10 жовтня 2012 10:25

Виктор ГРАЧЕВ: "Почему "Шахтер" не забивает пенальти, пояснить тяжело"

Нападник «Шахтаря» 1980-х про матч «Металіст» — «Шахтар»

— Добре те, що зараз настає пауза, пов’язана з іграми збірної. Для «Шахтаря» — в першу чергу, водночас й «Металісту» теж не завадить проаналізувати роботу, як і що за останній період награли, кого підтягти до складу, кому навпаки — дати відпочити…

Спостерігаючи за матчем «Металіст» — «Шахтар», помітив, що в якихось відрізках команди виглядали, як мовиться, «підсмаженими». Це й зрозуміло: єврокубки, Кубок України, чемпіонат — багато футболістів уже награлися. Щодо змістовності матчу, то вона була виграна «Шахтарем» на класі. Хоча в другому таймі «гірники» діяли за рахунком, і «Металіст» мав шанси відзначитися. Хоча, думаю, якщо б харків’яни забили, то «Шахтар» додав би, не доводячи справу до інфаркту. За комфортного рахунку 2:0 відігратися з такою командою, як «Шахтар», враховуючи її сьогоднішній чудовий стан, дуже складно. І, напевно, не тільки «Металісту».

Гра вдалася. Вона показала, що в «Металіста» не все втрачено. А щодо «Шахтаря» — позначилися емоції та втрачені сили в матчі з «Ювентусом». Грати серпень, вересень, жовтень на високому рівні дуже непросто, і, повторюся, зараз вдалий період, коли треба зробити невелику паузу. Адже в збірну хтось їде, а хтось — ні.

Дивився матч у Києві по телевізору. Для досвідченого тренера, футболіста зрозуміло, що «Шахтар» трохи втомився, але ще раз повторю, що на сьогодні клас «гірників» дозволяє їм навіть на тлі втоми довести зустріч до логічного завершення.

Другий поспіль поєдинок у чемпіонаті бразильці «Шахтаря» не можуть реалізувати пенальті. Але не варто драматизувати ситуацію. Сам свого часу був не дуже якісним пенальтистом. Мені в команді не давали виконувати одинадцятиметрові удари, а коли дозволяли, то не забивав (сміється. — «УФ»). Якась, напевне, ланцюгова реакція пішла. Може, в наступній грі Генріх Мхитарян виконуватиме удар із позначки, можливо, він заб’є. Думаю, треба йому це довірити. Чому не забивають пенальті, пояснити складно. Таке трапляється. Добре те, що для «Шахтаря» все добре закінчується. А якби з «Дніпром» матч завершився з рахунком 1:2? Тоді зовсім по-іншому обговорювали б ті два незабиті Фернандіньо та Адріано одинадцятиметрові. Або ж зустріч із «Металістом» закінчилася б — 1:1, тоді б зовсім в іншому форматі розмовляли про цей матч. А сьогодні — комфортний рахунок 0:2, і пенальті начебто не на порядку денному. Водночас ще грати Лігу чемпіонів, у чемпіонаті, Кубку, а тому треба визначатися, хто виконуватиме ці удари. Бив Фернандіньо, але не забив… Та будь-який штатний пенальтист рано чи пізно промаже, однак потім таки продовжує бити. Тому мені не зрозуміло, чому Фернандіньо не підійшов до позначки в Харкові?

"Український футбол"