20 травня 2016 16:04
3

Игорь ЦЫГАНЫК: "Прошлый чемпионат был самым "грязным" за всю историю"

Зовсім нещодавно завершилася Ліга Парі-матч, яка запам’яталася не лише видовищними поєдинками, а й гучними скандалами. «Зливні» матчі стали повсякденною темою для обговорення, а бійки за участі лідерів збірної України приголомшили усіх футбольних фанатів України.


Про перспективи українського футболу, матчі «молодіжок» з хокейними рахунками, зміну формату чемпіонату та шанси збірної України на ЄВРО-2016 Львівський портал спілкувався з ведучим програми «Профутбол» телеканалу «2+2», футбольним експертом Ігорем Цигаником.


Пане Ігоре, чемпіонат вже завершився, що дозволяє зробити певні висновки. Для багатьох уболівальників минулий сезон запам’ятався великою кількістю «зливних» матчів…

– Деякі люди свідомо закривають очі на те, що коїться в українському футболі. Я маю на увазі людей, які мають розслідувати факти «договірняків». Складається ситуація, коли всі все розуміють і все бачать, йде свідоме затягування процесу розслідувань.


Всім зрозуміло, що останній чемпіонат був «найбруднішим» за всю історію незалежності України.


– Як гадаєте, такий «діагноз» є також одним із факторів зникнення клубів?

Треба розуміти, що клуби зникали і в 90-ті. До цього треба ставитися з холодною головою. Економічна ситуація в країні явно не сприяє розвитку футболу. Природно, що дехто не витримав футбольної фінансової гонки. Іноді переродження – це нова стадія розвитку. І я сподіваюсь, що це стосуватиметься всіх клубів, які переживають важкі часи.


А коли я говорив про найбрудніший чемпіонат, то мав на увазі не лише Прем’єр-лігу. Це стосувалося і нижчих дивізіонів, і «молодіжок». Багато матчів нагадували якесь шоу. Хокейні рахунки, домовленості, які було помітно неозброєним оком. Найгірше, що це вийшло на люди, його не спробували «зарубати під корінь». Ми ж бачимо, що на матчі молодіжних складів ставляться шалені суми, і результат матчу виправдовує «ризик». Деякі комітети закривають очі, але мовчати тепер точно ніхто не буде.


Декілька слів про львівські «Карпати». Олег Лужний покинув тренерський пост, що наштовхує на очікування нових змін. Останнім часом в «Карпатах» доволі часто міняють наставників, проте результатів і гри так і немає. Чим це може бути зумовлено?

– Багато людей незадоволені керівництвом «Карпат». Проте хочу сказати, що за результат гри відповідають насамперед гравці. Матчі «левів» протягом останнього півріччя – це наслідок невпевненості самих гравців. Я не хочу говорити про рішення керівництва клубу та тренерів. Першочергову відповідальність за результат несуть футболісти. Де ріст гравців, якість гри? Говорити треба насамперед про це.


– Тобто за минулий сезон ніхто не прогресував?

Чесно кажучи, я не можу виділити когось з-поміж «зелено-білих». В мене склалося враження, що низка гравців «Карпат» переоцінюють свій рівень. Треба робити футбол в собі, а не себе у футболі. Більшість гравців постійно незадоволені, їм постійно щось не подобається, постійно щось не виходить. Вони ніби роблять комусь послугу, коли виходять на футбольне поле. Це можна було б пробачити, якби гравці показували бій, проте і цього не було.


«Карпати» – один з найстабільніших клубів України. Їм вчасно платять зарплату, в них є хороші умови для тренувань та відновлення. В порівнянні з іншими командами в них проблем нема. Тому за якість гри, за відсутність злості та емоцій несуть відповідальність футболісти.


За три місяці – три перемоги, дві з яких – технічна над запорізьким «Металургом» плюс «Говерла», результати матчів якої ставляться під сумнів. Всі погодяться, що це не показник.


До речі, про «Говерлу». Ужгородці та «Металіст» не отримали ліцензії на участь у майбутньому чемпіонаті через борги. Можливо, потрібно було ще дати клубам певний час?

Їм дали можливість погасити заборгованості протягом минулого сезону, проте вони цього не зробили. Видати їм ліцензії – це не виконати рішення УЄФА. Такого ФФУ дозволити собі не може. Це абсолютно нормальна річ.


– Наступного року зміниться формат чемпіонату. Як це вплине на якість гри команд?

Елітний футбол повинен залишатися елітним футболом. У клубів Прем’єр-ліги має бути стабільне фінансове становище. Якщо його немає, гравці не викладаються на повну, через що на полі відбуваються неадекватні речі, а на табло фантастичні рахунки.


