23 червня 2013 10:07
3

Леонид БУРЯК: "Не все клубы соответствуют уровню Премьер-лиги"

Уболівальники шоковані. Федерація футболу вже сформувала склад учасників нового сезону в прем'єр-лізі, та він майже нічим не відрізняється від попереднього чемпіонату. Єдина зміна - додався "Севастополь", переможець змагань у першій лізі. А два аутсайдери "вишки" - "Говерла" та запорізький "Металург" - не вилітають.

Командам, які посіли 15-те та 16-те місця, видали атестати на участь в новому сезоні прем'єр-ліги. Та якщо ужгородці зберегли за собою місце на умовно законних підставах (вони замінили банкрута "Кривбаса", що передбачено регламентом), то у випадку із запоріжцями маємо грубе порушення закону. У головному документі змагань сказано: команда, що посіла 16-те місце, полишає прем'єр-лігу, її місце займає переможець змагань у першій лізі. Якщо він відмовляється, то це право переходить команді, яка фінішувала наступною. Та "Сталь" і "Олександрія" відмовились підвищуватись у класі.

Це право перейшло до чернівецької "Буковини", яка була четвертою. Вони погодилися. Лише зазначили: оскільки така нагода трапилася вкрай несподівано, їм потрібен час, щоб підготувати свою інфраструктуру. Але такого шансу ФФУ їм не дала і пішла незаконним шляхом - видала атестат "Металургові", який за будь-яких обставин не мав права залишатися у прем'єр-лізі.

Чому ФФУ, яка зобов'язана стояти на сторожі регламенту, грубо його порушує? Який вихід з цієї ситуації? Чи цікавий чемпіонат, з якого ніхто не вилітає? Про це газета "Експрес" запитала експертів.

Леонід Буряк, колишній тренер збірної України:

- Вчинок ФФУ неспортивний. Так, я розумію, що не всі клуби відповідають рівневі прем'єр-ліги, але такі рішення позбавляють чемпіонат інтересу. Який сенс боротися за виживання, якщо тебе все одно залишать у прем'єр-лізі? Я певен, що "Говерла" і "Металург" у новому чемпіонаті себе не пе­рестрибнуть, будуть аутсайдерами. А це вже нецікаво. Були розмови про те, що в нинішній ситуації чемпіонат слід скоротити до 14 команд. Але я проти цього. У величезній країні і чемпіонат повинен бути відповідним. Має бути 16 команд, але вони повинні відповідати рівневі змагань.

Сергій Шищенко, екс-гравець збірної України:

- Зі спортивного боку федерація вчинила неправильно. Раз команда посіла 16-те місце, вона повинна покидати лігу. За регламентом і за тим же спортивним принципом, "Буковина" мала йти у прем'єр-лігу. Ця команда колись грала у "вишці", там великі традиції, і її вболівальники вже добряче заскучили за великим футболом. Чув, що вони просили шість місяців на підготовку. Звісно, це забагато. Хоча їх теж можна зрозуміти, все сталось для них несподівано, і, можливо, федерації слід було піти на деякі поступки. Але, з другого боку, в них немає дубля, немає команди U-19... Як вони збираються грати?

Тому виникла ситуація, у якій важко прийняти єдино правильне рішення. Є вимоги, їх слід дотримуватися, але ще є регламент, який теж слід поважати. Зрозуміло лише одне - до чемпіонату, з якого ніхто не вилітає і який ніхто не поповнює, втрачається інтерес. Ось це найгірше.

Валерій Городов, екс-гравець "Дніпра":

- Я розумію, що це порушення закону, але на це пішли свідомо. Ситуація, що склалась у нашому футболі останнім часом, - це справжній форс-мажор. І за таких обставин чітко дотримуватися букви закону складно. Щодо інфраструктури, то однозначно перевага за Запоріжжям. Якби "Буковина" посіла перше чи друге місце і їй відмовили - тоді інша річ. Це був би скандал. А так я підтримую рішення ФФУ - команди повинні відповідати рівневі прем'єр-ліги.

Максим КАЧУРІВСЬКИЙ 

Шо-то тут не вяжется. Эти клубы составляют эту саму премьер-лигу, значит они и определяют ее уровень. Вернее так - их уровень и есть уровень УПЛ. Такая вот она.
Нахер вообще тогда команды в 1й лиге играют? Парни с Черновцов весь сезон играли,рубились на поле,чтоб их место всеравно занял мз который просрал все игры.
Сховати
В жизни тоже самое) Тем более, учитывая, что это все в Украине- не удивительно.