31 січня 2011 15:11
37

Александр ДЕНИСОВ: "Телеканал "Футбол+" будет стоить от 50 копеек до 1 гривны в месяц"

Ведучий "Футбольного вік-енду" вже давно став опозиціонером президенту Федерації футболу України Григорія Суркіса. Достатньо пригадати історію з фінансовою звітністю збірної, а також з висловами проти того, щоб головний тренер збірної водночас тренував один з клубів.

Окрім того, у самій програмі не раз звучало й обговорювалося питання суддівства у поєдинках за участю київського "Динамо", президентом якого є молодший з братів Суркісів.

"Чемпіон" поговорив із самим Олександром Денисовим про конфлікти із Суркісами, а також шанси українських клубів у нинішніх єврокубках тощо. І, звичайно, наші читачі отримають відповіді на запитання, які могли поставити минулого тижня.

"Ярославський відчуває реальний шанс зачепитися за срібло та зону Ліги Чемпіонів"

- Як вважаєте, поразки донецького "Шахтаря" на турнірі у Дубаї є своєрідним дзвіночком напередодні двобою з "Ромою"?

- Ми чудово розуміємо, що це міжсезоння. Я думаю, це запитання для футболістів. Ми ж не бачимо нової команди. Грають же ті ж самі гравці, які перемагали у чемпіонаті України, які посіли перше місце у групі Ліги Чемпіонів. Не можна сказати, що якась частина пішла, якась прийшла, і це справді є дзвіночком. Це та сама команда, яка вийшла з відпустки. Тому трагедії робити не варто.

Проблеми зараз видно. І вони, здебільшого, індивідуального характеру - там не розібралися, тут не порозумілися. Команда має прийти до тями.

- Тобто, можна стверджувати, що ці поразки опустили "гірників" з небес на землю?

- На днях читав коментар Срни, де він сказав, що команду "опустили з небес на землю". Можливо, відразу не увійшли у гру після відпустки. Не варто драматизувати ситуацію. До матчу з "Ромою" не один же тиждень залишився.

- Які у "Шахтаря" шанси пробитися до чвертьфіналу?

- Це таке цікаве запитання, яке виникало ще під час осінньої частини сезону, коли всі аплодували грі "Шахтаря". Важко сказати, чи у грудні команда була на піку. Перемоги здобулися важко, але на куражі. Незрозуміло, який пік у цієї команди, і як далеко вона може зайти.

Шанси 50 на 50 апріорі. "Рома" наразі виглядає досить збалансовано, цікаво, стабільно. Але на даний момент не треба їх порівнювати. Якби ми порівняли "Шахтар" і "Рому" у грудні, то, я думаю, однаково були б ті самі 50 на 50. Чи може пройти "Шахтар"? Думаю, може.

- На Вашу думку, а які шанси у "Металіста" та "Динамо" пройти далі у Лізі Європи?

- Важко сказати, на якому рівні зараз "Бешикташ". При цьому вони на трансферному ринку попрацювали добре, придбали тріо сильних виконавців. Багато залежатиме від тренерського протистояння Юрія Сьоміна і Бернда Шустера. Так, Шустер встиг засвітитися і у "Реалі", але, мені здається, практичного або специфічного досвіду виступів у єврокубках більше у Сьоміна.

До того ж невідомо, що Сьомін скаже про тих футболістів, які йому дісталися. Адже ця команда у порівнянні з тією, коли Сьомін прийшов до "Динамо" вперше - це дві різні команди. І щоб Сьомін не казав, він каже це лише через те, що є певна дипломатія у світі тренерів. Він не може підписати угоду та сказати, що прийшов "на руїни". Таким чином він ще і гравців підтримує.

"Металіст" інвестував чималу суму в аргентинців. Але знову постає питання адаптації. Їх же брали не з Європи, де вони спочатку би адаптувалися і звикли до європейського футболу, вони приїхали у Харків одразу з Латинської Америки, відповідно зараз їм потрібно вливатися до команди. До того ж випав Девіч. Як ці гравці увійдуть у сезон, поки незрозуміло. Як показує практика, аргентинці у Східній Європі адаптуються ще важче за тих же бразильців.

