3 червня 2015 00:42

Александр ПЕТРАКОВ: "Не хотим заниматься арифметикой - нужно обыгрывать американцев"

Попри те, що після розгрому М’янми в другому турі групового етапу ЧС-2015 (6:0) наставник збірної України Олександр Петраков висловив своє задоволення грою підопічних і підсумковим результатом, надмірної радості на його обличчі помітно не було. Скоріше, якась додаткова зосередженість і рішучість.

Ось і ввечері, обговорюючи з тренером події матчу у Фангареї, ми торкалися не тільки приємних аспектів, хоча їх, звісно, того дня на полі було набагато більше.

– Коли в середині першого тайму суперники відсунули гру від своїх воріт, чи не з’явилося у вас відчуття, що вона виходить з-під контролю української команди, що треба вдаватися до якихось змін?

– Ні, навіть натяку на подібні думки не було. Ідеальних матчів не існує. Буває так, що хтось із гравців на якийсь час «просідає», випадає із загального малюнку, у команди щось не виходить. Це – нормально, це – футбол. Тим більше, коли мова й йде про чемпіонат світу. Ми створювали моменти, але ніяк не могли їх реалізувати. Згадайте, наприклад, який шанс був у Владислава Кабаєва… Одна можливість втрачена, друга, третя – природно виникла нервозність, яка передалася всій команді й навіть тренерському штабу. Але головне, що хлопці з честю вийшли з важкої ситуації і за великим рахунком не дозволили суперникам створити попереду щось суттєве.

– Поява Валерія Лучкевича по перерві – запланований хід?

– Звісно. Я чекав на другий тайм і відчував, що ми можемо додати. Готував вихід Лучкевича й знав, що разом з ним у нас з’явитьсяшвидкість, якої не було до того. Такі вибухові виконавці, як Валерій, у нас дійсно в дефіциті.

– Власне вся команда, склалося враження, повернулася на поле більш сконцентрованою та впевненою у власних силах.

– Дуже важливо, що нам нарешті вдалося забити, внаслідок чого зникла зайва скутість. Плюс, знову-таки, дався взнаки вихід Лучкевича, котрий відразу взявся за справу, додавши нашій атаці не тільки швидкості, а й різноманітності. 

– Який із недоліків у грі азіатської збірної вам у вівторок вдалося використати з найбільшою ефективністю?

– Ми приділили особливу увагу розіграшам стандартних положень. Наша збірна переважала суперників у зрості, й під час подач до їхнього карного майданчика мав іти додатковий гравець. Це спрацювало – Рома Яремчук відкрив рахунок ударом головою, замкнувши навіс зі штрафного.

Крім того, ми використали простір за спиною захисників М’янми. Було помітно, що вони грають дуже високо, часто намагаючись створювати штучний офсайд. Другий та третій голи були забиті нами саме після розрізних передач і ривків у вільні зони. Коли ж рахунок став 3:0, суперники розсипалися, і я зрозумів, що перемоги сьогодні не віддамо.       

– Після виграшу США у Нової Зеландії тільки чудо може завадити збірній України опуститися нижче другого місця в групі А.

– Можливо, але ми хочемо бути першими й не займатися арифметичними розрахунками. А отже треба вигравати у американців. Важливо, що у підготовці до третьої гри, якій будуть присвячені два найближчі дні, братиме участь і один з наших провідних хавбеків Ігор Харатін, котрий пропускав зустріч з М’янмою через пошкодження. 

Нагадаємо, що після двох турів у квартеті А лідирує збірна США, що має в активі 6 очок. У нашої команди – чотири бали, у Нової Зеландії – один, у М’янми – жодного. До плей-офф чемпіонату світу потрапляють по дві найкращі збірні від кожної з шести груп, а також чотири з шести учасників, які посядуть треті місця.