31 липня 2015 15:34
1

"Швецов говорил: "Спрячься, тебя там нет". Как опальный арбитр продолжает держать марку

Роман Бебех розповідає, як Віктор Швецов вирішує суддівські справи у Одеській області.

Минулими вихідними у Одеський області, а саме — в селі Кирнички, мав відбутися матч чемпіонату області між місцевою командою та «Єрємєєвкою». Коли гості вже проїхали половину шляху до місця проведення зустрічі, отримали дзвінок від начальника команди господарів. «Нам повідомили, що у «Кирничків» не вистачає людей, і приймати нас ніхто не збирається, — розповів головний тренер «Єрємєєвки» Анатолій Ілля. — «Ми передзвонили у федерацію, і нам заявили, що матчу не буде, а ми маємо повертатися додому. Але ми почали говорити про процедуру. Якщо не приїдемо, то нам і 0:3 зарахувати можуть».

Коли ж команда «Єремєєвки» зрештою приїхала на стадіон, де, власне, її ніхто не чекав, то побачила лише одного з трьох арбітрів цього матчу — Ігоря Бицкала. Він окрім чемпіонату області працює асистентом на матчах Прем’єр-ліги. Бицкало був у поганому настрої. «За дві години до гри йому подзвонив Швецов і сказав: „Сховайся, тебе там немає! Замість тебе призначено іншого суддю“. Уявіть, вони за дві години до гри змінили склад арбітрів, аби не дати можливості Бицкалу написати протокол. Цікаво, що протокол гри нам ніхто не давав. У них кілька футболістів дискваліфіковані, тому „Кирнички“ не хотіли з нами грати», — розповів Анатолій Ілля .

Зрештою, команда гостей та арбітр на чистому аркуші написали протокол, сфотографувались та зробили відеозйомку. Представники «Єрємєєвки» стверджують, що дзвонили Віктору Швецову, який керує суддівством у Одеській області, однак той сказав, що йому дали наказ з федерації. Також вдалося звя’затися з керівником федерації Петром Чілібі. Той відповів, що у нього зараз фінал ветеранських змагань і він не може говорити. «Ви зрозумійте там важко шукати правду, коли у Чілібі секретар федерації — працівник футбольного клуба „Кирнички“ Димитров. Він у свій час документи підробляв, коли з його клубу мали знімати очки. Чілібі про все знав, але не зреагував», — розповідає головний тренер «Єрємєєвки».

Свій погляд на цю історію виклав і один із керівників місцевої федерації Володимир Князєв. «У мене на столі є лист від „Кирничків“, в якому вони, зважаючи на той факт, що їх футболісти поїхали „на заробітки“, просили перенести гру. Але це й так були перенесені матчі, далі тягнути нікуди. Голова федерації Петро Чілібі сказав, вирішити на розсуд „Єрємєєвки“. Ми їм все пояснили, а вже потім пішли „ігри“. „Кирнички“ сказали, що „Єрємєєвка“ погодилася, ми повірили. Але, виявилось, що це була локшина на вуха. Почали „скасовувати“ арбітрів. Втім, у регламенті написано, що якщо арбітра немає, то його має замінити асистент. Бицкало ставав повноправним арбітром. На нього почали кричати, говорити, що змінили призначення. А як вона могла відбутись, я не розумію», — сказав Князєв. Саме він дав команду заповнювати протокол.

Щодо підсумків, то «Єрємєвка» вже направила лист в КДК та федерацію Одеської області. І Князев нам підтвердив, що ця справа буде розглянута місцевим контрольно-дисциплінарним комітетом.

Коментувати цей скандал відмовився голова суддівського корпусу Одещини Віктор Швецов, котрий, як і більшість арбітрів, сказав що без дозволу Комітету арбітрів федерації футболу не може нічого говорити. Як правило, коли в цей комітет потрапляють запити на інтерв’ю, вони губляться там надовго, більшість — на завжди. Таке собі прикриття, за яким не потрібно відповідати не непрості запитання.
 

Это еще та гнида.