29 березня 2013 14:15

Рассыхин: "Есть 4 причины, по которым "Карпаты" могут отобрать очки у "Шахтера"

Ветеран "Шахтера" и "Карпат" Борис Рассыхин проанализировал предстоящий завтра поединок донецкой и львовской команд.

– Вважаєте, у «Карпат» немає шансів відібрати очки у «Шахтаря»?
– Навпаки, я думаю, є чимало чинників, які можуть допомогти нашій команді досягти позитивного результату. В даному випадку, нічию я також розглядаю як цілком прийнятний для «Карпат» підсумок.

– Можете конкретизувати, які саме чинники ви маєте на увазі?

– Прошу. Перший – цілком реальна недооцінка суперника з боку «Шахтаря». Все ж ми другий рік поспіль перебуваємо в нижній частині турнірної таблиці. До того ж матч першого кола на «Донбас-Арені» команда Мірчі Луческу виграла з рахунком 3:0. Другий – перевага, яку мають донеччани в турнірній таблиці над конкурентами, а точніше, той факт, що в нинішньому сезоні їм ніхто й близько не може нав’язати боротьбу за титул. Та що там казати, 20 перемог у 21-му матчі говорять самі за себе. Так що налаштуватися на повну самовіддачу донеччанам буде не просто і в них можуть бути проблеми з мотивацією. Причому вони можуть цього й самі не зауважити – це ж психологія, у ній дуже багато речей відбувається на підсвідомому рівні. Третій чинник – гра відбудеться в суботу, а дуже багато гравців лише в середу повернуться зі збірних. Це стосується обох команд, але така ситуація на руку «Карпатам», бо вона десь нівелює різницю в класі команд, а він у «Шахтаря» однозначно вищий. Четвертий – весняний «Шахтар» помітно поступається осінньому. Звичайно, команда Луческу і сьогодні є дуже сильним суперником, але то вже не та «машина», яку ми бачили до зимової перерви.

– Ви маєте на увазі, що «Шахтар» наразі ще не набрав ігрової форми?

– І це також. Але в першу чергу я б говорив про втрату Вілліана. Цей гравець був стержневим у грі «Шахтаря» і команда була побудована саме довкола нього. Ви ж самі бачите, що з його відходом погіршилася як командна гра загалом, так і дії окремих виконавців. Переконаний, той же Мхітарян зараз виглядає не так яскраво, бо немає Вілліана. І коли в чемпіонаті України це не так помітно, то в Лізі чемпіонів далося взнаки одразу. Це ж аксіома – гравець грає тим краще, чим сильніші у нього партнери. От візьміть і порівняйте, як польське тріо (Піщек, Блащіковскі та Левандовскі) грає у «Боруссії» та в національній збірній. Їх уже навіть звинувачують у тому, що в збірній вони повністю не викладаються, а значить, не є патріотами. Особливо дістається Левандовскі. А вся проблема в тому, що у клубі і в збірній їхні партнери мають зовсім різний клас. А гра Левандовскі як центрального нападника в значно більшій мірі, ніж Піщека та Блащіковскі, залежить від партнерів. Як бачите, все дуже просто.

– Невже втрата одного Вілліана є настільки великою проблемою для «Шахтаря»? І потім, вони ж купили замість нього Тайсона.

– Коли Мессі забрати у «Барселони», гра каталонців помітно погіршиться?.. Я не ставлю Вілліана та Мессі в один ряд. Але їхнє значення для гри «Шахтаря» і «Барси» є приблизно однаковим. Що ж до Тайсона, то він грає на фланзі. Ну бігає по лівому флангу, і що? Бігав за «Металіст», тепер бігає за «Шахтар»... Думаю, його купили, значною мірою, щоб заспокоїти вболівальників: мовляв, одну зірку продали, іншу придбали. Тільки зірки ці не одного рівня.