22 жовтня 2016 11:45

Сборная ветеранов Украины победила на Мемориале Андрея Гусина

У Путилі Чернівецької області відбувся 3-й Меморіал знаменитого гравця «Динамо», «Карпат» та національної збірної команди України Андрія Гусіна.


З невеликого селища Путила родом мама Андрія, Валентина Василівна, тут в дитячі роки часто відпочивав майбутній футболіст, та й, ставши професійним спортсменом, не забував навідуватися на свою малу батьківщину. У Путилі і зараз живе 98-річна Олександра Семенівна, бабуся Андрія, й інші родичі. Вдячні місцеві жителі завжди вболівали за команди, за які виступав їх земляк, а нині, як не сумно про це говорити, проводять турнір його пам'яті. 17 вересня 2014 року аварія на автодромі обірвала коротке і така насичене життя одного з найяскравіших футболістів в новітній історії України.

У третьому за ліком Меморіалі взяли участь три команди. Це переможці перших двох змагань, місцеві аматорські команди ФК «Путила» і «Буковинські надії», і почесні гості - національна збірна України серед ветеранів. Її тренери Анатолій Дем'яненко і Володимир Лозинський привезли до Путили «зірок» вітчизняного футболу останніх поколінь, багато з яких були чудово знайомі з Гусіним, разом захищали кольори «Динамо» або збірної України. Іван Яремчук, Сергій Беженар, Едуадр Цихмейструк, Сергій Нагорняк, Володимир Єзерський, В'ячеслав Свідерський, Віктор Мороз, Олександр Призетко, Олександр Дамін, Олег Волотьок, Андрій Оксимець, Віталій Самойлов, Сергій Коновалов, Олександр Венглинський, Дмитро Пінчук, Всеволод Романенко, куратор ветеранської збірної Олег Собуцький та інші футболісти...

Організаторами Меморіалу пам'яті Андрія Гусіна виступили Федерація футболу України, Федерація футболу Чернівецької області, ТОВ «Агробізнес», еко-курорт «Хутір Тихий» і батьки Андрія - Леонід Володимирович і Валентина Василівна Гусіни. Меморіал пройшов у два дні, в першому з яких зіграли місцеві юнаки 2002/03р.н.

Що стосується основного турніру серед дорослих команд, ветеранська збірна України здобула в ньому прогнозовану перемогу, але дісталася вона досить високою ціною. Дві місцеві команди були сформовані з молодих хлопців, які регулярно виступають в чемпіонаті області і району, змогли нав'язати боротьбу і були близькі до сенсації. У першій грі «зірки» футболу зіграли внічию 1:1 з ФК «Путила», а в другій перемогли «Буковинські надії» - 1:0. В обох матчах м'ячі за збірну забивав Сергій Нагорняк. У місцевому «дербі» «Буковинські надії» перемогли ФК «Путила» 2:0.

Трофей переможця Меморіального турніру пам'яті Андрія Гусіна з рук віце-президента ФФУ Василя Орлецького отримав капітан збірної ветеранів Сергій Беженар. Його колега по команді Сергій Нагорняк був визнаний найкращим гравцем турніру, а Едуард Цихмейструк - найкращим півзахисником.

По закінченню матчу Валентина Гусіна звернулася до всіх учасників зі словами подяки: «Спасибі, що відгукнулися на пропозицію приїхати до Путили, зіграти в турнірі пам'яті нашого сина, вашого друга і колеги по футбольному полю. Для всіх нас дуже важливо: Андрій в пам'яті вболівальників, всі його заслуги перед футболом і Україною не залишилися непоміченими». Футболісти ветеранської збірної презентували сім'ї Андрія Гусіна «золоті» медалі і пообіцяли ще не раз зустрітися на буковинській землі.

Куратор збірної Олег Собуцький подякував батькам за сина, який за своє коротке життя багато зробив для України та футболу: «Андрій був справжнім патріотом нашої країни, ми це бачили і на футбольному полі, де він віддавав усі сили для своїх команд, і в інших вчинках, у тому числі в допомозі нашим військовим у зоні АТО. Бачу, як хотіли його колишні партнери по збірній та «Динамо» приїхали на Буковину, зіграти в турнірі. Невеличка Путила на один день стали справжньою футбольною столицею краю».

У тому, що в Путилі пам'ятають знаменитого динамівця Києва, семиразового чемпіона України, чотириразового володаря Кубка України, півфіналіста Ліги чемпіонів і учасника Кубка світу-2006 велика заслуга місцевої футбольної влади. «Це вже третій турнір пам'яті Андрія Гусіна. Хоч і виріс він на Львівщині, а славу заслужив у Києві, саме Путила є його малою батьківщиною. Він тут часто бував, любив неймовірної краси буковинський край і залишив про себе разом з високими футбольними нагородами пам'ять справжнього патріота України, прекрасного сім'янина і просто чудової людини», - зазначив віце-президент ФФУ, голова Чернівецької обласної федерації футболу Василь Орлецький.