23 березня 2013 17:54

Юрий ДЕГТЯРЕВ: "Гречишкин прекрасно заменил Хюбшмана"

Голкіпер «Шахтаря» 1970-х, найкращий воротар СРСР-1977 про матч «Шахтар» — «Чорноморець».

— Перш за все, хотілося побачити красиву, видовищну гру з боку обох команд. Але, на мій погляд, цього не було. Можливо, ще другий тайм із натяжкою вийшов непоганим. Правда, після того, як «Чорноморець» пропустив другий м’яч, його виконавці зупинилися.
Якщо в цілому про одеську команду, то не можу сказати, що вона мене розчарувала. Просто «Чорноморець», пропускаючи, не здатен відновитися психологічно та продовжувати грати у свій футбол, хочте — гнути свою лінію. Це надто помітно. Якщо в першому таймі «моряки» виглядали цілісним колективом, то в другому все змінилося: після пропущеного м’яча «Чорноморець» глибоко сів у оборону, а цього з «Шахтарем» робити не можна.

Що стосується чемпіонів країни, то перший тайм у їхньому виконанні мене не вразив. Після перерви донеччани виглядали краще, але окремі футболісти, як мені здається, з гри випадали. Довго вливається в командні дії Тайсон. Складається враження, що він хоче кожному догодити, швидко звільняючись од м’яча. Хоча його козирі — висока швидкість, обведення й удар. Те, що зазвичай робив у «Металісті».

Приємно, що нарешті відзначився Генріх Мхитарян. Сподіватимемося, цей гол додасть йому впевненості, й вірменина, як кажуть, прорве. З приводу молодих хлопців, то щодо Майкона поки сказати нічого не можу, а ось Дмитро Гречишкін мені сподобався. Думаю, він чудово замінив Хюбшмана. Усе в нього є — швидкість, пас і удар. Досвіду набереться, буде повний лад. Також простежується хороша перспектива й у Едика Соболя.

Помітно, що «Шахтар» уже відійшов од поразки в Дортмунді, адже життя продовжується. Як посилювати команду? Ну, перш за все, хворе місце — це оборона. Може, тільки позиція й дії Даріо Срни не викликають питань. А центр захисту та лівий фланг, взаємодії на ньому, залишають, м’яко кажучи, бажати кращого. Страждає й підстраховка центрбеків. На мій погляд, ротація в оборонних редутах повинна бути мінімальною. А в «Шахтарі» — то Кучер із Ракицьким грають, то Кривцов із Чигринським, є й інші варіанти… На лівому фланзі захисту теж чехарда. Водночас у Луческу з приводу цього свої міркування, мені складно судити. Певне, від цього і йде ротація, тренер шукає кращі варіанти.

Що стосується гри воротарів, то в П’ятова роботи практично не було, а Безотосного звинувачувати в пропущених м’ячах не можна. Йому забивали з близької відстані з лету. Як кажуть, стався «розстріл демонстрантів».

Ні, «Чорноморець» ще вклиниться в першу четвірку лідерів українського футболу. Зарано, команда сирувата… Одеситам треба допрацювати в багатьох напрямках, і в комплектації зокрема.

«Український футбол»