Автор: Олексій
Зареєстрований: 07.01.2009
Останній візит: 12.03.2015
5 жовтня 2010 22:58
8

До зими ще довго!..

Вже давно велися розмови про звільнення Газзаєва(ще з весни), але втілення цих розмов ми отримали лише в перший день жовтня. Що ж, рішення прийняте, не буду судити правильне чи ні. Я не про те. Наразі ми маємо таку реальність: головний тренер до зими Лужний, в нього є дуже великий шматок роботи як і в плані налагодження фізичних кондицій команди, тактики і моделі гри, так і в відновленні психологічної рівноваги знервованої і затиснутої в лещата громадськості і ЗМІ команди, та й клубу загалом. Тому давайте розберемося, який у ЛОРа є матеріал і що з ним можна зробити максимально швидко з найбільшою віддачею.

1) Воротар. Багато в чому проблеми на цій позиції визначили результат багатьох матчів вже в цьому сезоні, але не будемо про сумне. Наразі один пристойний воротар із здорових у нас це Бойко. непогані дані, непоганий старт кар'єри, але от психологічна стійкість... Сподіваюся на те, що він поборе свої страхи і мандраж, але немає сумнівів, що Бойко, а потім і СаШо, вийшовши з лазарету, поставлять на проблемах на останньому рубежі масну крапку. Тут я більш-менш спокійний!

2) Центр захисту. Тут просто трагедія. Не секрет, що десятиліттями Динамо відрізняв від більшості команд залізобетонний захист. Зараз це екзотика для киян. Зі справді сильних елементів нашого захисту можу виділити лише Михалика. Хачеріді - нестійкий, незібраний і часто непрофесійний захисник(у відношенні до справи). Алмейда - ну що тут поробиш, ніякий він. Юсуф - час від часу виглядає гідно, але на роль більше ніж "затикача дірок" не тягне(тобто повністю вдала заміна, аж ніяк не основний). Бетао - зовсім знітився наш бетон. З однаковими незначними успіхами може закрити зони ПЗ і ЦЗ. Теж як заміна. Що ми маємо? До одного справжнього основного ЦЗ маємо нагоду ставити постійно косих-кривих. А що робити, коли Михалик травмується? З жахом чекаю того моменту.

3) Флангові захисники. Тут теж сумно. Начебто почав оживати і розвиватися Данило - травма. Його може замінити Бетао з горем навпіл. На лівому фланзі - Попов і Бадр одного поля ягоди, бажання в них є і викладаються вони на 100% завжди, але от вимог до сучасного "бровочника" не витримують. Несмачний взагалі зник... Маграо - сподіваюся, у ЛОРа вистачить мізків використати його в півзахисті, тому про нього див. нижче.

4) Центр поля. Маючи таких виконавців як Вуко і Єрьома - я спокійний. Але ж: заміна і їм час від часу треба. Гармаш і Нінко не дуже вражають нас в цьому сезоні. Хоча потенційно сильні виконавці. Знову ж таки, проблеми у Тібі, не видно і Теміле. Про них марно що писати - вони не грають. Хоча як на мене, будь в найкращих кондиціях вони б принесли немало користі хоча би в плані ротації.

5) Фланги півзахисту. Гусєв - всім відоме і всіма шанується його бажання грати, його самовіддача. Але як його підкачує складова технічної майстерності?! Це той випадок, коли силою і бажанням не візьмеш, треба вміння... Але Олег принесе ще багато внесків у нашу спільну перемогу. Маграо - не можу дочекатися його гри на фланзі півзахисту. Це просто злочин, якщо ми його не бачитимемо там, де треба. А здібності в нього є. Саме атакувальні. І тепер найцікавіше: а більше ми не маємо флангових атакувальних гравців. Ярмоленко може грати на фланзі, але набагато симпатичніше виглядає він як ЦФ(хоча саме він буде конкурентом Гусєву і Маграо, а може вони йому, хто знає?), але там і так багато гравців-претендентів. Калітвінцева багато хвалили, але так його ніхто в ділі й не бачив.

6) Атакувальні хави. При умові гри в 4-3-3 чи інші її модифікації їм може виступати Бертольо чи Шевченко. Перший поки що взагалі нічого недемонструє (плюс травма), Шева в останньому матчі себе погано проявив на даній позиції. Тут велике запитання щодо цієї зони. Гармаш позиціонується атакувальний хав, але ж треба знати його теперішні "успіхи"...

7) Нападники. Ну тут є де розвернутися. Шева - капітан, легенда і т.д., але видно як згасає його зоря, багато де він вже не встигає, хоча на даний момент переоцінити його роль в команді важко. Міля - для схеми з 3 форвардами чи одним висунутим він не підходить. Для нього ідеальна роль під швидким нападником. Гіля - ось він і може розкритися і стати тим швидким нападником, страйкером, побачимо. Ярмоленко - не здивуюся, коли бачитиму саме Андрія на позиції ЦФ, але все-таки передбачаю перебування його здебільшого на фланзі атаки. Андре, Кравець, Зозуля - навіть не знаю, що цим хлопцям світить в майбутньому. Очікую вже зимою продаж 1-2 наших нападників, чи здачу в оренду. Їх просто стільки не треба.