Усі три клуби отримали суперників за своїм статусом. Немає такого, що можна сказати: цей клуб ми пройдемо, а той - ні. Так, "Байер" (суперник "Металіста" - авт.) наразі стабільний.

- Чи може "Динамо" після приходу Сьоміна нав'язати боротьбу "Шахтарю" за чемпіонство?

- Сьомін міг би нав'язати боротьбу "Шахтарю" починаючи з першого туру, коли в обох клубів по нуль очок. Тут запитання треба по-іншому поставити: чи зможе "Шахтар" втримати ту перевагу, яку він має над "Динамо". Так, Сьомін може вигравати всі матчі, але і паралельно "Шахтар" виграватиме свої.

Зараз цікавіша відстань "Динамо" та "Металіста". Судячи за інвестиціями (близько 15 мільйонів доларів) Олександра Ярославського у команду можна сказати, що він відчуває реальний шанс зачепитися за срібло та зону Ліги Чемпіонів. "Динамо" нікого не купує. І це не питання бюджету, а питання, що Сьомін хоче побачити гравців. Йому потрібно побачити, кого придбав Валерій Газзаєв.

"У нас із Григорієм Суркісом був не один публічний конфлікт"

- У Григорія Суркіса останнім часом з'явилося ще більше ворогів. Навіть хотіли на Конгресі поставити питання про вотум довіри. Потім президент Прем'єр-ліги Віталій Данілов заявляв, що ФФУ на чолі із Суркісом заважає працювати лізі. Відомо, що свого часу і у Вас була словесна "сутичка". Яка Ваша позиція наразі: Суркіс має піти зі своєї посади?

- У нас із Григорієм Михайловичем був навіть не один публічний конфлікт. Останній конфлікт - коли виникла ситуація про фінансову звітність. Я ставив запитання через програму, запрошував Григорія Суркіса до студії. Він, звичайно, давав вказівку лояльним до нього журналістам, щоб мені написали відповідь і змінили тему дискусії.

Я рік тому просив небагато - просто надати фінансову звітність, адже були досить високі ціни на квитки на матч збірної проти греків. Суркіс казав, що збірна дорого коштує, тому йому потрібні ці гроші. Я просив показати, скільки ця збірна коштує. Як виявилося, я просив неможливого. Тому що жодної фінансової звітності надати не захотіли.

Я також виступав проти того, щоб головний тренер збірної України водночас тренував один з клубів. До чого у підсумку і призвело це поєднання? Маркевич пішов, коли зачепили інтереси його клубу. Зараз же мені взагалі незрозуміла ситуація: Хацкевич і Ребров, котрим довірили по суті перший серйозний шанс проявити себе на тренерській ниві, без жодних пояснень громадськості з боку Федерації, вирішили поєднувати роботу у збірній з роботою в "Динамо". Реброву в інтерв'ю ставлять запитання: "Калитвинцев в курсі того, що ви тепер помічник Сьоміна?" Сергій відповідає: "Ні, він ще не знає, він десь у від'їзді, коли приїде - повідомлю". Ви можете собі уявити, щоб помічник Капелло чи Дель Боске, пішов працювати за сумісництвом у клуб, не повідомивши головного тренера Національної збірної? Виходить, що хтось за Калитвинцева все вирішив.

Але збірна - це не плацдарм для обкатки тренерів, це Національна команда, яка не повинна залежати від зовнішніх факторів та від клубних інтересів однієї людини. Цей приклад - яскраве підтвердження того, що Григорій Суркіс не розуміє, що ситуація навколо змінилася. Але він діє на автоматі, як кілька років тому, коли вважав, що будь-якому його рішенню можна знайти виправдання. Такі дії викликають певні запитання у преси.

На Конгресі Федерації футболу вийшло так, що одна людина протиставила себе проти всіх. Але сам факт того, що я бачив - один пішов, інші вимагали, скандал, суперечка однієї людини проти всіх.

