13 грудня 2014 09:55

Иван ГЕЦКО: "Приятно, что "Динамо" на лидерских позициях. В этом большая заслуга Реброва"

В українській Прем’єр-лізі настала пауза. «Зимовим» чемпіоном є  київське «Динамо». На останньому місці — маріупольський «Іллічівець», від якого львівські «Карпати» відділяє лише одне очко, «зелено-білі» — 13-ті. Про підсумки осінньої частини чемпіонату «Газета» розпитала відомого в минулому футболіста, який грав у багатьох вітчизняних клубах, Івана Гецка.

— Наскільки турнірна таблиця осінньої частини чемпіонату має очікуваний вигляд? 

— Несподіванка хіба від «Олімпіка». Дуже радий, що донеччани змогли так упевнено ввійти в четвірку найкращих клубів країни. Мало хто міг подумати, що у свій дебютний сезон в елітному дивізіоні цей клуб на таке здатен. В «Олімпіка» немає у складі зірок, великого фінансування. Однак команда грає стабільно, показує результат.  Цього року «Олімпік» є найбільшою несподіванкою і прикладом для інших клубів, в яких є проблеми з фінансуванням. Зокрема такі команди, як донецький «Металург», повинні розуміти, що гроші — не найголовніше. Потрібно створити хороший мікроклімат, підібрати футболістів-однодумців, тоді можна на щось розраховувати. 

Приємно, що київське «Динамо» знову на лідерських позиціях. У цьому велика заслуга Сергія Реб­рова. Він змусив футболістів повірити в себе, і зараз команда непогано виглядає і в Лізі Європи,  і на внутрішній арені. «Дніп­ро» наразі не показує той футбол, який від нього всі очікують. Тут, звісно, є об’єктивна причина — тренерська ротація. З приходом нового наставника завжди щось ламається, змінюється. Це позначається на сьогоднішній грі «Дніпра». Та й Мирон Маркевич каже, що потрібно доукомплектовувати команду. Необхідно визначитися щодо  Коноплянки: йде він, чи залишається. Адже ця невизначеність,  здається, йому самому заважає сконцентруватися на грі. «Шахтар» — на другому місці: були в «гірників» невдалі ігри, несподівані поразки. Але «Шахтар» — це потужна машина, яка знає, як і куди їхати, донеччани ще поборються за чемпіонство. 

Стосовно іншої половини турнірної таблиці, то, зрозуміло, клуби переживають не найкращі часи: є проблеми з фінансуванням. Але ж маємо приклад «Олімпіка», який малими затратами досяг четвертого місця. Тож необхідно шукати внут­рішні резерви й прагнути кращого результату.

— «Карпати» позбавили дев’яти очок через заборгованість клубу перед своїм колишнім футболістом Мартіном Богатіновим. Створюється враження, що, які б результати команда не показувала, вона приречена перебувати внизу турнірної таблиці…

— Усім відомо, що «Карпати» лихоманить упродовж останніх 3-4 років. Знаємо, що президент клубу відстоює свої права. І знаємо, що відбувається у цьому клубі зі спортсменами. Це триває вже не один рік: одне обіцяють, інше виходить… Потрібно виконувати те, що написано в угоді. Уже Богатінова стільки часу немає в команді, а клуб через нього позбавляють очок, штрафують на великі гроші. І річ ж не в Богатінові, керівництву клубу треба задуматися над цим і жити футболом, а не навколофутбольними скандалами. 

Узагалі багато незрозумілого твориться у нашій Прем’єр-лізі. «Волинь» недавно заявила, що може знятися з чемпіонату. Перед тим такі ж заяви лунали від «Говерли», «Карпат». Хочуть — платять зарплати гравцям, хочуть — не платять. Усі ж розуміють, що ніхто в першу лігу за спортивним принципом не вилітатиме, оскільки й так в еліті тільки 14 клубів, більше ніхто не хоче в Прем’єр-лігу.  

— На Вашу думку, сезон завершать усі 14 клубів чи менше?

— Складно відповісти. Усе залежить від ситуації, яка буде в країні. Спрогнозувати щось неможливо. Насправді економічне становище дуже важке. Ще потрібно дочекатися розвитку ситуації навколо матчу «Волинь» — «Металіст», який через поведінку луцьких уболівальників так і не завершили. Таке враження, що до зриву матчу готувалися заздалегідь: люди мали зеленку, феєрверки тощо. Подіб­ного безчинства навіть не пригадую: щоб уболівальники вибігли на поле й не давали продовжити гру… Це ж не кілька осіб, а сотні! Людей, мабуть, довело те, що відбувається у клубі та  навколо нього. Щодо суддівства, то я не побачив чогось такого вбивчого, великої упере­дженості. Так, були деякі моменти, що свідчили про симпатію до «Металіста». Але не думаю, що це мало б спровокувати таку неадекватну поведінку вболівальників. Мені здається, що це було задумано заздалегідь. Усім відомо, як уміє вести себе Віталій Кварцяний, як він може обізвати людину. А потім він каже, що нічого такого не говорив. Ми ж розуміємо, наскільки емоційною може бути цей чоловік. Це не прикрашає  клуб і футбол загалом. Зрештою, так можна підставити увесь регіон, залишити його без футболу. А ці заяви, що ми знімемося з чемпіонату… Невже, хтось хоче, щоб у Луцьку не було великого футболу? Це — маячня, цього не можна допустити. Це ж не вихід із ситуації. Тому зараз дуже складно сказати, скільки саме команд завершать чемпіонат.

Розмовляв Гліб Ваколюк