Представники телебачення наполягали, щоб 80% матчів мають мати турнірне значення, в чому, звичайно, зацікавлені всі. На жаль, у минулому сезоні інтрига боротьби за турнірні місця була відсутня.


Для того, щоб український футбол набрав сил і у фінансах, і у якості гри, було прийнято наступне рішення: два наступні сезони гратимуть 12 команд, які згодом поділять на «шістки», в яких боротимуться за «золото» чемпіонату, єврокубки та виживання у елітному дивізіоні. Такий формат збільшить і кількість матчів, що однозначно є позитивним фактором.


Через два сезони ми плануємо повернутись до формату з 16 команд. Сподіваємось, клуби Першої ліги наберуть обертів і зможуть виступати на рівні із теперішніми представниками «елітки». Саме така стратегія лежить в основі зміни формату чемпіонату.


– Повернімося до минулого сезону. Його кінцівка запам’яталася бійками за участі збірників: Ярмоленка, Степаненка, Зозулі та Ротаня. За рішенням КДК Ярмоленко отримав дискваліфікацію на три матчі, а «дніпряни» Зозуля і Ротань залишаться поза полем на шість місяців. На Вашу думку, це справедливі рішення?

Всі беруть до уваги лише рішення відповідальних органів КДК, ФФУ, а про арбітрів забули. Адже саме арбітр складає протокол матчу. Після гри «Шахтар»-«Динамо» арбітр Можаровський написав у протоколі «агресивна поведінка» замість «бійка». За агресивну поведінку в регламенті прописано три матчі дискваліфікації, тому члени КДК діяли в рамках правил. Тому першопричина поведінки Зозулі – це протокол Можаровського, адже гравці відчули безкарність. І Ярмоленко, і Зозуля однаково винні, проте карати також треба однаково, а не вибірково.


Можаровський не взяв на себе відповідальності. Тепер комітет етики і чесної гри має вивчити поведінку Можаровського, чий протокол подій відрізняється від реальності та спричинив ескалацію.


– Більше того, два українських арбітри – Вакс і Жабченко – мають російські паспорти, проте судять матчі української першості. Як Ви до цього ставитеся?

Я ставлюся до цього негативно. Всі живемо в певних реаліях. Я за те, щоб їм поставили умову: хочете судити – переїжджайте до України, як зробило багато людей. Зрештою, українське законодавство забороняє мати два паспорти.


Згадаємо ще один приклад, пов’язаний з Росією. Євген Селезньов повернувся з «Кубані» у «Шахтар». Хоча він їхав у «Кубань» заробляти гроші, зарплат йому не виплатили. До ЄВРО залишилося не так багато часу, чи вдасться йому повернутися у збірну?


– Селезньов – кваліфікований нападник, який може допомогти збірній. Наразі він є футболістом донецького «Шахтаря». Звичайно, що Євген може отримати виклик. Його перехід в «Кубань» – це помилка, яка може трапитись з кожним. Якби він там залишився, я б говорив про те, що в збірну його викликати не слід. Він повернувся, тому до його помилки треба поставитися толерантніше. «Шахтар» – його рідна команда, і він довго мріяв туди повернутися.


– Який оптимальний склад збірної на ЄВРО-2016 Ви прогнозуєте? Яку схему може використати Фоменко?

На мою думку, склад буде таким: ворота охоронятиме Андрій Пятов; в центрі захисту зіграють Ракицький та Хачеріді; на флангах розташуються Федецький та Шевчук; у центрі гру команди розвиватимуть Ротань, Степаненко та Гармаш; Ярмоленко та Коноплянка розхитуватимуть оборону суперника на флангах; а на вістрі атаки буде Зозуля. Напевно, Україна гратиме від захисту, проте наша команда здатна на те, аби вибороти право на вихід з групи.

Отслеживая, как меняется финансовое положение команд УПЛ и первой лиги последние пару сезонов, я бы думал не о 16 командах а о 10 в 4 круга. При 16 кол-во дешевых и слабо квалифицированных игроков даже по меркам соседних чемпионатов Восточной Европы станет доминирующим и мы получим то же, что получили в начале 90-х, размыв класс команд - падение уровня на долгие годы.
Единственный шанс сохранить уровень и тогда и сейчас один - оставить только тех, кто способен поддерживать высокий уровень. Не нужно наступать на старые грабли.
Цыганык! Прошлый чемпионат был самым "грязным" по отношению некоторых владельцев к своим клубам и хватит вилять и уводить в сторону от главных проблем - исчезновения известных клубов к которым имеют отношение твои "боссы" Коломойский - Днепр и Палица - Волынь! Вот эти темы пообсуждай а?! :)))
Нет Игорь, "чемпионство" Шахтера имени гражданина россии Вакса, Дамира, пяти фармклубов и вратаря срны - погрязнее будет...