- У своєму листі гендиректор ФІФА Жером Вальке заявив, що Суркіс з посади президента ФФУ до завершення Євро-2012 не піде. Також пригрозив, що в іншому разі українські клуби можуть виключити з євротурнірів. Такий варіант розвитку подій можливий?

- Якщо є такий лист, то можемо говорити про те, що це можливо. Якщо цей лист завірений Блаттером, то можна сказати, що це є погрозою. У листі просять заборонити розмови на цю тему.

Можна сказати, що опозиціонери погрожують Суркісу пальцем, а може від цього постраждати Україна й українські клуби. Але з іншого боку на чашу ми можемо покласти те, що сам Суркіс у боротьбі за крісло може бути не до кінця відвертим з ФІФА і тим самим приносить шкоду українському футболу, підставляючи наш футбол під дискваліфікацію.

"До приходу Колліни ми у програмі критикували суддівство п'ять років"

- Кілька місяців тому прес-аташе збірної України Олександр Гливинський заявив, що Ви надто багато дозволяєте собі в ефірі. Не хочете відповісти на таку критику?

- Ви знаєте, я не хочу відповідати своїм колегам. Це як у питанні із Суркісом. Я ніколи не відповідаю тим, хто пише мені відповідь замість Суркіса. Я поставив певне запитання Суркісу, а потім починають журналісти, яким він сказав, писати про мене.

У мене є залізне правило - не обговорювати роботу колег. Ми працюємо в одному цеху. З нами можна погоджуватися чи не погоджуватися. Але якщо один із них ставить запитання якомусь чиновнику, то навіщо мені відповідати на це запитання? Чиновник і сам може відповісти.

Скажу так: якщо тебе у цьому житті всі люблять, то твоє життя не вдалося. Я роблю телевізійний продукт. Ми робимо це, зважаючи на те, що від нас хоче телеглядач.

"Футбольний вік-енд", за даними GFK Ukraine, на сьогодні є найрейтинговішою програмою про футбол. Окрім того, що ми приносимо телеканалу рейтинг, ми приносимо ще й прибуток. Тому все, що ми робимо, очевидно, правильно. "Футбольний вік-енд" - це інформаційно-аналітична програма з ведучим у студії, у нас такий формат. Комусь це може не подобатися, комусь - подобатися. Але це абсолютно нормально. А намагатися подобатися всім неможливо!

- Обурення аудиторії викликав випуск "Футбольного вік-енду" від 18 жовтня 2009 року після матчу "Шахтар" - "Карпати" з трьома пенальті (два з яких сумнівні), а також протистояння "Дніпро" - "Динамо" з вилученням Пашаєва.

- Ми реагуємо на резонансні події. За поєдинок було три пенальті. Комусь це сподобалося, комусь - ні. Але якби пенальті були призначені не за правилами, "Карпати" б точно не мовчали.

Момент із Пашаєвим. У зв'язку з тим, що прав на показ гри у нас не було, то ми там мали лише дві камери - одна згори, інша збоку. Тому ми не мали змоги бачити епізод добре, як це було показано у трансляції, коли футболісту ледь не відірвали ноги. Тому ми зробили припущення. Знову ж це могло комусь не сподобатися.

Проте, з якою командою в українській Прем'єр-лізі було найбільше скандалів? Достатньо згадати минулу весну, коли у "Футбольний вік-енд" телефонував Коломойський і просив Суркісів одягнути золоті медалі ще й на арбітрів, якщо "Динамо" стане чемпіоном. Це Ярославський давав інтерв'ю після вилучення Девіча. Хто із президентів не висловлювався з приводу суддівства? Напевне, лише Ігор Суркіс.

- Чи можна сказати, що після приходу Колліни арбітри почали краще судити?

- Сто відсотків!

- Причина в авторитеті Колліни? Чи у чомусь іншому?

- Причина у зміні системи. Ми побачили цікаві речі. До приходу Колліни ми у програмі критикували суддівство п'ять років. Що нам казали у відповідь? Проблеми немає, у нас якісне суддівство, і все чудово! А коли дійшло до того, що відбувалося у весняній частині минулого сезону, то вже ні для кого не було секретом - настає колапс українського суддівства. Суркіс уже не міг впоратися з цією проблемою.

