28 квітня 2012 14:24

Андрей ДЕМЧЕНКО: "Определяющим в финале ЛЕ станет противостояние Льоренте и Фалькао"

У цьогорічному фіналі Ліги Європи зіграють два іспанські клуби – "Атлетік" з Більбао і мадридський "Атлетіко". У півфінальному протистоянні "Атлетік" переміг португальський "Спортінг", а столичні футболісти здолали "Валенсію".

35-річний Андрій Демченко, колишній футболіст голландського "Аякса", розповідає про фіналістів.

У вирішальному матчі зіграють дійсно найсильніші команди?

– Так. В останні роки іспанські та португальські клуби повністю домінують у Лізі Європи. Тому закономірні не лише фіналісти, а й півфіналісти.

"Атлетік" на домашньому стадіоні "Сан-Мамес" перемагав усіх суперників у плей-оф. У чому сила цього клубу?

– Аргентинський тренер Марсело Б'єлса прийшов до Більбао тоді, коли там підібралося справді унікальне покоління футболістів. Якраз підібралося, бо баски орієнтуються лише на власні сили, легіонерів не купують. Тому доводиться очікувати, наче на врожай – вродило чи ні. Зараз "вродило". Команда сильна, добре підготовлена фізично. Вони грають з позиції сили, не задумуються над тим, що там було в першому матчі.

Згодні, що автор гола і двох результативних передач Фернандо Льоренте вчора продемонстрував еталонну для центрального нападника гру?

– Безперечно. Він – швидкий, різкий, хитрий й одночасно силовий форвард, який здатен приймати найоптимальніші рішення, маючи на це долі секунди. Льоренте може розвернути атаку в будь-який бік. Не знаєш, вдарить він чи віддасть передачу. Показовий перший гол "Спортінгу", коли Фернандо міг бити сам, але скинув на Сусаету і той бив узагалі без опіки. Візьміть Мессі. Його ліва – унікальна, але всі знають, що Лео підробляє м'яч саме під неї, та часто підлаштовуються. Під Льоренте підлаштуватися важко.

Дієґо Сімеоне, тренер "Атлетіко", після матчу у Валенсії сказав, що його команді зараз дуже важко. Через травми вона тривалий проміжок грає одним складом.

– Вважаю, що для сучасного тренера налагодження відновлювального процесу стоїть на одному рівні з тактикою й комплектацією. У провідних клубів дуже щільний графік і це вимагає серйозних тренувальних навантажень. Сімеоне – молодець. Він молодий тренер, але перейняв усе позитивне, що йому дала співпраця з тим же Б'єлсою, Ерікссоном. Вважаю, що нинішній "Атлетіко" сформували три фактори – сильний відновлювальний процес, тренерська думка та прекрасна комплектація. В "Атлетіко" не було провальних трансферів, і це важливо. А Фалькао – то відмінне капіталовкладення. Маючи такого нападника, мадридці можуть тримати в напрузі оборону будь-якого суперника.

У "Валенсії" був шанс відіграти виїзні 2:4?

– Ні. "Атлетіко" грамотно закрився на своїй половині. Сімеоне розумів, що, маючи таких швидких і забивних нападників, як Фалькао й Адріан Лопес, один момент його команда реалізує обов'язково. А що той момент буде, я особисто не сумнівався, бо "Валенсію" зараз лихоманить.

У фінальному матчі визначальним буде протистояння Льоренте – Фалькао?

– Думаю, від їхньої ефективності в атаці буде залежати дуже багато.