22 грудня 2011 13:03

Рамиз Мамедов: "Металлист" сейчас сильнее любой австрийской команды"

Щойно стало відомо про те, що «Металісту» випала в суперники команда з Австрії, як Ваш покірний слуга запропонував прислухатися до думки щодо підсумків жеребкування гравця київського «Динамо» кінця 90-х — початку 2000-х років, який виступав майже рік в австрійському «Штурмі», Раміза Мамедова.

Можливо, зараз і не всі пам’ятають цього російського захисника «Динамо» азербайджанського походження. Але у сезоні 1999/2000, коли «Динамо» під керівництвом Валерія Васильовича Лобановського грало проти леверкузенського «Байєра», норвезького «Русенборгу», мадридського «Реалу» та мюнхенської «Баварії», Раміз у цих матчах брав участь. Саме зі столичного клубу Мамедов і переїхав на правах оренди до «Штурму».

Колишнього динамівця, тепер уже Раміза Міхмановича Мамедова, ми знайшли у Москві за допомогою генерального директора клубу ветеранів ФК «Спартак» (Москва) В’ячеслава Єгоровича. Екс-захисник «Динамо», який проживаючи у Москві, займається там бізнесом та грає за команду ветеранів «Спартака», охоче погодився відповісти на запитання нашої газети.

— Відразу скажу, що тому «Металісту», який зараз є, до снаги будь-яка австрійська команда, — розпочав розмову Раміз Міхманович.

— Матчі за участю харків’ян у Лізі Європи бачили?

— Так, по міжнародній телетрансляції, останні кілька матчів. Скажу, що за організацією гри «Металіст» не поступається провідним колективам австрійського чемпіонату, навіть переважає їх. Більше того, я не сумніваюся, що українці зможуть здобути у цьому протистоянні дві перемоги.

— За австрійським чемпіонатом останнім часом слідкували?

— Не дуже пильно, але бачив кілька поєдинків «Ред Буллу», коли він ставав чемпіоном торік.

— Що можете сказати про австрійський футбол?

— За останні кілька років у ньому багато що змінилося. За моїх часів в Австрії на провідних ролях був «Тіроль», потім одним із фаворитів стала «Аустрія». Зараз ось «Штурм» здобув золоті медалі. Чемпіонат виріс, підвищилася конкуренція. Та повторюся: «Металіст» зараз сильніший за будь-яку австрійську команду.

Український чемпіонат взагалі вищий на голову за австрійський. Місцевий футбол сам по собі технічний. Стиль таких провідних команд, як «Аустрія» і «Ред Булл» схожий, я б сказав на спартаківський стиль, тобто з акцентом на атаку, на гру в короткий пас. Але «фізики» у «Металіста» побільше.

Олексій КОМАРОВСЬКИЙ