20 вересня 2011 12:10

Велли ЛАМПИ: "В Финляндии об украинском футболе практически ничего не знают"

Захисник збірної Фінляндії ВЕЛІ ЛАМПІ, який досить вдало розпочав свою кар’єру в складі «Арсеналу» у матчі з «Металістом» та нещодавньою грою з «Олександрією».

- Велі, вітаємо з дебютом у складі «гармашів»… Що скажеш про поєдинок з «Металістом»?

- Дякую! Я думаю, ми ще раз показали, що взмозі кинути виклик будь-якій команді в Прем’єр-лізі. Якби нам трохи пощастило, могли б і перемогти. Але врешті-решт нічия була закономірним результатом.

- Коли дізнався, що у 9-му турі таки вперше вийдеш на поле в футболці «Арсенала» в офіційних матчах?

- Після того, як я повернувся з табору національної збірної Фінляндії. За кілька днів до гри у мене була коротка розмова з нашим тренером. Він не казав, що я обов’язково гратиму, але я зрозумів, що скоріш за все шанс таки отримаю. Але до того як тренер не оголосив стартовий склад я не знав, що гратиму з «Металістом».

- Як виник варіант з переходом до київського «Арсеналу»?

- Достатньо неочікувано. Я насолоджувався своєю літньою відпусткою у Фінляндії і агенти сказали мені, що я отримав запрошення від віце-президента Арсеналу приєднатися до тренувального таборі «Арсеналу» в Словенії.

Я мало, що знав про «Арсенал», але пару телефонних дзвінків моїм друзям, зокрема Роману Єрьоменку і Євгену Левченку, все змінило. Хлопці запевнив мене, що це серйозний клуб і прекрасна можливість для мене.

- Чому ти вирішив залишити свій попередній клуб нідерландський «Віллем II»?

- Минулий сезон ми багато програвали. Важко отримувати задоволення від футболу, коли твоя команда постійно програє. Тому я і вирішив змінити команду.

- Напевне, мовний бар’єр в Україні дається взнаки. Російську чи українську вивчати почав?

- Безумовно, розумію, що для того, щоб швидше адаптуватись, потрібно володіти мовою. Поки вивчав мову сам, але в найближчий час почну зайняття з вчителем.

- Що у Фінляндії говорять про українську Прем’єр-лігу?

- Там мало, що знають про український футбол. В основному стежать за українськими командами в єврокубках. І звичайно стежать за фінськими гравцями.

Футбольна Фінляндія стежила за братами Єрьоменками, один з яких грав у «Динамо», а другий - у «Металісті». Тепер за «Арсеналом» фінська преса також стежить (посміхається).

- З ким найбільше товаришуєш з команди?

- Наша команда - це колектив з сильними футболістами і особистостями. Я товаришую з усіма. Хотів би подякувати своїм партнерам по команді за їх ставлення до мене і інших іноземців.

- Що скажеш про роботу з головним тренером Леонідом Кучуком? Він тебе чимось здивував?

- Я думаю, що зможу багато чому навчитися у нього. Не бачив ще наставника, який настільки заглиблений у свою роботу. І його натхнення передається на гравців. Ми завжди зосередженні на футболі на всі 100% - як на тренуванні, так і під час гри.

- В цьому сезоні «Арсенал» декларує завдання пробитись у єврокубки. Як вважаєш, ви готові виконати це завдання?

- Я думаю так, тому що у нас достатньо сильна команда. І лави запасних у нас має вистачити, щоб демонструвати стабільний футбол і той високий рівень, з якого ми розпочали, продовж весь сезон. А найголовніше, у нас є великий командний дух і бажання добитися чогось.