8 серпня 2015 14:22

Сергей РЫБАЛКА: "Главное, что в первых матчах мы не потеряли очки"

Півзахисник «Динамо» Сергій Рибалка відповів на запитання напередодні очікуваного всіма поєдинку в Дніпропетровську.


– Сергію, можна назвати перші три тури розминкою перед першим справжнім випробуванням в Лізі Парі-Матч – грою з «Дніпром»?
– Ні, я так не вважаю. З кожною з команд, з якими ми зустрічалися, було дуже складно грати. Ці суперники добре обороняються, і коли грають проти «Динамо», викладаються на всі 200%. Особливо це було видно в матчі з «Чорноморцем», коли їхні молоді хлопці віддавалися на полі повністю – з ними було неймовірно важко. Взагалі, з такими командами навіть складніше грати, ніж з тим же «Дніпром» чи «Шахтарем». Так що зіграні матчі точно не були розминкою. Зараз йде Чемпіонат України, за кожну перемогу в кожному матчі дається три очки. Нам потрібно вигравати і набирати максимальну кількість пунктів. Ми робимо свою роботу.


– По-своєму, кожен із зіграних поєдинків був значно складнішим, ніж багато хто очікував. З чим це пов'язано?

– Перед стартом Чемпіонату ми готувалися всього близько двох з половиною тижнів, і зараз продовжуємо входити в сезон, набираємо свої найкращі кондиції. Як говорить тренерський штаб, оптимальна форма у нас буде до п'ятої-шостої гри. Головне в перших матчах не втрачати очки – ми з цим впоралися. Надалі, думаю, ми будемо тільки покращувати свою гру і фізичний стан.


– Тобто, на першому місці зараз результат?
– Я не вважаю, що ми грали так вже геть погано. У цьому випадку ми не вигравали б. Зі свого боку ми атакуємо і граємо першим номером проти команд, які постійно обороняються, сідають на свою половину поля – їх захист розкривати важко. Але ми рухаємося далі, зараз налаштовуємося на «Дніпро», потрібно постаратися перемогти, саме цього вимагають від «Динамо» і вболівальники, і керівники. Якщо ми показуємо не зовсім таку гру, якої від нас чекають, сподіваюся, вболівальники нас пробачать, головне, що є результат. Надалі ми будемо намагатися поєднувати ці два компоненти, щоб радувати наших шанувальників.


– Існує думка, що різниця між грандами і аутсайдерами збільшилася. Хотілося б дізнатися твою думку з цього приводу...

– Зараз у багатьох командах грають молоді українські хлопці, і вони віддаються на полі повністю, тому не можу сказати, що проти них грати легше. Але завдання перемагати в кожному матчі для «Динамо» ніхто не відміняв: ми повинні віддаватися на 200%.


– Чи можна порівнювати ажіотаж перед матчем з «Шахтарем» за Суперкубок України і нинішній – перед «Дніпром»? Що спільного, які відмінності?
– Ми дуже хотіли перемогти «Шахтар» і, вважаю, грали на рівних, але на останніх хвилинах, напевно, неправильно діяли в обороні – це наше упущення, ми детально розібрали той матч. Але це був скоріше виставковий, показовий поєдинок перед початком сезону. А з «Дніпром» вже зустріч в Чемпіонаті, це набагато серйозніше, адже хто виграє Чемпіонат, той і потрапить безпосередньо до Ліги Чемпіонів, тому його потрібно вигравати в першу чергу, щоб підтвердити свій статус і те, на що ми заслуговуємо.


– Як думаєш, «Дніпро» з Коноплянкою і без нього – це дві різні команди?
– Звичайно, Коноплянка – гравець високого рівня, його складно утримати, але можна згадати гру в Києві, коли він не грав, але, незважаючи на це, нам було дуже важко. Всі тоді казали, що «Дніпро» привіз не основний склад, але у них є футболісти хорошого рівня, які хочуть довести, що вони не гірше за того, хто стабільно грає в основі. Тому я вважаю, як з Коноплянкою, так і без нього, проти «Дніпра» буде дуже складно, але я і команда віримо, що зможемо перемогти, якщо будемо грати один за одного, віддаватися на полі і прагнути перемоги. Тоді все вийде, і ми доб'ємося позитивного результату!


– Бачив ігри найближчого суперника? І взагалі як часто дивишся вітчизняний або зарубіжний футбол по телевізору?
– «Дніпро» заздалегідь не розбирали, перегляду цього суперника і їх ігор ще не було. Але ми знаємо, як команда грає, і зараз на тренуваннях відпрацьовуємо певні схеми, які будемо використовувати проти дніпропетровців. Гра покаже, хто як готовий. Я дивився їхню минулу гру з «Ворсклою» - була боротьба, кожна команда хотіла перемогти. Але нас меншою мірою цікавить, як діє суперник, набагато важливіше, як будемо грати ми самі і демонструвати свої найкращі якості.


– При підготовці до чергового туру бувають в ній відмінності в залежності від імені майбутнього конкурента? І яке місце займає в цьому процесі теорія? Потрібно вивчати «Дніпро», або його і так всі знають?
– Загалом, так, ми знаємо, як діє «Дніпро». Перед кожним поєдинком тренерський штаб переглядає суперника і вказує нам на їх сильні і слабкі сторони. Ми відштовхуємося від цього на тренуваннях відпрацьовуємо вправи, які допоможуть нам у грі. Сподіваюся, нам вдасться їх використовувати.


– Розмови про можливий перехід Андрія Ярмоленка та деяких інших виконавців впливають на робочий настрій в команді?
– Взагалі ніяк не впливають. Кожен з нас – професійний футболіст, усі на тренуваннях працюють по максимуму. Ми знаходимося у звичайному режимі, жодних зайвих розмов немає. Інтерес з боку інших клубів - це особиста справа кожного, а показник – це те, як гравець віддається на полі в тренуваннях та іграх. Словом, розмови ніяк нам не заважають.


– Сергію, ти, перш ніж стати основним гравцем, зарекомендував себе в іноземному клубі. Хтось зараз повертається з оренди в «Говерлі» і претендує на провідні ролі. Тобто, щоб заграти в «Динамо», потрібно розкритися десь на стороні?

– Якщо не виходить у «Динамо» - ти не граєш або сидиш в запасі, виходячи на поле тільки в матчах за дубль, але вважаєш, що гідний більшого, не бачу сенсу в тому, щоб продовжувати сидіти на лавці запасних. Необхідно довести свою професійну спроможність, те, що ти готовий грати в основі. У цій ситуації краще проявити себе в іншому клубі, щоб повернутися до «Динамо» чи вже в іншу команду, якщо хтось зацікавиться. Президент завжди розгляне наявні пропозиції. Так що, якщо футболіст хоче грати і вірить в свої сили, то, звичайно, потрібно йти кудись і доводити, щоб потім повернутися в рідний клуб більш впевненим у собі і у власних силах. Не потрібно просто сидіти і чогось чекати.