Автор: ukrTIM
Зареєстрований: 16.07.2011
Останній візит: 03.06.2012
19 липня 2011 11:59
2

Футбол в Україні 1 ( найстаріша команда Дніпро Дніпропетровськ )

                                           

   1918 — 1935 / Перші кроки

Датою заснування клубу є 1918 рік. Саме тоді з'явилася команда за назвою “БРІТ” (Брянський робітничий індустріальний технікум) при ремісно-технічних класах, що готував кадри для Брянського металургійного заводу (з листопада 1922 року він зветься завод ім. Петровського). Згодом колектив носив назви "Петровець", “Сталь”, “Металург”, а з кінця 1961 року - "Дніпро".

Гравці "БРІТа" були піонерами освоєння футболу в розташованій поруч із заводом Брянській житловій колонії, а також в інших робочих селищах: у Діївці, на Фабриці й на вулицях Чечеловки. Ця колонія була найбільшою і відомою серед всіх заводських правобережних поселень. На початку ХХ століття вона була заселена, в основному, працівниками Брянського заводу й іноземними фахівцями: бельгійцями та французами.

"БРІТ" брав участь у першості Катеринослава, яку виборювали також “Оріон”, “Алькор” (чемпіон міста 1915-1917 р.), “Штандарт”, "Стадіон", який виграв у 1918 році, і “Задніпров'я”. Всі ігри чемпіонату проходили на спортмайданчику “Сокіл”, що перебував на розі проспекту Пушкіна й Кооперативної вулиці (нині вулиця Юрія Савченка).

Після Громадянської війни футбольне життя в Катеринославі повноцінно відновилося в 1923 році. "БРІТ" взяв участь в осінній першості міста й став чемпіоном! У фінальному матчі в завзятій боротьбі вдалося переграти "Робітфак".

Повторити успіх у наступному році команді не вдалося. Правда, на початку сезону вона стала переможцем розіграшу "Першості відкриття сезону".

9 травня 1925 року заводчани вперше зустрілися з командою іншого міста - московською “Трьохгоркою”, що представляла Московський бавовняний комбінат «Трьохгорна мануфактура». Москвичі перемогли 2:1.

У ті роки завод імені Петровського вийшов в авангард металургії СРСР, і разом з прогресом в основній діяльності на підприємстві активно розвивалися спортивні секції. В 1925 році на заводі був заснований робочий спортивний клуб "Петровець", до відомства якого перейшла футбольна команда.

Уже під новою назвою колектив став переможцем весняної першості Дніпропетровська 1927 року. У фіналі був переможений беззастережний лідер міського футболу останніх років "Желдор" з рахунком 2:1. Цей успіх був повторений через вісім років, а могутній імпульс розвитку колективу додала організація клубної першості СРСР.

Історія виступів

www.fcdnipro.dp.ua/ru/club/history/#

Днипряне - братья.
очень интересно, но нам то это зачем? тем более копипаст!