26 січня 2015 16:20

Игорь ДЕДЫШИН: "Должны быть выборы, а не назначение кандидата"

 Генеральний директор "Карпат" ділився з MatchDay своїми думками щодо підводних течій, які виникли в процесі передвиборчої боротьби за посаду президента ФФУ.

 
- Пане Ігоре, що ви думаєте в зв’язку з останніми подіями довкола виборів президента ФФУ?
 
- Вперше за всі роки незалежності у нас з'явився шанс провести повноцінні та чесні вибори президента ФФУ, де буде велика конкуренція. Із засобів масової інформації я нарахував вже сім кандидатів, які оголосили, що будуть змагатися за посаду президента ФФУ. Це унікальне явище в українському футболі, яке означає, що багатьом людям в цій державі набридли вибори на безальтернативній основі. Зокрема останні, коли обирали Анатолія Конькова. Вірніше, не обирали, а призначали. Я навіть не хочу вживати слово "вибори", бо його ніхто не вибирав, а саме призначив. Приблизно так само було і в попередні періоди. Можливо й створювалась видимість конкуренції та боротьби, але ми розуміємо, що президентів ФФУ призначали, і активну участь у цьому брали органи державної влади.
 
У сьогоднішній ситуації місія держави повинна полягати в тому, щоб вибори стали саме виборами, а не призначенням якогось кандидата. В першу чергу, у цьому має бути зацікавлена держава. Треба продемонструвати у футболі чесність, прозорість, плюралізм, конкурентність, змагання програм та ідей, змагання людей за їхніми кваліфікаційними ознаками, досвідом, індивідуальним рівнем. Делегати на Конгресі ФФУ повинні приймати рішення за багатьма різними критеріями. А не за одним - коли дзвонять з обласної адміністрації чи іншого державного органу і "підказують" якого кандидата підтримати. Мабуть, є й інша мотивація - голосувати за людину, керуючись виключно приналежністю до одного з протиборчих таборів, бо не секрет, що в українському футболі існують центри впливу, які по суті поділили між собою колективних членів ФФУ… Я не хотів би, щоб майбутнього президента обирали за критерієм "вказівки з владних кабінетів" чи за вузькокорпоративними інтересами.
 
- Зараз ви бачите такі прояви?
 
- Ви знаєте, я переконаний, що такі спроби неодмінно будуть. Бо не може в один момент помінятися спосіб мислення людей - і можновладців, і тих, хто має право голосу. Серед другої категорії - левова частка функціонерів, які вже по кільканадцять років не випускають з рук мандат делегата Конгресу і в попередні періоди голосували, керуючись вищезгаданими критеріями. Я просто-напросто хотів би застерегти усіх учасників виборчого процесу від дій, що можуть кинути тінь на майбутнього президента. Бо нині серед футбольних функціонерів, в інтернеті мусують різноманітні чутки. І дуже хотілося б, що вони чутками й залишились. Бо розумієте, відбудуться вибори, і якщо за певного кандидата проголосують, а тоді з його боку почнеться "віддячування" - це ми побачимо, цього ніяк не приховаєш. Ось тоді буде багато питань - і до тих хто обирав, і до того, кого обрали. Багато запитань! І з боку правоохоронних органів, і з боку футбольної громадськості - вболівальників, фанів, представників ЗМІ.
 
Головне, щоб ми знову, через якийсь період часу, не опинились у ситуації, в якій перебуваємо протягом півтора-двох останніх років, коли навколо керівництва ФФУ ходять непотрібні розмови й виникають корупційні скандали.
 
- Як має в цій ситуації допомагати держава?
 
- Держава зобов’язана забезпечити прозорі вибори. Важливу роль повинні відіграти й наші правоохоронні структури. В першу чергу, перевіряти інформацію, яка з’являється у ЗМІ, циркулює в футбольних середовищах, прослідкувати, щоб не було "кулуарностей", щоб губернатори не викликали на килим діючих голів обласних федерацій і не робили якихось "накачок"». Щоб люди самі визначились, кого їм підтримувати, користуючись своїм правом обирати, і інформацією, наявною від цих кандидатів - це програми, ідеї, особистісні характеристики.
 
- Що скажете про ситуацію з призначенням Андрія Павелка виконуючим обов’язки президента ФФУ?
 
