30 травня 2019 21:24

"Александрия" - "Динамо" 0:2. Отчет о матче. Нынешний сезон удалось завершить гостевой победой

І для "Динамо", і для "Олександрії" останні тури цьогорічного чемпіонату Прем’єр-ліги не мали жодного турнірного значення. Кияни програли "Шахтарю" боротьбу за чемпіонство, а колектив з Кіровоградської області вперше у своїй історії приміряв бронзові нагороди й отримав путівку у груповий етап Ліги Європи.


Отож, як Олександр Хацкевич, так і Володимир Шаран мали можливість перевірити у справі молодь або найближчий резерв. Відповідальність за результат уже не тиснула, і наставник киян вирішив двічі поспіль спробувати випустити з перших хвилин двох форвардів – і зі "Львовом", і з "Олександрією" пліч-о-пліч у нападі виходили Русин і Бєсєдін.


Окрім того, повернулися в основний склад Віктор Циганков, який пропускав зустріч зі "Львовом" через перебір карток, і Віталій Миколенко, котрий повністю відновився від ушкодження. Натомість, вдруге поспіль у старті вийшов Ахмед Алібеков.


Олександрійці доволі активно розпочали звітний поєдинок. Особливо відзначався Ковалець. Спочатку Кирило уникнув положення поза грою й отримав шанс для удару з меж карного майданчика, але завозився, і спробу заблокували. Згодом же він вирішив пробити здалеку, розраховуючи перекинути Бущана, – вище. До речі, у цьому епізоді у центрі поля обрізався Алібеков.


"Динамо" відповіло на 10-й хвилині. Паньків, якого на днях викликали у збірну, зіграв занадто ризиковано в епізоді, коли просто потрібно було віддати передачу партнеру або вибити м’яч подалі. Як підсумок – Русин обікрав голкіпера та вийшов на ворота. Однак пробити з гострого кута Юрія нападник не зумів. А ще більше напрошувався пас на Бєсєдіна, який перебував у центрі штрафного майданчика.


Ковалець на двох ударах не заспокоївся, і з третього ледь не забив. Пройшла навісна передача з правого флангу, Кирило приборкав м’яч і з розвороту пробив. На щастя, вище воріт. А на 21-й хвилині рахунок таки було відкрито. Де Пена своєю передачею з лівого флангу знайшов голову Русина, який продовжив політ м’яча на дальню стійку, де Циганков опинився без опіки. І капітан вивів "Динамо" вперед, забивши, напевне, один з найлегших голів у кар’єрі!


У середині тайму обидві команди почали вдаватися до грубощів, і Юрій Можаровський змушений був діставати жовті картки. Попередження отримали Запорожан, Алібеков і Бабогло. У цей же час отримав ушкодження Кендзьора. Хацкевич вирішив зняти польського захисника з гри без роздумів. Хоча, мабуть, якби матч мав якесь значення, то Томаш би залишився на полі. Відтак, на заміну вийшов Шапаренко.


Водночас, на 32-й хвилині покинув поле стадіону "Ніка" ще й Алібеков. Ахмед часто програвав боротьбу, і у черговому епізоді недозволеним прийомом зупинив прохід Ковальця. Враховуючи, що це відбулося безпосередньо перед штрафним майданчиком, арбітр показав динамівцю картку, яка виявилася для нього другою. І "біло-сині" знову у цьому сезоні змушені були догравати у меншості...


Хацкевичу, звичайно ж, потрібно було змінювати схему гри, і він вирішив пожертвувати Русиним – вийшов Микита Кравченко. Таким чином, наставнику киян довелося ще у першому таймі зробити дві вимушені заміни.


Після вилучення активізувалися вболівальники господарів, які почали вимагати голу від своїх футболістів. І знову близьким до взяття воріт був Ковалець. Кирило пробив у ближній кут – Бущан у стрибку перевів на кутовий. А під кінець тайму суперники обмінялися ударами. Євгену Протасову забракло точності (тут динамівцям допоміг рикошет), а зі спробою де Пени впорався Паньків.


Незважаючи на гру у меншості, "Динамо" надзвичайно активно розпочало другу половину зустрічі. І мало можливості забити вдруге. Спочатку Бєсєдін завдав удару з-за меж штрафного майданчика. Паньків перевів у бік, де опинився Циганков, проте Віктор з лівої пробив дуже невдало. А згодом той же Бєсєдін намагався пробити воротаря господарів у ближній кут уже з меж карної зони – Юрій і цього разу також відвів загрозу.


Олександрійці відбилися, і почали проводити свої атаки. Зокрема, вони цікаво та хитро розіграли штрафний поблизу володінь Бущана на 56-й хвилині. Замість прямого удару відбулася передача "черпаком" у бік воріт. Проте господарям вдалося заробити лише кутовий. Після якого, до речі, Сітало головою поруч зі стійкою. За кілька хвилин Бущан таки вступив у гру, забравши м’яч після ще одного удару головою.


"Олександрія" аж занадто хотіла відігратися, тому у захисті почали виникати вільні зони. Саме контратака дозволила "Динамо" на 69-й хвилині забити вдруге. Бєсєдін прийняв довгу передачу та віддав на хід Циганкову. Віктор не став вбігати у штрафний майданчик, а обіграв двох захисників і відправив м’яч точно у кут, оформивши дубль і забивши 18-й гол у нинішньому сезоні УПЛ!


Фактично відразу підопічні Шарана повинні були відіграти один гол. Після швидкої атаки на чудовій позиції для удару опинився Євген Протасов. Проте пробив на трибуни. У відповідь Паньків не дозволив Циганкову записати у свій актив хет-трик, який робив би його найкращим бомбардиром першості разом з Мораєсом.


"Олександрія" зупинятися не хотіла, а всіляко намагалася провести хоча б гол престижу. Все ж таки не хотілося футболістам і тренерам колективу з Кіровоградщини завершувати сезон перед своїми прихильниками на такій мінорній ноті. Пономар навіть намагався "намалювати" пенальті на останніх хвилинах, але Можаровський покарав Віталія жовтою карткою за симуляцію.


Олександр Хацкевич випустив на кілька завершальних хвилин Дуелунна, який ще й відзначитися міг. Але Лучкевич у підкаті зупинив політ м’яча після удару данця. Власне, поєдинок так і завершився перемогою "Динамо" з рахунком 2:0. Завершився і сезон. І тепер головне питання, яке мають уболівальників киян: чи залишиться на чолі команди білоруський фахівець?