26 червня 2015 19:44

Александр ИЩЕНКО: "С осени переходим на испанскую методику подготовки"

Після переможного для команди «Динамо» (U-15) фіналу чемпіонату ДЮФЛУ своїми враженнями від гри та загалом від виступу динамівців на турнірі поділився старший тренер ДЮФШ «Динамо» ім. Валерія Лобановського Олександр Іщенко.

- Рахунок фінального матчу – це наслідок територіальної та ігрової переваги нашої команди?

- Приємно, що і тренерський штаб, і гравці детально розібрали попередні матчі «Чорноморця», який на стадії групового турніру не пропустив жодного м’яча, в тому числі від «Шахтаря» та «Дніпра». Одесити дуже строго будували гру саме в обороні, при цьому задіювали невелику кількість виконавців. Саме тому перед нашими хлопцями стояло завдання забити швидкий м’яч, аби розкрити суперника в обороні, й ви бачили, що вже в перші десять хвилин воно мало бути п вирішене, коли хороші моменти були у Духана та Ісаєнка. Але забив Мащенко, при цьому можна сказати, що гол вийшов нелогічним, тому що коли моменти ставали наслідком добре проведених комбінацій, класно діяв воротар чи ми не розпорядилися наданою можливістю. Надалі «Чорноморцю» вдалося трохи вирівняти гру, їм потрібно було атакувати, й у наших гравців з’явився простір, який тренерський штаб уміє використовувати за рахунок швидкісних якостей підопічних, що й показав подальший хід гри.

- Що здивувало, що практично весь перший тайм динамівці провели на половині поля суперника…

- Я би не сказав, що це здивувало. Ця команда виділялася ще минулого року на фінальному турнірі серед своїх однолітків. При цьому можу відзначити, що рівень усіх команд 2000 р.н помітно виріс, і приємно, що у фінальному матчі ми мали беззаперечну перевагу – не лише за рахунком, а й за змістом самої гри та кількістю створених моментів.

- Наступного сезону ця група стає старшою академічною. Чи задоволені ви тим набором техніко-тактичних командних та індивідуальних дій, які команда переносить на наступний етап свого навчання?

- Ви знаєте, про жодне заспокоєння не може бути й мови, тим паче на даному етапі вдосконалення. Звичайно, роботи в нас ще дуже багато, тим паче ви правильно відзначили, що ця група стає старшою академічною. З осінньої частини підготовки та чемпіонату України ми переходимо на іспанську методику, за якою цей сезон працювали дві старші групи – 1998 та 1999 р.н. Ми все уважно дивилися, аналізували, робили корективи. Не обійшлося без суперечок та невдоволення, але зважена політика головного тренера першої команди Сергія Реброва дозволила нам втримати цей корабель на плаву. Це дуже важливо, тому що у нас, на мій погляд, дуже сильний тренерський склад академічних груп, тренери креативні, змушують футболістів думати. І саме це поєднання іспанських ідей та неабияких умінь та потенціалу вітчизняних спеціалістів, колишніх гравців «Динамо», обов’язково має принести нам користь.

- Активний пресинг, результативні стандарти, висока індивідуальна майстерність гравців, колективна гра… Чи маєте взагалі претензії до цієї команди, яка стала найсильнішою в Україні?

- Подивіться, індивідуальні нагороди, найкращим нападнику та гравцю, отримали атакуючі гравці, а от наших захисників відзначено не було. Хоча тут я посперечався би з організаторами, оскільки, на мій погляд, давати приз найкращому захиснику представнику команди, яка в матчі за третє місце пропустила п’ять м’ячів, а перед цим отримала ще три від нас, я вважаю м’яко кажучи неправильно. Але, тим не менш, є претензії як до позиційної оборони, так і до персональної. Не варто забувати, що ми активно працюємо на так званому юнацькому трансферному ринку, наша селекційна служба переглядає багато матчів. Я сподіваюся, що в нас буде поповнення по цій віковій групі, й нам вдасться підсилити кілька позицій саме в захисті.