26 червня 2015 19:38

"Динамо" U-15 - чемпион Украины!

У фінальному матчі чемпіонату ДЮФЛУ серед команд U-15 (2000 р.н.) зустрілися господарі турніру, одеський «Чорноморець», та київське «Динамо».

Обидві команди цілком справедливо виборювали золоті нагороди, здобувши по три перемоги на стадії групового етапу. Кияни продемонстрували хорошу результативність (забиваючи мінімум три м’ячі за матч, загальна різниця – 11:3), а «моряки» у трьох матчах не пропустили жодного м’яча (загальна різниця – 3:0), тож у очному матчі варто було з’ясувати, хто усе ж сильніший – напад чи захист.

Матч проходив на центральному міському стадіоні «Чорноморець» та зібрав чималу аудиторію на трибунах Як пожартував один місцевий уболівальник, «навіть матчі дорослого «Чорноморця» стільки народу не збирали минулого сезону».

Матч розпочався за переваги «Динамо», й уже на 2-й хвилині «біло-сині» мали шанс вийти вперед. Цитаїшвілі блискучим пасом урозріз вивів віч-на-віч із голкіпером Духана, але Максим пробив безхитрісно, й Коваль, уже лежачи на газоні, відбив м’яча ногами. Трохи згодом уже по воротах пробивав сам Цитаїшвілі, змістившись із правого флангу, але сфера пролетіла над верхнім кутом. Гості продовжували тиснути, й ось уже Ісаєнко виходить до воріт під кутом, але на його удар зреагував воротар, парирувавши м’яча на кутовий.

Нарешті, ігрова перевага динамівців матеріалізувалася в забитий м’яч на 9-й хвилині. Білошевський навісив із правого флангу, Ісаєнко поборовся за верховий м’яч, воротар не пішов на перехоплення, й у підсумку Мащенко підставив ногу та переправив сферу до сітки буквально з метру – 0:1.

Забивши першими, підопічні Олексія Дроценка та Олександра Ситника традиційно зупинятися на досягнутому не збиралися. На 13-й хвилині в результаті швидкої контратаки Сорокін вивів фактично віч-на-віч із голкіпером, Георгій, не входячи до штрафного майданчика, потужно пробив, і господарів урятувала стійка. Ще за хвилину з гострого кута пробивав Сорокін, але цього разу воротар «моряків» зіграв надійно, парирувавши м’яча.

Одесити, незважаючи на те, що грали на домашньому стадіоні та за несамовитої підтримки вболівальників (із барабанами, бечівками, оплесками тощо), мало на що міг розраховувати в атаці – хіба що після навісів зі стандартів чи прострілів навмання з флангів, але надійно діяли захисники та голкіпер киян.

Натомість біля протилежних воріт було стабільно гаряче. Динамівці подовгу володіли м’ячем, розігруючи власні комбінації, але господарі трималися. Нарешті, на 27-й хвилині Сорокін вирішився на удар із дальньої відстані, що стало цілковитою несподіванкою для воротаря – м’яч влетів прямісінько в кут воріт! А на 31-й хвилині гру було фактично зроблено: Сорокін вчасно віддав передачу до штрафного майданчика, Цитаїшвілі вийшов до воріт та пробив повз голкіпера – удар, хоч і вийшов трохи незграбним, але головне точним – 0:3!

Було видно, що динамівці піймали кураж, проводячи одну атаку за іншою та не випускаючи суперника з його половини поля. Буквально в останній атаці в першому таймі «біло-сині» й узагалі зробили рахунок непристойним для господарів: черговий вихід віч-на-віч у матчі реалізував Духан, без шансів для воротаря пробивши в кут воріт. 0:4 – і команди з різним настроєм пішли на перерву.

Намагаючись хоч щось змінити у грі команди, тренерський штаб «Чорноморця» провів відразу чотири заміни в перерві. Але «Динамо» продовжувало атакувати, ніби й не було перерви. Сорокін пробив у руки воротарю, Духан вийшов на ударну позицію, але в боротьбі із захисником не поцілив у рамку. На 45-й хвилині голепад у виконанні «біло-синіх» продовжився. Після прострілу з правого флангу Духан пробив у стійку, м’яч відскочив до Цитаїшвілі, який прострілив у центр штрафного майданчика, Ісаєнко прийняв сферу та пробив у верхній кут – 5:0.

Надалі кияни могли грати у своє задоволення, насолоджуючись власною перевагою. Втім, навіть за такої гри гості нічого не дозволяли супернику створювати біля власних воріт, і були навіть ближчими до того, аби збільшити свою перевагу. Ісаєнко пробивав із хорошої позиції, Цитаїшвілі цілив у ворота зі штрафного з 22-х метрів – надійно діяв голкіпер, раз за разом виловлюючи м’ячі, коли ж Захаров потужно пробивав із гострого кута, Коваль вчасно виставив руки та парирував непростий м’яч. Утім, на 63-й хвилині й голкіпер не допоміг, коли черговий провал в обороні завершився виходом Цитаїшвілі віч-на-віч із воротарем та точним ударом у кут – 0:6.

Останні хвилини обидві команди догравали, а фінальний свисток сповістив про те, що київське «Динамо» стало чемпіоном України серед команд U-15 (2000 р.н.)!

Відзначимо, що у «втішному» фіналі «Дніпро» обіграв «Металіст» із трохи скромнішим рахунком – 5:0, та посів третє місце.

Фінальний етап. Фінал

26.06.2015. м. Одеса, стадіон «Чорноморець»

«Чорноморець» – «Динамо» – 0:6 (0:4).

«Чорноморець»: 1. Коваль (12. Степанов, 36), 2. Соловей, 8. Максименков, 19. Гейко (6. Клименко, 36), 9. Долгов (16. Хорсуненко, 36), 5. Проскочилов (17. Косюк, 65), 7. Ратушняк, 10. Титаєвський, 11. Чернишов (15. Урум, 65), 3. Кладько (4. Белятинський, 57), 14. Булгаков (13. Гулєватий, 36).

«Динамо»: 1. Косяков, 5. Мельник (14. Сирота, 40), 4. Малишкін, 2. Дмитрук, 17. Білошевський (15. Сухоручко, 57), 6. Духан (7. Ширіпа, 48), 16. Цитаїшвілі (20. Войтюк, 63), 8. Рожко, 22. Мащенко (11. Котов, 51), 18. Сорокін, 9. Ісаєнко (10. Захаров, 60).

Голи: Мащенко (9), Сорокін (27), Цитаїшвілі (31, 63), Духан (35+1), Ісаєнко (45).

Попереджений Максименков (58).