20 грудня 2015 11:56

Олег МАТВЕЕВ: "Манчестер Сити" - сильный соперник, но не смертельный"

Екс-нападник «Динамо» та «Шахтаря» більше схильний до оптимізму щодо «гірників».


«Динамо» — «Манчестер Сіті». Дуже серйозний супротивник дістався киянам. Складно буде пройти підопічних Мануеля Пеллегріні. Вони мають збалансований склад, на кожну позицію — два-три сильні виконавці, фактично всі входять до різних збірних, половини стосується поняття «зірка світового футболу». Я би оцінив шанси як 60х40 на користь англійців. По-перше, вони досвідченіші: щороку грають у плей-оф Ліги чемпіонів, натомість кияни кілька останніх років виступали в іншій континентальній Лізі, нижчій за рангом. По-друге, «блакитні» мають ліпший добір футболістів і, як на мене, зіграніший. По-третє, АПЛ не відпочиває на новорічно-різдвяні свята, чемпіонат там триває, а Сергієві Реброву доведеться аж два місяці перейматися або без матчів узагалі, або винятково з «товарняками». По-четверте, ми завжди з труднощами протистояли англійським колективам, тим паче лідерам їхнього чемпіонату. По-п’яте, стартовий — домашній — поєдинок «блакитно-білі» зіграють без глядачів, що, вважаю, є вкрай негативним фактором. Як підтвердження цього — матч проти «Маккабі», де, на мою думку, футболу майже не було. Наскільки мені відомо, існує ймовірність, що УЄФА змінить гнів на милість — це було би добре: переконаний, що неважливо, де починаєш двоматчеву дуель, удома чи в гостях, важливо, щоби тебе прийшли підтримати твої вболівальники. Без людей на трибунах «Олімпійського» команді доведеться складно.


Звісно, з другого боку, жереб обрав для киян суперника сильного, але не «смертельного». Якби випали «Барселона» чи «Баварія» (або навіть «Реал») … тоді все було би набагато сумніше. А так маємо команду рівня ПСЖ, яку все ж реально пройти. Я цілком згоден із президентом «Динамо»: в єврокубкових плей-оф можливе будь-що — як пройти сильнішого, так і програти слабкішому. Тим паче, основу киян складають молоді виконавці, котрі хочуть «засвітитись» у Європі, а протидіятимуть їм давно визнані майстри своєї справи. Тобто, за ідеєю, принаймні один фактор — мотивація — буде на боці динамівців.


«Шахтар» — «Шальке». Знову ж — могло бути як краще, так і гірше. Я, коли чесно, сподівався отримати легшого опонента на цій стадії. Десятиліття тому «Шахтар» уже грав із «Шальке», відтоді багато чого змінилося, насамперед те, що в Донецьку виросла команда насправді європейського рівня. У цій парі я би оцінив шанси так само — 60х40, але тепер уже на користь наших. Мені здається, якщо взимку донеччани нікого не втратять, якщо команда збереже склад, гірники точно пройдуть німців. Наскільки мені відомо, останні повідомлення оптимістичні: Тейшейра — абсолютний лідер «помаранчево-чорних» — до літа залишиться. Якщо він не втече з «Шахтаря», як і Марлос, Тайсон, Фред, підопічні Мірчі Луческу будуть фаворитами протистояння. У зворотному ж випадку можливі варіанти. Недавно генеральний директор клубу заявив, що взимку не буде ніяких придбань. На мою думку, це цілком логічно: команда вкомплектована, не має проблемних місць, усі амплуа заміщені потрібними людьми. Нині багато нарікань на лівого захисника та центрбека, із чим я взагалі не згоден. Ліворуч у захисті маємо трьох — Ісмаїлі, Азеведо, Шевчука. Куди тут купувати ще когось?! Усі троє сильні й досвідчені гравці, котрі створюють один одному чудову конкуренцію. Четвертий у цій компанії — зайвий. Тепер центральна ланка захисту: є Ракицький — один із лідерів нинішнього складу, є молодий Ордець, є Кучер, якого багато обливають брудом, але ось побачите — він гратиме до 40-ка! Тобто підсилення «гірникам» не потрібне — треба зберегти нинішній склад. До того ж, із огляду на ситуацію в Україні, справжнє підсилення фактично нереальне — хто до нас приїде, тим більше, в клуб, який поневіряється всією країною? А купувати «аби було» — не метода «Шахтаря». Іще раз повторю: Луческу має достатньо кваліфікованих гравців для виконання завдань. Упевнений: пробитись у фінал Ліги Європи — реальна ціль для «гірників».


Петро УДОВЕНКО.