9 лютого 2011 12:03

Ролан ГУСЕВ: "В вопросе стадионов Украина имеет преимущество над Россией"

Київські "каноніри" перезаряджають гармати перед надважливим для себе весняним ігровим циклом. Команда Юрія Бакалова зберігає хороші шанси на здобуття путівки у єврокубки. Та й до заповітного Кубка України залишилося зробити два кроки. Дарма, що найважчі. Цими днями "Арсенал" перебуває у Києві. Однак вже 11 лютого столичні футболісти вирушать на другі тренувальні збори в Ізраїль. Центром своєї дислокації вони обрали середземноморське місто Кейсарію. Кореспондент сайту "Футбол 24" скористався нагодою поспілкуватися із найдорожчим гравцем "Арсеналу" Роланом Гусєвим. Російський легіонер перебував у непоганому гуморі.

- Ролане, як ваш настрій і самопочуття після перших зборів, які відбулися у Туреччині?

- Самопочуття хороше. Ми вже відновилися після перших зборів, які виявилися досить складними. Усі гравці витримали навантаження, хоча було непросто. Зараз живемо очікуваннями других зборів – ізраїльських.

- Валізи вже спаковані? Чого очікуєте від Землі обітованої?

- А що там спаковувати? Форму вклав - і усе. Від Землі обітованої очікую, насамперед, хороших результатів. Хочеться, щоб ці збори пішли нам на користь, і ми додали у другому колі.

- Які речі завжди берете зі собою у поїздку?

- В сенсі? Ну-у-у одяг для тренувань, комп’ютер, телефони…Все. Більше там нічого не потрібно.

- В "Арсеналі" наразі чотири новачки – Ковпак, Аржанов, Польовий і Чангелія. Чи здатні вони на те, щоб реально підсилити гру "канонірів"?

- Я на це сподіваюся. Усі вони є хорошими виконавцями. Це стало відчуватися вже на перших спільних тренуваннях.

- Як проаналізуєте осінній виступ "Арсеналу", і на що очікуєте від майбутньої весни?

- Ми могли фінішувати і дещо вище, звичайно…Однак позитивних моментів також вистачало. Насамперед маю на увазі вихід у півфінал Кубка України. Загалом ставлю "Арсеналу" тверду четвірку.

- Чи під силу вашій команді здолати на шляху до фіналу київське "Динамо"?

- Немає нічого неможливого. Чому б і ні? Якщо ми справді хочемо чогось досягти, треба грати на рівних з усіма – незважаючи на гучні імена. Головне – вірити у свої сили.

- Чи стануть динамівці сильнішими з приходом Юрія Сьоміна?

- Важко щось сказати… Це стане зрозуміло лише в офіційних матчах. Ось, до прикладу, всі розраховували на те, що прийде Газзаєв і підніме «Динамо» на кілька порядків вище. Вийшло зовсім навпаки. Тож сезон усе покаже.

- У першому матчі другого кола "Арсеналу" доведеться зіграти проти львівських "Карпат", які на іспанській землі перемогли "Шахтар". Можливо, ви переглянули цей матч? Чи насторожує вас такий результат?

- У львів’ян хороша молода команда. Самого матчу я не дивився, але результат красномовний. Буде важко, та "Карпати" слід перемагати. Не бачу жодних проблем.

- Чи до вподоби вам Київ і ваша теперішня команда?

- Так, мені тут без проблем вдалося адаптуватись. Усе влаштовує. Прекрасний колектив зібрався в "Арсеналі", хороше керівництво.

- Подейкують, що у вас найвища зарплатня з-поміж усіх гравців "Арсеналу". Можливо, доводилося помічати на собі недоброзичливі погляди?

- Ні, тут не мають звички рахувати чужі гроші. Я з усіма партнерами у хороших стосунках. А питанню зарплати ніхто в "Арсеналі" не надає значення.

- У Росії за вами закріпилося прізвисько "Гусь". У Києві щось змінилося?

- Та ні, тут мене також усі "Гусем" називають (Сміється).

- Ви вже понад три роки граєте в Україні. Які переваги і недоліки бачите у нашому футболі?

- І плюсів, і мінусів вистачає… Зараз це обговорювати важко. Треба зважати на те, із чим порівнювати…

- Із російським чемпіонатом, наприклад…

- Я вже якось характеризував чемпіонат України і чемпіонат Росії. В Україні всього дві команди стоять окремо і ведуть боротьбу між собою. Інші лише потрохи підтягуються до них. У Росії конкуренція за чемпіонські медалі значно серйозніша. Ви й без мене чудово знаєте, скільки років московським клубам не вдається вибороти "золото". Ще з 2006-го, якщо пам'ять не зраджує…

- А якщо взяти до уваги інфраструктуру, якість стадіонів?

- О, в Україні багато прекрасних арен! У Харкові, Донецьку, Дніпропетровську, Сумах, деяких інших містах. Тут вже перевага на вашому боці. У нас ЦСКА без власного стадіону, "Спартак", "Динамо"…Точніше, "Динамо" має арену, але стареньку…

- Чи спробували ви розширити свої знання, опановуючи українську мову?

- Ні, не пробував. Хоча зараз уже розумію окремі українські слова. У вивченні вашої мови не було необхідності, бо і в "Дніпрі", і в "Арсеналі" усі гравці спілкуються російською.

- Вам 33 роки. Скільки ще часу збираєтеся грати у футбол на професійному рівні?

- Буду прислухатися до голосу свого організму. Тільки-но зрозумію, що все, кінець – одразу поставлю фінальну крапку.

Розмовляв Олесь Білий