- Неоднозначна історія. Тут я б виділив два моменти. З одного боку дійсно, це призначення суперечить Статуту ФФУ і виглядає не зовсім коректним з точки зору закону. З іншого - це рішення виконкому (найвищого керівного органу Федерації між Конгресами), і як виглядає, оформлене належним чином. Тут питання полягає в мотивації такого кроку. Доводилось чути, що продиктоване воно бажанням не дати попередній команді остаточно розікрасти бюджет ФФУ і почистити сліди зловживань. Також це призначення дає Андрієві Павелку більше можливостей та повноважень не тільки як голові робочої групи з підготовки звітно-виборчого Конгресу, а й як кандидату на високу посаду… "Карпати", як відомо, першими запропонували свої напрацювання та реальну допомогу у процесі підготовки до Конгресу ФФУ, призначеного на початок березня. Ще тоді ми наголошували: не прізвища роблять вчинки, вчинки роблять професіонали. "Карпати" чи не найбільше настраждались від діянь попередньої верхівки ФФУ, тому для нас ніколи не було важливим конкретне прізвище майбутнього очільника Федерації, натомість визначальними є його програма, професіоналізм, рівновіддаленість. Якщо говорити про кандидатуру найреальнішого, як стверджують деякі ЗМІ, претендента Андрія Павелка, то ми знаємо, що він працює народним депутатом, головою бюджетного комітету. Це серйозні посади, серйозна відповідальність. Він ще й діючий голова федерації футболу Дніпропетровської області. З одного боку це говорить про масштаб цієї людини, його авторитет та набутий досвід, а з іншого, можливо, виникатимуть питання 100-відсоткової концентрації на вирішенні нагальних проблем українського футболу, яких накопичилося вдосталь. Утім, в такому випадку увесь тягар роботи повинна взяти на себе команда Павелка. І, мабуть, зараз усім було б цікаво почути від цього кандидата конкретні прізвища людей, що мали б посісти ключові посади у Федерації.
 
- Яку роль на цих виборах ви відводите "Карпатам"?
 
- На жаль, професіональні футбольні клуби нині не є учасником виборчого процесу. І це, я вважаю, ще одна велика вада нашого футболу і футбольного законодавства. Щодо участі "Карпат", то ми ніколи не залишались осторонь подій, які відбувались в нашому футболі. Ми завжди старались донести до футбольної спільноти свою чітку і публічну позицію з того чи іншого питання. І що найголовніше, завжди цю позицію тримали і відстоювали. І цього разу ФК "Карпати" готовий виступити таким собі публічним рупором реформ, які потрібно неодмінно провести в нашому футболі. Тому свою роль ми бачимо в тому, аби публічно запропонувати українській футбольній сім’ї і усім кандидатам на посаду програму реформ, які повинні реанімувати вітчизняний футбол і закласти підвалини його стабільності на майбутнє. Тож хотів би закликати претендентів на високе крісло уважно ознайомитись з нашими напрацюваннями і якщо будете поділяти таке бачення, можете сміливо використовувати програму ФК "Карпати". У цьому питанні ми максимально конструктивні і публічні.
 
Але непокоїть мене інше. Те, що виборчі процеси знову проходять під грифом таємно, все в кабінетах, коридорах, нема прямих дебатів, дискусій в ЗМІ, кандидати не доносять свої програми. Переконаний, до керівництва у ФФУ повинні прийти нові обличчя. Не відкрию таємниці, коли скажу, що у нашому футболі завжди було яскраво виражені два центри впливу в українському футболі - "прокиївський" і "продонецький". І йшла зміна одних на інших, але це протистояння ніколи не йшло і не піде на користь українському футболу. Від цієї змагальності треба відходити. Тому не готовий наразі виказувати свої симпатії тому чи іншому кандидату, допоки не ознайомлюсь із програмними засадами кандидатів, а також не почую прізвища, що будуть уособлювати команди кандидатів у президенти.
 
- Чи готові ви на каналі ZIK виділити ефірний час на такі дебати? (Ігор Дедишин є генеральним директором медіахолдингу ZIК, - прим. MatchDay)
 
- Звичайно. Ви знаєте, що ZIK себе позиціонує, як телеканал, на якому ви почуєте і побачите те, що не покаже жоден інший канал, і ми готові надати майданчик усім. Тут потрібно лише, щоб ініціатива виходила від кандидатів на пост президента ФФУ і робочої групи з підготовки звітно-виборчого Конгресу. Якщо така ініціатива надійде, ми готові запропонувати цікавий телевізійний формат, і зробимо все, щоб кожен кандидат міг донести своє бачення розвитку футболу, доповісти про свої невідкладні кроки. Ситуація дуже непевна, час грає проти українського футболу. Треба приймати непопулярні, жорсткі рішення, які збережуть футбол, як галузь, як вид діяльності, бо такі загрози, нажаль, існують.