25 березня 2016 15:34

Тарас СТЕПАНЕНКО: "В связке с Гармашем и Ротанем последний раз я играл в ноябре"

Півзахисник національної збірної команди України Тарас Степаненко став автором єдиного забитого м’яча у товариській зустрічі із командою Кіпру. Хавбек донецького «Шахтаря» поділився із прес-службою ФФУ своїми враженнями від протистояння з острів’янами та розповів, що необхідно «синьо-жовтим», аби у матчах з майбутніми суперниками виглядати більш переконливими.


- Тарасе, вітаємо Вас із забитим мячем у ворота збірної Кіпру, який став переможним для нашої команди. Пам'ятайте, коли востаннє вражали ворота суперників у синьо-жовтій футболці?


- Давно не забивав за збірну. Вперше і востаннє до сьогоднішньої гри - у ворота збірної Нігеру у товариському матчі в Києві. Чи присвятив комусь забитий гол? Так, своїй сім'ї.



- Що можете сказати про збірну Кіпру вже по завершенні футбольної зустрічі?


- Непогана команда. Ми дивилися пару ігор з їх участю, вони демонстрували хороший футбол з усіма суперниками. Є у кіпріотів проблеми у захисті, але вони здорово використовують простір і непогано контролюють м’яч. У другому таймі ми все це добре побачили. Не можна говорити, ніби це команда низького рівня. Вони вміють грати в футбол.


- Гольові моменти біля воріт збірної України у другому таймі - наслідок наших помилок чи хорошої гри суперників?


- Можливо, це було пов'язано з великою кількістю проведених замін. Все-таки структура гри змінюється, багато що залежить від того, чи зможуть хлопці вдало увійти у матч. У нас було багато дебютантів. У них горіли очі, було багато бажання, і часом вони припускалися недоречних помилок. Але у цьому немає нічого страшного. Зміна поколінь - незворотний процес, потрібно, щоб молоді хлопці підтягувалися до основного складу збірної. Думаю, з часом гра у нас налагодиться. Попереду - спаринг з Уельсом, а перед чемпіонатом Європи у нас ще буде три товариські зустрічі. Крім того, повернуться травмовані хлопці - буде більш цілісна гра.


- Михайло Фоменко на прес-конференції відзначив гру тріо «Шахтаря» в середині поля, мовляв, у другому таймі півзахист збірної діяв цікавіше в конструктивній фазі гри, ніж в першому. Що Ви думаєте з приводу цього твердження?


- Це пов'язано з тим, що в клубі я постійно граю пліч-о-пліч з Максимом Малишевим і Віктором Коваленком, і ми прекрасно розуміємо один одного. А ось в ігрових зв’язках з Русланом Ротанем і Денисом Гармашем я востаннє працював аж у листопаді 2015 року. «Шахтар» грає за однією схемою, «Динамо» використовує другу, а «Дніпро» - третю. Тому дуже важко синхронізувати 11 гравців на полі. Для цього і потрібні товариські матчі, щоб пробувати і награвати схеми. Тоді у нас все буде виходити. Неможливо за два-три дні привести все до спільного знаменника.


- Збірна Уельсу - команда іншого ігрового стилю і хороший спаринг-партнер напередодні майбутнього протистояння зі збірною Північної Ірландії у фінальній частині чемпіонату Європи. Чого Ви очікуєте від майбутньої зустрічі з валлійцями?


- Це бойова команда, яка грає з першої і до останньої хвилини. У них хороші виконавці, багато з яких грають в англійській Прем'єр-лізі. Збірна вийшла на чемпіонат Європи, тому впевнений - буде цікава гра. Та й настрій, напевно, буде дещо іншим. Все-таки ім'я команди має значення. Одна справа, коли ти готуєшся до Кіпру, і зовсім інша - до команди вищого рівня, яким є Уельс.