навесні починається вже наступний чемпіонат - а як його починати, якщо невідомо, хто на якому місці, хто з якої ліги вилітає і хто влітає? Потім, уже на початку 80-х, намагалися спланувати розклад так, щоб перші весняні та останні осінні тури проходили на штучних полях московських та ленінградських манежів та на південних стадіонах - у Тбілісі, Єревані, Ташкенті, Сімферополі і т.п.
Коли у нас переходили на систему "осінь-весна", то серед її переваг називали не лише попадання до єврокубків "свіжих", а не торішніх чемпіонів та призерів, але й те, що вирішальні матчі мають гратися у теплу пору року, а не під холодним листопадовим дощем чи снігом.