Поява Колліни пролила світло на багато питань. Італієць почав реорганізацію суддівського корпусу, у наших арбітрів з'явилися датчики здоров'я та індивідуальна програма фізпідготовки, яка особисто контролюється італійським куратором. Як виявилося, з приходом Колліни, інспекторський комітет має бути у складі суддівського комітету. А на протязі 10 років інспекторський комітет був автономним, що суперечило нормам ФІФА і УЄФА. Це була головна перешкода вступу України до європейської суддівської конвенції. Членство у конвенції передбачає щорічне отримання певних фінансових засобів на розвиток, але якщо навіть гроші є вторинними, то первинним був принцип - тіньового впливу верхівки федерації на діяльність суддівського органу. Тільки Колліна зміг привести структуру ФФУ до норм ФІФА і УЄФА.

Відповіді на запитання читачів

- Коли буде запущено "Футбол +"? Чи планується на ньому показ матчів УПЛ? Де буде доступний новий канал: супутник, кабельне?

- Ми розраховуємо, що канал запустимо у лютому. Чому кажу не ствердно? Ми могли запустити цей канал ще у вересні. Чому не вдалося? Ми отримали ліцензію, могли оплатити її, але у Нацради не було формули нарахування цієї суми. Ці формули має дати Кабмін. А Кабмін новий, вони там щось вирішують, тому їм не до цього. Зараз наче вже ці формули є, і вони пообіцяли надати телеканалам до лютого.

На "Футболі" залишиться українська Прем'єр-ліга. Буде тут і Англія з Іспанією та Німеччиною, але для телеканала "Футбол" пріоритетом був і є український футбол. "Футбол+" створений для того, щоб надати простір закордонному футболу. Тут можна буде подивитися не одну-дві трансляції певного чемпіонату, а п'ять-шість.

"Футбол+" буде супутниковим., бо ефірне мовлення спортивного каналу себе не виправдовує. Цей канал буде доступний абонентам супутника "Viasat", а також абонентам кабельних операторів. На певній платній основі.

- Скільки буде коштувати "Футбол+"?

- Людина оплачує не один канал, а кількадесят, які входять у пакет. Важко сказати, яка точна ціна для одного каналу. Це вже визначить сам кабельний оператор. Можу сказати, що для сім'ї цей канал буде коштувати від 50 копійок до 1 гривні на місяць.

- Чи дочекаємося ми виходу хоча б одного випуску "Футбольного вік-енду" українською мовою?

- У нас уже був такий досвід. Здається, у 2004-ому півроку ефір був українською. Але, ви розумієте, якщо "Футбольний вік-енд" є цікавим, то я не думаю, що це є перепоною. Мені здається, на це вже ніхто уваги не звертає.

- Чи можете сказати, скільки "Футбол" платить Прем'єр-лізі за трансляції матчів УПЛ?

- Я можу сказати, у скільки нам обходиться організація трансляцій. За останніми підрахунками - це більше 1 мільйона доларів за сезон. Така сума потрібна, щоб у кожному турі транслювати чотири-п'ять поєдинків чемпіонату. Щодо інших пунктів контракту, то краще хай Прем'єр-ліга відповідає.

- Більшість читачів скаржиться, що не має змоги дивитися "Футбол". Розкажіть, як можна отримати доступ: через кабель або супутник?

- Для тих людей, які не мають можливості провести собі кабельне телебачення, ми підписали угоду із супутниковим оператором "Viasat". Як ще зробити доступнішим? Тут єдиний вихід - ефірне мовлення. Але ефірних частот ніхто нам не надасть. І друге питання - є прикрий досвід з одним ефірним спортивним каналом.

- Чи може статися така ситуація: користувач оплатив, але компанія якимось чином закодувала канал на певний час?

- Якщо людина оплачує, то такого не може статися. Щодо закодованості, то таке траплялося. Але не нашому каналі. Хоча такі моменти справді є. Я і сам одного разу на таке потрапив - прийшов додому, включив один з українських каналів, а він закодований.

