29 квітня 2015 10:46

Алексей МИХАЙЛИЧЕНКО: "В этом году "Шахтер" на чемпионство явно не наиграл"

Спортивний директор «Динамо» Олексій Михайличенко погодився підбити підсумки центрального матчу минулого туру для сайту ПЛ.

– Олексію Олександровичу, зрозуміло, що у неділю «Динамо» не грало на нічию, але вона влаштовувала, і такого результату досягнуто. Тож можна говорити про київський сценарій?
– На мій погляд, більшою мірою, так. Очікувалось, що «Шахтар» може бути свіжішим. Киянам непросто було перелаштуватись та відновитись фізично після результату у Флоренції. Те, що не дали супернику показати свою гру, однозначно. Побудування дій проти донеччан не дозволило їм показати притаманний футбол.

– Поєдинок отримав різні оцінки. Чи погодитесь, що тут було більше тактики та стратегії?
– Сучасний футбол, перш за все, з цього і складається. Для чого виходять на поле? Правильно: щоб здобути результат. Але переглянувши матч, не скажу, що він був одноманітним або нецікавим. Іноді отака внутрішня напруга приносить більшу насолоду, ніж 7:5 або 10:0.

– В який момент динамівцям було найважче?
– Різких сплесків чи то перепадів я не помітив. Поєдинок проходив досить рівно. Та й сюрпризів не було, адже останніми роками зустрічі цих команд так і відбуваються. Якоїсь тривалої ініціативи також жодна сторін не мала. Часом то «Динамо», то «Шахтар» виглядали активнішими, проте це не носило тривалий характер. На кожній ділянці поля можна було пересвідчитись, що це гра і бойова, і ключова.

– Питання про суперника. Мірча Луческу дуже довго очолює команду, і є з чим порівнювати. Наскільки «Шахтар» зразка цього сезону відрізняється?
– Для себе після гри я відзначив, що у цьому році «Шахтар» на чемпіонство явно не награв. Ми не будемо зараз говорити про причини. Їх багато, їх не можна прибрати. Це і життя та виступи далеко від домівки. Але я на це не дивлюсь, а роблю висновки суто з гри. Наприклад, зараз усі погодяться, що за стовідсотковими моментами було 2:2. Однак «Динамо» їх створило, вони не були спонтанними, а у «Шахтаря» це наслідки грубої помилки Сергія Рибалки та рикошету.

– Навряд чи ви зараз скажете про те, що золоті медалі вже можна приміряти. Однак на скільки відсотків чемпіонство наблизилось до Києва?

– Ні в якому разі ще не час підбивати підсумки. Особливо у Чемпіонаті України. Ще Невіо Скала сказав про особливості нашого національного футболу, що він занадто складний, адже можна програти один матч і не виграти «золото». Хороший крок зроблено, однак говорити про перемогу можна буде тоді, коли буде поставлена крапка. Я взагалі проти передчасного ажіотажу. Згадую ігри зі збірною Греції, коли після гостьової нічиєї багато хто відправив вже Україну на Чемпіонат світу. Те ж саме було після першого поєдинку з французами. Тому не варто повторювати відомі помилки.

– Наступна гра – кубкова. Очікуєте проти «Олімпіка» повторення сценарію, який був у двох іграх Чемпіонату ПЛ?
– Гадаю, що доля путівки до фіналу повинна вирішуватись у першій грі. Ми знаємо, що «Олімпік» може зіграти 0:0 на «Олімпійському», але з «великим» рахунком програти у Львові «Карпатам». Донецька команда у будь-якому випадку – відкриття сезону, від неї можна очікувати хорошої гри. Тому про двоматчеву стратегію говорити не варто. Очевидно, потрібно виходити і вирішувати питання одразу.

– Вам відомо, наскільки основний склад випустить Сергій Ребров?

– Мені важко на це відповісти, але, враховуючи «Фіорентину», «Шахтар», травми, зміни відбудуться. Проте навряд чи дуже сильні.