27 жовтня 2010 14:08

УЕФА открывает дело против Марангоса

У середу, 27 жовтня, на адресу президента ФФУ, члена Виконкому УЄФА Григорія Суркіса надійшов лист за підписом генерального секретаря Європейського футбольного союзу Джанні Інфантіно. У документі роз’яснюється офіційна позиція УЄФА щодо резонансної заяви Спіроса Марангоса:

 

«Після заяви від 26 жовтня щодо запиту інформації стосовно звинувачень у корупції відносно призначення Польщі та України в 2007 році приймаючими асоціаціями ЄВРО-2012, УЄФА з прикрістю зазначає, що, незважаючи на численні запити, ми до цих пір не отримали жодних реальних доказів щодо згаданих звинувачень.

 

Пан Спірос Марангос, що є відповідальним за ці звинувачення, через своїх адвокатів учора відмовився від офіційної зустрічі з делегацією УЄФА, у складі якої були незалежні дисциплінарні інспектори.

 

УЄФА ще раз підкреслює, що заради захисту цілісності європейського футболу готовий і має намір запровадити відповідне дисциплінарне розслідування − однак на підставі будь-яких ґрунтовних доказів, а не на основі чуток або звинувачень, які можуть бути наклепницькими.

 

УЄФА та його генеральний секретар Джанні Інфантіно ніколи не відмовлялися від того, що знають пана Марангоса, позаяк останній двічі писав до нашої організації: вперше 20 травня, заявляючи, що у нього є «важлива і шокуюча» інформація; однак жодних деталей не було надано ні тоді, ні в другому листі − від 12 червня 2009 року.

 

У відповідь на ці листи Джанні Інфантіно, котрий на той час обіймав посаду заступника генерального секретаря, особисто просив надати більше деталей для початку офіційного розслідування. Прохання було надіслане факсом 18 червня. Проте пан Марангос так і не надав ніякої додаткової інформації.

 

Реагуючи на подальше наполягання пана Марангоса, дисциплінарний підрозділ під керівництвом Пітера Лімахера погодився зустрітися з ним 24 серпня 2010 року. Однак, після перегляду справи та виявлення повної відсутності будь-яких доказів, Директор юридичного підрозділу скасував зустріч і ще раз наголосив на своїй вимозі надати бодай один факт, який би обґрунтував потребу в розслідуванні УЄФА.

 

До цих пір пан Марангос не надав УЄФА жодних доказів на підтримку своїх публічних звинувачень.

 

Пан Марангос не є членом європейської футбольної сім'ї, позаяк з 2007 року він не є членом ФФ Кіпру. Крім того, опублікована сьогодні заява ФФ Кіпру говорить про те, що пан Марангос за рішенням федерації має постати перед футбольними дисциплінарними органами на Кіпрі. Це пов'язане з його необґрунтованими звинуваченнями в шахрайстві під час виборів до Виконкому ФФ Кіпру 2007 року, на котрих він втратив своє місце в ньому.

 

З сьогоднішнього дня, зважаючи на численні відмови пана Марангоса надати будь-які докази, УЄФА вважає, що жодне із звинувачень не є обґрунтованим, а крім того розглядає їх як дискредитацію організації і всього європейського футболу.

 

Таким чином, УЄФА не залишається нічого іншого, як почати дисциплінарне розслідування проти пана Марангоса, позаяк союз упевнений, що це єдиний шлях отримати і довести до відома громадськості ті докази, які може мати пан Марангос щодо зазначених звинувачень.

 

Головним пріоритетом УЄФА є захист гри на полі та за його межами, тож ми зробимо все необхідне, щоб забезпечити його цілісність. Крім того УЄФА постійно провадить дисциплінарні розслідування на всіх рівнях європейського футболу та дотримується політики абсолютної нетерпимості до будь-яких форм корупції, однак упри цьому УЄФА опирається тільки на реальні докази та чіткі факти, щоб зберегти справедливість та чесність як в юридичній системі, так і в спорті загалом».