- Чи плануєте показувати повтори найкращих матчів "Шахтаря", "Динамо", "Металіста", "Дніпра" у єврокубках 1995-2010 років?

- За незалежної України телебачення особливо не займалося збереженням архівів. Записували на якісь плівки, які наразі десь загубилися чи вже знищені.

Десятирічної давнини матеріали вже неможливо знайти. Більш-менш щось зберігалося тільки за останнє десятиліття. Звичайно, хотілося б показувати.

- Як можна стати коментатором телеканалу "Футбол"?

- Потреба у коментаторах завжди є. Є коментатори, які зростають. Але українським коментаторам бракує певної одіозності, не вистачає гострих коментарів.

Ми хочемо влаштувати конкурс коментаторів, можливо, він відбудеться влітку. Щоб мати сотню-іншу пропозицій. Однак і на позаконкурсній основі нам можна надіслати диск з коментарем гри. Ми послухаємо, і якщо відчуємо певні задатки, то можемо запросити працювати на каналі.

Для сведения - у меня на кабельном появился Спорт-2, куда перевели лучшие матчи. Поройтесь и вы у себя. Я 5 грн. в месяц к оплате добавлю - проблема решена!
"- Чи плануєте показувати повтори найкращих матчів "Шахтаря", "Динамо", "Металіста", "Дніпра" у єврокубках 1995-2010 років? - За незалежної України телебачення особливо не займалося збереженням архівів. Записували на якісь плівки, які наразі десь загубилися чи вже знищені." Бугагага!! ХОХОХО!!! У Шахтаря до 2002 просто нечего показывать)))))) Кому они там тарахтели в Европе?!!! Да, ВСЕМ!!!
А смотреть его супер рейтинговое лайнецо перестал ещё весной 2011.
Ребята суть этого интервью гораздо глубже.... В 19 веке российская империя никак не могла покорить чеченцев. Так они их купили с помощью "золотых" ослов - на этих животных главам тейпов возились мешки с золотом. .... Короче, ЭТОГО чувака надо КУПИТЬ! Банально перекупить! И мы увидим ТАКОЕ, что терриконы осыпятся 100%
Но о том, что Коллину пригласил именно Суркис, которому, по логике Денисова, хорошее судейство не выгодно - скромно умалчивается в интервью...
смотрю футбол за 1 долар в месяц на тарели и буду смореть футбол+ жду не дождусь уже когда вещать начнёт
почитал только где про бешикташ, влом тратить время на самоувереннго инфанта
Ми реагуємо на резонансні події. За поєдинок було три пенальті. Комусь це сподобалося, комусь - ні. Але якби пенальті були призначені не за правилами, "Карпати" б точно не мовчали. Момент із Пашаєвим. У зв'язку з тим, що прав на показ гри у нас не було, то ми там мали лише дві камери - одна згори, інша збоку. Тому ми не мали змоги бачити епізод добре, як це було показано у трансляції, коли футболісту ледь не відірвали ноги. Тому ми зробили припущення. Знову ж це могло комусь не сподобатися. Ох и чертило,нет слов.Я вспомнил "Свисток"у ДК 6 пеналей,а у кротни 11 и все же слишком часто дают пеналя соперникам ДК.Красные карточки та же ситуация.В общем Пенисова я больше с тех пор не смотрю- принцип,ибо он Ч!М!О!
Сховати
Я тоже не смотрю передачи с этим "суперобъективным " слизняком.Тошнит уже от Ринаткиных шестёрок.
Кто Суркис, а кто Денисов? Вообще не понимаю!Скоро стюарты с "Донбасс-Арены" будут вступать публичные конфликты с Суркисом.
Но при етом, он неуточнил, что мы видили ПОТОМ трансляцыю "коли футболісту ледь не відірвали ноги" и ошибочно сделали предположение, тоесть извините и т.п, да и потом я сомневаюсь что проблема с камерами или другими вариантами картинки,была, так как етот человек тогда дасловно сказал, что картину падения спецыально показывают и рассматривают с других ракурсов, а вот они мол нашли ракурс на котором расскрывается правда(Денисовская и про....).