9 квітня 2015 16:53

Милетий БАЛЬЧОС: "В следующем сезоне УПЛ не насобирает 16 клубов"

Більшість клубів Прем'єр-ліги не пройдуть атестацію перед сезоном 2015/2016. Наприклад, на думку генерального директора "Карпат" Ігоря Дедишина, втратити атестат можуть аж 9 із 14-ти клубів.

Найбільші проблеми у луганської "Зорі", харківського "Металіста", одеського "Чорноморця", луцької "Волині" і ужгородської "Говерли". Зважаючи на невтішну ситуацію, Федерація футболу України звернулася із проханням до УЄФА продовжити термін атестації українських клубів до грудня. Нагадаємо, нинішній дедлайн атестації клубів Прем'єр-ліги - початок нового чемпіонату України.

Чи відстрочка на півроку допоможе клубам вирішити свої проблеми "Футбол 24" поцікавився у колишнього президента Професійної футбольної Ліги Мілетія Бальчоса.

- Розумієте, якщо "Говерла" зараз має фінансові проблеми, то, як свідчить практика, це дуже і дуже надовго, - каже пан Бальчос. - Можна реструктуризувати їхній борг, але чи виконають вони свої зобов’язання – велике питання. У закарпатців часто виникають із цим проблеми. Про неможливість виконання своїх зобов’язань я чув від пана Шуфрича упродовж десяти років. І нічого не змінюється.

- І яким може бути вихід із цієї ситуації?


- Є кілька шляхів. Найжорсткіший з них – це виключення команд із Прем’єр-ліги. Можна застосувати штрафні санкції: позбавлення права на трансферну діяльність, турнірних очок тощо. Найсерйозніше покарання - відмова у видачі атестату. Але легко втратити клуб й важко його відновити. Взагалі, не існує рецепту, який би допоміг вирішити теперішню складну ситуацію. Потрібно задля цього усім йти на компроміс. Дуже важливо, щоби клуби раціонально використовували свої кошти. Насамперед, необхідно змінити фінансову політику клубів.

- І як можна змусити клуби це зробити?

- Дуже важко це зробити. Потрібно змінювати ментальність менеджерів цих клубів, ментальність їхньої фінансової політики.

- Заборона на трансферну діяльність при наявності боргів не є оптимальним виходом із ситуації?


- Не так давно "Таврії" заборонили проводити трансферну діяльність. І це не допомогло кримчанам вирішити їхні фінансові проблеми. Вочевидь, Федерація повинна звернутися до УЄФА із проханням на період кризи послабити критерії атестації клубів.   

- Як гадаєте, скільки клубів буде у наступному сезоні?

- Усе залежить від дій Федерації і бажання власників клубів продовжувати утримувати футбольні команди. Хоча зараз ситуація дуже непроста, може так статися, що Прем’єр-ліга у наступному сезоні буде ще меншою, ніж тепер. Такого виключати не можна.

- Із першої ліги хтось готовий піднятися у класі?

- Та ж "Олександрія" готова до підвищення у класі. Є ще сталь "Сталь" із Дніпродзержинська, "Гірник-Спорт". Не впевнений, чи їхня інфраструктура готова до еліти. У цьому плані можна бути впевненим тільки за "Олександрію".

- Тож, за найоптимістичного варіанту навряд Прем’єр-ліга зможе повернутися до формату із 16-ма командами?

- Думаю, цього не відбудеться. І якщо це зробити штучно, то ми від цього втратимо видовищність і привабливість футболу.

- Зважаючи на девальцію гривні, легіонерів у нашому чемпіонаті буде менше, адже з ними розраховуватися потрібно у доларах чи євро. Те, що більше українців отримає шанс себе проявити – це можна трактувати як позитив цієї ситуації?

- Згоден з вами. Подивіться на київське "Динамо", це яскравий приклад для наслідування. Сергій Ребров довіряє молоді і команда демонструє результати. Тому, я тільки за те, щоби у нашому чемпіонаті було менше легіонерів. Зрештою, сама ситуація змусить керівників клубів більше довірити своїм гравцям. Все-таки легіонери орієнтуються на долар, їх лякає політична ситуація в нашій країні, війна на Донбасі. Це усе їх відштовхує від України. І це має піти на користь нашій збірній. Матч із іспанцями показав, що у нас непогана команда. Але є проблеми із нападом. Не має у нас форвардів, які здатні вирішити завдання на найвищому рівні, тих же відбірних іграх на чемпіонат Європи. А чому виник цей дефіцит? Та тому що не довіряють українцям у клубах.

І ще хотів би висловитися про одну важливу річ. У нас є 14 клубів у Прем’єр-лізі, 24 команди у Професійній футбольній лізі. Виникає питання чи потрібні дві організації, у яких обмаль клубів?

- Якщо об’єднати Прем’єр-лігу і ПФЛ, суттєва буде економія для клубів?

- Звісно… На одній заробітній платі чиновників буде велика економія.  Після об’єднання структур достатньо залишити всього 14 працівників. Це дасть можливість зекономити кошти, які зараз усім необхідні.

Розмовляв Василь Винниківський