17 грудня 2014 13:22

Евгений МАКАРЕНКО: "В отпуск никуда уезжать не планирую - сразу после Нового года буду на базе"

Захисник «Динамо» Євген Макаренко, який продовжує відновлюватися після операції на ахілловому сухожиллі, приступив до нового етапу реабілітації.

Він триває майже два тижні і проходить в клініці CERS у французькому місті Сан-Рафаель. Там створені відмінні умови, і свого часу в цьому медичному закладі відновлювався ще один футболіст нашої команди - Дьемерсі Мбокані.

Станом здоров'я Макаренка цікавляться вболівальники нашої команди по всій країні, вони задають питання про хід його реабілітації в соціальних мережах, хочуть знати, коли динамівець зможе повернутися на поле, і бажають йому швидкого одужання. Кореспондент офіційного клубного сайту зв'язалася з Євгеном, і в ексклюзивному інтерв'ю футболіст розповів, як у нього справи і про своє самопочуття:

- Спасибі, почуваю себе вже краще. Після того, як я зняв «чобіток», проходивши в ньому шість тижнів після операції, потроху почав пересуватися без нього. Поступово став розробляти ногу, як і було написано в плані реабілітації фінських лікарів. Ще десь тиждень не міг обходитися без милиць, але потім і в них необхідність відпала. Паралельно з цим почав робити процедури, фізіотерапію, різні масажі і розробляв ногу. Для цього на базі у нас є спеціальне приміщення - там зазвичай футболісти готуються до тренувань, допомагають їм у цьому фахівці - розтирають, розминають, розтягують. А також там готуються до виконання своїх програм гравці, які відновлюються після травм. Я працював з Павлом Миколайовичем Швидким, він розробляв мені ногу, втирав гелі, робив масаж, загалом, готував її до роботи. А потім йшов до тренажерної зали, де з хлопцями, у яких травми, займається Володимир Ярмощук.

- Які вправи робили? Які навантаження вам були дозволені?

- Там у мене була невелика робота: оскільки я трохи кульгав, виконував спеціальні вправи для того, щоб поставити правильну ходьбу, а також використовував електростимулятор, який допомагає підтримувати в тонусі м'язи ноги за допомогою електричного струму.

- Ваша поїздка на відновлення до Франції була плановою? Чи рішення було прийнято вже в процесі відновлення?

- Це було більше моєї ініціативою. Просто у команди зараз відпустка, і на базі майже ніхто не працює, медичний персонал також у відпустці. Упевнений, що зі мною, звичайно, хто-небудь би працював, але крім мене є й інші хлопці, які потребують уваги - Денис Гармаш, до якого лікарі поїхали до Барселони контролювати хід його одужання, Євген Селін, з яким також потрібно проводити роботу. Крім того, мені самому хотілося поїхати в клініку, де успішно відновився Мбокані. У цього центру хороша репутація, його хвалять. Та й у Франції зараз сприятлива погода для роботи і відповідного настрою - +18 градусів, словом, все сприяє повноцінному одужанню. Оскільки попередні два місяці через милиці я не міг нічого робити, зараз потрібно надолужувати.

- На що спрямована реабілітація у Франції? Чим там займаєтеся?

- У перший день ми разом з перекладачем Дмитром Лобановим пішли на прийом до лікаря, він провів огляд, протестував мій стан, запропонувавши виконати певні вправи, і зробив висновок, що я вже можу сміливо працювати, давати навантаження на ногу і не боятися на неї ставати . Нинішній етап відновлення спрямований вже на більш серйозні й ефективні вправи, на зміцнення литкового м'яза, ахілла і т.д.

- Як проходить ваш день в клініці? Скільки часу проводите там?

- Приїжджаю в клініку на 8.00 ранку, а о 8.30 вже починаються процедури. Сюди входить фізіотерапія, вправи, «велосипед», масаж та багато іншого. А ще працюю на спеціальному тренажері, якого у нас, на жаль, немає - з антигравітаційної системою.

Він являє собою капсулу, яка зменшує вагу, і від цього легше йди, бігти, словом, зменшується навантаження на ногу. На завершення - басейн протягом години зі всілякими вправами на розтяжку, розробку ноги, закачування м'язів і т.д. Плавати мені було дозволено, щойно приїхав до Франції, 9-го грудня. У перший же день я почав виконувати в басейні необхідний комплекс заходів. Після цього - обід, потім тренажерний зал - і я вільний. Їду з клініки десь о 15.00.

- Чи працює з вами реабілітолог, лікар або тренер?

- За мною і ще кількома хлопцями стежить фахівець, який допомагає нам у роботі, підказує, говорить, що за чим слід робити і контролює виконання.

- Чи спілкуєтеся з ним англійською?

- Так. Не скажу, що володію цією мовою досконало, але для спілкування цілком вистачає.

- Чому клініка CERS вважається однією з найкращих?

- Мені її порадили по ряду причин. По-перше, як я вже говорив, тут успішно пройшов реабілітацію наш нападник Мбокані, плюс, у цьому центрі був наш динамівський лікар Андрій Шморгун, який добре про нього відгукувався, а йому, повірте, є, з чим порівнювати, адже він бував в провідних медичних установах Німеччини, Іспанії та інших країн.

- Центр спеціалізується на відновленні спортсменів?

- Ні, коли я приїхав туди, мене здивувало, що там обслуговується абсолютно різний контингент від професійних спортсменів до звичайних людей. До тебе немає особливого ставлення тільки тому, що ти футболіст. Поруч з тобою може запросто займатися, скажімо, жінка років 60-ти з якою-небудь післяопераційної проблемою, і до неї таке ж відношення і увага. Словом, на реабілітацію туди може поїхати будь-яка людина.

- Хтось ще з футболістів інших команд або відомих спортсменів проходить там курс відновлення?

- Так, тут проходили реабілітацію досить багато гравців. По всьому медичному центру висять футболки футболістів, які тут були - багато французів, наш колишній динамівець Діакате, також німці, гравці лондонського «Арсеналу», мюнхенської «Баварії», французьких команд.

- Ви пробудете там рівно два тижні?

- Спочатку розраховував на повні 14 днів, але не очікував, що вони тут не працюють у суботу та неділю, тому вийде трохи менше. На наступних вихідних планую повернутися до Києва, краще попрацюю на базі.

- А як провели минулі вихідні?

- У мене тут друзі, зустрівся з ними, з'їздив на музичний фестиваль до Канн, а потім ненадовго в Монако, тут всього година їзди.

Крім того, познайомився з хлопцями, з якими разом ходимо на процедури - півдня проводжу з ними, а півдня відпочиваю в номері, іноді прогулююся неподалік, тож не нудно.

- Чим будете займатися після повернення до Києва?

- Планував десь до 27-го грудня попрацювати на базі, робити процедури. Запитаю у лікарів, як це здійснити найефективніше. При щоденній роботі відчуваю прогрес, з кожним днем у нозі більше сили, і вона краще розробляється. Тож в будь-якому випадку буду продовжувати працювати, напевно, лише на Новий рік буде пару днів відпочинку. Під час відпустки нікуди виїжджати не планую - відразу після Нового року потрібно знову бути на базі.

Світлана Полякова