А тепер моє бачення тактичної схеми побудови гри Динамо. Матч з Шахтарем показав продовження ЛОРом лінії Газзаєва щодо схеми 4-3-3 але зі своїми змінами. Та все-таки питання невідповідності гравців схемі відкрите. Типових вінгерів ми як не мали, так і не маємо. Тому сподіваюся на переосмислення Олегом Романовичем свого бачення і наявних напрацювань і перехід(по крайній мірі на певний час) до старого-доброго 4-4-2. Це поки що адекватно можливостям наших гравців: Маємо сильний центр поля Вуко-Єрьома, непоганих флангових напівзахисників Гусєв-Маграо-Ярмоленко(Калітвінцев?), і багато варіацій на тему "пара нападників". Тут і відтянуті(Шева, Міля) і наконечники(Гіля, Андре, Кравець).

Звісно, я розраховую на чистку від баласту взимку і придбання класного ЦЗ і декількох флангових гравців(як крайня необхідність). Хоча посилення потребує майже кожна ланка в Динамо.

Ось таке моє бачення стану гравців і їх майбутньої реалізації своїх вмінь по певній схемі, вдало підібраній нашим головним тренером. Побажаємо їм всім вдачі, а нам - терпіння і вболівання. Дякую за увагу!

Не совсем понял: 1) в чем выражалось, намечавшееся развитие Данило Силвы? В том, что он после "Аякса" не напортачил в матчах против "Кривбасса" и "Металлурга" З? Или развитие намечалось еще с самого начала текущего сезона? 2) Темиле разве центрхав? Разве он играл, хотя бы, в "младших" динамовских командах на этой позиции? 3) Гильерме - скоростной форвард? Визуально он быстрее Милевского. На счет этого спорить не буду. Но, по-моему, он не быстрее нынешнего Шевченко.
Сховати
1) Хоча б так, грав без помилок. Чи це погано для захисника? Потенціал в ньому бачу. 2) Не туди вписав, згоден, винен, каюсь. 3) Зате Шева не молодіє, а Гіля ще все попереду має. Він, мені здається, цілком підходить на роль накінечника - технічний, швидкий, зухвалий. Так само як і Кравець та Андре. Але в них майбутнє туманніше...
Сховати
1) Ну, не знаю. Я бы с выводами не спешил. По матчам с Кривым Рогом и Запорожьем, так точно. Весной он более качественно играл. По крайней мере, так казалось. 3) Не думаю, что такая скорость, как у Гильерме, может являтся серьёзным козырем.
Повністю згідний, Дякую.
Именно Олег Гусев показывает нам несостоятельность 4-3-3 для нашей команды. Даже в таком разобранном состоянии, вся опасность идет через него, а Шеве не хватает скорости на этой позиции. Надеюсь, Олег вернет себе былые кондиции и сможет утюжить бровку как раньше, но... на позиции правого защитника. Реализация у него ужасная, но игру читает грамотно, может совершить рывок(действительно рывок, а не переползание в атаку), неплохо навесить или отдать пас и успеть вернуться, опять же, если восстановиться. Хотелось бы его на позиции пз увидеть, тем более, что он там уже играл.
Сховати
Олег є і буде цінним гравцем для Динамо. Найбільш його цінність проявиться на позиції ППЗ. До тогож він вдало проходить по флангу, може зміщуватися, комбінувати. В нього суттєва проблема з вирішенням гольової ситуації. При грі ППЗ в 4-4-2 завершувати будуть нападники, Олег же вдало рве фланг і доносить снаряд до них. От і все...
На 90 відсотків згідний із Вашим аналізом дій та перспектив персоналій. Однак зовсім не погоджуюсь з тим, що всі аспекти Ви аналізуєте відштовхуючись від Лужного. Те, що в Донецьку він вивів команду при трохи модифікованої схемі Газзаєва, це не є показник його особистої позиції, а є необхідністю і неможливістю за два дні перебудувати те направлення, котре вбивалося на протязі півтора року. Особисто я зовсім не беру до думки те, що Лужний зможе та захоче робити зараз такі коррективи, які спонукають Суркіса залиши Олега у якості головного без приставки в.о. Його завдання нині, при незадовільному стані підготовки команди, якомога менше втратити пунктів в чемпіонаті, та мотивувати коллектив до гасіння суперників в ЛЄ. Якщо це йому вдасться, то він вже буде великим героєм! Навряд Лужному зараз до того, щоб замислюватись над внесенням якихось серйозних змін і навряд він розраховує якось поліпшити саме зараз фізичні кондиції. Це є не реально.
Сховати
А нічого кардинального не бачу в переході на 4-4-2. Кардинально було ламати схему гри зі звичної нам 4-4-2 на 4-3-3, що робив Газзаєв. Це природньо, дана схема повністю відповідає кваліфікації наявних виконавців. В кожній системі має діяти закон відповідності елементів системи поставленим цілям і завданням. Тому й виходить, що неефективність системи 4-3-3 доведена неспроможністю гравців виконувати певні функції - нема вінгерів, на вістрі не було дійсно наконечника, страйкера. Багато в чому цим пояснюються невдачі нашого клубу на полі...